Eszközök a korrupció ellen

2015. 01. 09., p - 12:16
Zsaru Magazin

Korrupciómegelőzési főosztály alakult a Nemzeti Védelmi Szolgálaton (NVSZ) belül október 1-jén.

A főosztály vezetőjét, Váradi Piroska kormánytisztviselőt kérdeztük feladataikról.

– Milyen céllal alakult meg az egység?

– Nyár elején egy kormányrendelet-módosítás a belügyminiszter felelősségének körébe vonta a kormány korrupció elleni tevékenységének összehangolását. Pintér Sándor úgy döntött, az NVSZ feladatkörébe utalja a korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó tevékenységet. Munkánk során a kulcsfogalom a megelőzés, nem végzünk bűnfelderítést. Célunk, hogy olyan szervezeti kultúrát alakítsunk ki és olyan üzenetet juttassunk el az állampolgárokhoz, hogy felismerjék és elutasítsák a korrupciót.

Váradi Piroska kormánytisztviselő

 

– A gyakorlatban ezt hogyan kell elképzelni?

– Egy kirakóshoz hasonlítanám a tevékenységünket, amelyben minden elem illeszkedik egymáshoz. Feladatunk erős szakmai háttér kialakítása, a kommunikáció, a stratégiai tervezés, az integritásirányítási rendszer továbbfejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok megerősítése az együttműködés, kockázatelemzés, helyzetértékelés terén. Szakmai erőfeszítéseinket át kell ültetni a közgondolkodásba, tájékoztatással és szemléletformálással a jövőben komoly változásokat érhetünk el. Ma ugyanis sokan úgy gondolják, korrupció mindig is volt, van és lesz. Pedig léteznek jó példák: Szlovénia, Lengyelország és Hollandia is sikerrel vette föl a küzdelmet a korrupcióval – igaz, nem két hónap alatt. Ha mi sem fogadjuk el, hogy a korrupció természetes, és elutasítjuk mind szervezeti, mind állampolgári szinten, akkor változás indulhat.

– Hogyan lehet ezt elérni?

– Az NVSZ és a Transparency International Magyarország november 3-án közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy a közpénzek felhasználására vonatkozó döntések törvényesen, elfogulatlanul és illetéktelen befolyástól mentesen szülessenek. Úgy gondoljuk, eredményeket akkor érünk el a leghamarabb, ha kis területenként haladva valósítjuk meg az átláthatóságot. Ez megerősíti a közbizalmat. Terveink szerint szisztematikusan, iskoláskortól a tanmenetbe építenénk be a szemléletformálást. Az etikatankönyv például már foglalkozik ezzel a témakörrel. Emellett a kommunikációs csatornákon is meg kell jelennie a megelőzés lehetőségeinek és szükségességének. Tudatosítani kell az emberekben, hogy nem ciki tisztességesnek lenni!

– A legfontosabb a kommunikáció?

– Nagyon fontos, de szükségesek rendszerszintű változások is, amelyek a korrupció ellen hatnak, például a közbeszerzések és az üzleti élet területén, a vagyonnyilatkozatok ellenőrzésekor vagy az integritásirányítási rendszer megerősítésével. Emellett hatékonyabbá kell tenni a közérdekű bejelentők védelmének rendszerét. És persze tudatosítani kell az emberekben, hogy a korrupció bűncselekmény, komoly szankciókat von maga után.

– Milyen eszközök vannak a főosztály kezében?

– Többek között törvényi szinten javaslattételi jogunk van a Belügyminisztériumon keresztül a kormány felé, és már több alkalommal éltünk is ezzel a lehetőséggel. Tudjuk, hogy nem máról holnapra fog bekövetkezni a változás, de itt az ideje elindulnunk ezen az úton.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Jogellenes gyűlés a Hősök terén

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei a Hősök terén a kormányrendelet tiltása ellenére összegyűltekkel szemben intézkednek.

 

Őrizetben

A helyszínen elfogták a rendőrök azt a 46 éves férfit, aki veszekedés közben megszúrta lakótársát.

 

Lezárt akták: rendszámokkal ügyeskedtek

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának nyomozói két olyan ügyben is befejezték a vizsgálatot, amelynek gyanúsítottjai megváltoztatták autóik egyedi azonosítóit. A rendőrök vádemelést javasolnak.