Ellenőrzés nélkül senki nem léphet be

2017. 04. 12., sze - 14:56
Zsaru Magazin

Április 7-től egy Európai Uniós rendelet alapján a tagállamok és a harmadik országok polgárai is csak ellen­őrzéssel juthatnak át az uniós tagállamok határain. Uniós elvárás a schengeni külső határ védelme.

A magyar rendőröknek meg kell akadályozni, hogy bárki illegálisan átlépje a zöldhatárt, s juthasson be Magyar­ország, így az Európai Unió területére.

 

Folyamatosan nő az Európát érintő migrációs nyomás. Az ENSZ jelentése szerint több millióan tartanak a kontinensre kelet felől, Olaszországban és Görög­országban tízezrek várnak arra, hogy továbbindulhassanak Európa belseje felé. Törökország felé is állandó a menekültáradat. Uniós elvárás a külső határok védelme, melyben Magyarország, a magyar rendőrök kapják a legnagyobb szerepet.  Április 7-től szigorítottak a szabályokon. A hivatalos határátkelőhelyeken szigorúbban veszik az ellenőrzést, kontroll nélkül senki nem léphet uniós területre.

 

A zöldhatár magyar–szerb szakaszán már bizonyította eredményességét a kettős kerítésrendszerből álló műszaki határzár és az ezzel párhuzamos állandó rendőri-rendvédelmi jár­őrszolgálat. A cél, hogy illegálisan senki ne léphessen be az országba. Akinek nincs a beutazáshoz szükséges, unióba érvényes vízuma, és menedékkérelmet kíván előterjeszteni, az a röszkei vagy a tompai tranzitzónákban nyújthatja be azt. Ide kerül minden zöldhatáron elfogott határsértő is, ahol maga döntheti el, aláveti-e magát a jogszerű menekültügyi elbírálásnak, vagy önként visszamegy a határ túlolda­lára, elhagyva Magyarország, az EU területét.

 

– Senkit nem veszünk őrizetbe, az itt elhelyezett emberek szabadok, unión kívüli országba akkor mehetnek el, amikor csak akarnak – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a tompai tranzitzóna megnyitásának bejárása utáni sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány is. – Magyar­ország területére ellenőrzés nélkül senki nem léphet be! A törvénymódosítás szerint március 28-tól az érintettek már csak a tranzitzónákban nyújthatják be menedékkérelmüket. Itt a kérelmező nem áll személyi szabadságot korlátozó intézkedés alatt! A tranzitzónában mindent megkapnak, jogi segítséget, orvosi ellátást, kapcsolattartási lehetőséget, vallásukhoz igazodó étkezést. Tovább, az ország, az unió területére azonban innen csak akkor mehetnek, ha átestek az ellenőrzésen, ha jogosnak találták a menekültstátuszra vonatkozó kérelmet, regisztrálták őket az európai rendszerbe. Megvédjük azokat, akiknek valós a félelmük és nálunk kérnek menedéket, vigyázunk személyiségi jogaikra, üldözőik nem tudhatják meg, hol, mikor, kitől kértek segítséget.

 


Az országos rendőrfőkapitány fogadta a belügyminisztert

 

 

A modern tompai konténerbázisban a tranzitzóna négy szektorból áll. 250 menedékkérőt tudnak elhelyezni a családos – 80 fő ötágyas szobákban –, a kísérő nélküli fiatalkorúak részére létrehozott 30 fős, az egyedülálló nők 30 fős, illetve az egyedülálló férfiak 60 fős szektoraiban. A kísérő nélküli 14 éven aluliak befogadása automatikus, ők magyar nevelőintézetekbe kerülnek. A tranzitzónában hivatali munkaidőben folyik az ügyintézés, jogsegélyszolgálat, 53 nyelven tolmácsolnak.

 

A kérelmezőknek a modern konténerekben mosodai, melegvíz-szolgáltatás jár, értékeiket zárható tárolókban helyezhetik el, tömegtájékoztatási, távközlési eszközöket használhatnak, szabad a vallásgyakorlás, sportolhatnak, a gyerekek játszhatnak, működik egy kis könyvtár is.

 

 


Sportolási lehetőségek

 

– A tranzitzónába került polgár nincs őrizetben, ám ahogyan a határt, természetesen a tranzitzónát is felügyeljük – elemezte a helyzetet Dávid Károly dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. – Hetvenöt rendőr és harminc rendőrségi közalkalmazott mellett mintegy háromszáz fegyveres biztonsági őr ügyel a rendre, a zóna zártságára – az ellenőrzés nélküli belépés megakadályozására –, a tranzitzóna lakóinak személyes biztonságára. Ez egy zárt rendszer, ezt el kell fogadnia annak, aki úgy dönt, itt marad. Rendőrségi átvizsgálással kezdjük a befogadást, a zónába nem lehet bevinni a biztonságra veszélyes, élet kioltására alkalmas eszközt. Ezt követően a menekültügyi hatóság munkatársai rögzítik a kérelmezők ujjnyomatát, és lefényképezik őket. Adataik az uniós nyilvántartásba kerülnek, egyúttal azt is megvizsgálják, hogy más tagországban korábban nyújtottak-e be kérelmet. Különös figyelmet szentelünk a közösségi helyiségekre, étkezőkre, sétaudvarokra, imaszobákra, a tapasztalat szerint ezekben történik a legtöbb konfliktus. A zónában szolgáló rendőrök feladata ezek megelőzése, illetve egy adott helyzetben az arányos jog- és szakszerű, azonnali rendőri intézkedés, a jogsértő, másokra veszélyes lakó kivonása.

 

A déli határon dolgozó rendőrök szerint nem várható, hogy a román–magyar határszakaszon megnőne az illegális migrációs forgalom. A belügyminiszter elmondta, a román rendőrökkel remek a kapcsolat, EU-tagállamként közös közbiztonsági érdek az ellen­őrzés nélkül belépni kívánók feltartóztatása. A békési végeken, ahol a két ország között nincs kerítés, ugyan több határsértő próbálkozott az utóbbi hetekben, de minden zöldhatáron átkelni próbálkozót elfogtak a rendőrök.

 

 

 

Saját konténerbázis

 

A nemzetközi méretű menekültügyi válsághelyzet végéig megmarad a tranzitzónák konténerbázisa. A konténereket a Belügyminisztérium megvásárolta, a tranzitzónák feleslegessé válása esetén a könnyen áttelepíthető egységeket fel lehet használni katasztrófahelyzetekben ideiglenes szállásként vagy akár mobil rendőrőrsökként rendezvények, sportesemények, fesztiválok területén.

 

Végh Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam