Európai jelkép a határátkelő

2017. 06. 14., sze - 14:20
Zsaru Magazin

Két éve üzemel Nagylak mellett a Csanádpalotai Autópálya-Határátkelőhely. Szükség esetén tíz-tíz sávon ellenőrzik a ki- és belépőket. A legnagyobb forgalomban sem fordult még elő két óránál nagyobb várakozás. Van, hogy a tizenkét óra alatt tíz kilométert gyalogol a magyar határrendész.

A csanádpalotai, M43-as autópálya-átkelőt a magyar–román határon 2016-ban 7,4 millió utas használta. Közel egymillió kamion is itt lépte át a határt. A többi magyar–román átkelőhely leterheltsége csökkent, Csanádpalota lett a legkedveltebb, leggyorsabb átkelő.

– A nyári szabadságolási csúcsidőszak még előttünk van, akkor a személyforgalom is nagyságrendekkel nő majd, de ez sem okozhat gondot – mondta Gulyás Zsolt ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese. – Csúcsidőben húsz sávon mehet a forgalom, ki- és belépő oldalon egyaránt négy sáv a személygépkocsiknak, négy a kamionoknak, kettő a buszoknak. A járműforgalom összetételéhez igazodva tudunk rögtönözni, sávok forgalmi rendjét megváltoztatni. Gyakran a buszoknak fenntartott sávokon is személyautókat ellenőrzünk. A várakozási időt a legnagyobb csúcsban ezekkel a megoldásokkal is csökkentjük. Nagyobb várakozás a teherforgalomban alakulhat ki, főleg a hétvégi teherforgalom-korlátozás előtt, annak ellenére, hogy folyamatosan négy sávon dolgoznak kollégáim. Pluszidőt jelent, hogy a román vámszerv munkatársai minden jármű fuvarokmányát lefénymásolják.

Gulyás Zsolt ezredes
Gulyás Zsolt ezredes 

Minden sávra jut magyar rendőr, akik tulajdonképpen román területen dolgoznak. Egy kétoldalú államközi egyezmény szerint a 2015 júliusában átadott autópálya-határátkelőhely Románia területén épült meg a földrajzi határvonaltól 500 méterre. Ugyanakkor az itt felfedett vagy felderített jogsértő cselekményeket a rendőröknek úgy kell kezelniük, mintha Magyarország területén észlelték volna a rendkívüli eseményt. Kivétel, ha román állampolgárságú a jogsértő, akkor a román határrendőrség lép az ügyben.

– Remek a kapcsolatunk az itt dolgozó román határrendőrökkel, sokukkal évtizedes múltra tekint vissza a munkakapcsolat, ugyanolyan jó határrendészeti szakemberek, mint a mi rendőreink – folytatta Gulyás ezredes. – Máskülönben nem is működhetne a kézből kézbe ellenőrzés. Mit értünk ez alatt? Itt nincs két határátkelő, együtt dolgozik a magyar rendőr és a román határrendőr, a kilépő ország útlevélkezelője elveszi az okmányt, ellenőrzi, majd átadja a vele együtt dolgozó másik országbeli kollégának, aki ettől fogva már a beléptetést intézi. Ez az egyik leggyorsabb ellenőrzött, kötelező regisztrációval járó határátlépési mód.

Fejes Zsolt főtörzsőrmester
Fejes Zsolt főtörzsőrmester 

Fejes Zsolt főtörzsőrmester tizenöt éve dolgozik Nagylakon. Korábban a ma is üzemelő Nagylak közúti határátkelőhelyen, 2015 júliusa óta az autópálya-határátkelőhelyen:

– Tizenkét órás a szolgálat, negyvenöt percnyi pihenővel, mínusz 20 és plusz 38 fokban is. Állandóan figyelni kell az okmányokra, a személyazonosságra, a járművek irataira, a sávok telítettségére. A koncentráció mellett ez a szolgálat hatalmas lábmunkát igényel, lemértük, egy műszak során a sávok, az autók között 10–12 kilométert is gyalogolunk. Mi nem tűnhetünk fáradtnak vagy idegesnek, hiszen az utas először általunk ítéli meg a magyar rendőrséget, s a mi célunk, hogy precíz, udvarias, határozott zsarut lásson.

A nagy forgalommal arányosan nőtt a felfedezett jogsértések száma is. Naponta 15–20 szabálytalanságra, bűncselekményre derül fény az autópálya-határátkelőn, körözött bűnözők, lopott autók akadnak fenn Csanádpalotán. Az itt dolgozók szerint tízezer utasból 15-20 problémás, ami ekkora forgalomnál nem kis szám, van munkája bőven a rendőröknek.

Átvizsgálás
Átvizsgálás 

– Pörög a szolgálat, nem igazán van idő az ég kémlelésére – mondta Galgóczki Róbert törzszászlós, szolgálatirányító parancsnok. – A kötelezően végrehajtott ellenőrzési kategóriák mellett odafigyelünk az uniós állampolgárokra is, ugyanis a legtöbb visszaélést uniós okmányokkal követik el. Egy váltásban a 20 útlevélkezelő mellett egy hatósági ügyintéző is dolgozik. Nagy forgalmú időszakban a Készenléti Rendőrség munkatársai is besegítenek az útlevélkezelésbe. A temesvári Alex Goian (27) hetente többször használja az autópálya-határátkelőt. Szerinte a magyar rendőrök munkája gördülékeny, precíz, tisztelettudó zsaruknak ismerte meg a magyarokat. Ismeri a határrendészeti szokásokat, előírásokat, előre előkészít minden iratot.

A közös határátkelőhely modern, a számítógépes rendszer is megfelelő. Egy gondjuk van a rendőröknek, az árnyék. Az átkelőhely román tulajdonban van, jelezték már az üzemeltető minisztériumnak, nagyobb fedett felület kellene a munkaterület fölé, hogy nyáron legyen valami kis árnyék, vagy rossz idő esetén ne ázzanak el egy perc alatt. Az ígéretet megkapták, a megvalósítás azonban még várat magára. A határátkelő konténerbázisa is megfelel a kor követelményeinek, a pihenő- és az irodakonténerek fűtöttek, légkondicionáltak. Az építtető azért döntött a konténerbázis mellett, hogy ha a schengeni határok már nem a magyar–román határvonalon lesznek, akkor ne maradjon itt üres, elbontandó, feleslegessé vált épület.

Bodor Attila alezredes
Bodor Attila alezredes 

– Ez tényleg a legforgalmasabb, egyben leggyorsabb magyarországi határátkelőhely, kétszer el is találták már a konténereinket a gyorshajtók, szerencsére személyi sérülés nem történt – mondta Bodor Attila alezredes, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség megbízott vezetője. – Az ijedség nagy volt, mert az egyik gyorshajtó autós letarolta az útlevélkezelő fülkét, és a roncsok között először csak a román határrendőr sapkáját találtuk meg. Szerencsére tulajdonosa éppen pihenőn volt, nem történt sérülés. A hasonló eseteket megelőzendő, a román határrendőrséggel közreműködve, az útburkolatra forgalomtechnikai lassító jelzéseket helyeztünk el, azóta nincs gyorshajtás. Az átkelőhöz vezető útszakasz magyarországi részén sebességmérő eszközökkel is igyekszünk rávenni a közlekedőket a szabályok betartására.

Galgóczki Róbert törzszászlós
Galgóczki Róbert törzszászlós 

A zirci Rétfalvi Béla (65) az elmúlt hétvégén használta először az autópálya-átkelőt. Mindössze tíz percet várakozott, amíg belépett. Addig is pihent, meghallgatta a déli híreket, megivott egy frissítőt. Hatékonynak tartotta, hogy egy helyen kezelte okmányait a magyar rendőr és a román határrendőr, ez is meggyorsította az átkelést. Egy hete a csíksomlyói búcsú megnövekedett forgalmánál sem kellett többet várakoznia, mint amennyit az iratai ellenőrzése megkövetelt volna. Csak ajánlani tudja az autópálya-határátkelőt. A magyar és a román határrendőrök munkájával elégedett, a közös szolgálat, a közös határátkelő igazi európai jelkép.

Végh Attila

Fotó: Szabó László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Barátságból kórház

Baráti összejövetelen, előzetes szóváltást követően bántalmazta ismerősét egy helybeli férfi Sándorfalván. A gyanúsított ellen életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás.

 

Vádemelési javaslat

Négy napon belül elfogták a rendőrök azt a férfit, aki próbaútra vitt el egy autót, de „elfelejtette” visszavinni.