Felszámolták a betörőbandát

2017. 04. 06., cs - 14:51
Zsaru Magazin

Három megye területére tett tolvajtúrákat egy rokonokból szerveződött lopóbrigád. Pest, Heves és Nógrád kis és közepes lélekszámú településeinek magánházait sarcolták a tulajdonosok távollétében.

Bő egy éven keresztül, 2015. március 17. és 2016. április 3. között járta vagyonszerzési céllal a községeket, falvakat a három férfiból és három nőből álló bűnbanda változó felállásban. Szűk egy éven át folyt a nyomozás a hat tolvaj tucatnyi bűncselekményének feltárására. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó alosztálya a többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének és lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást március 9-én fejezte be, az iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Pásztói Járási Ügyészségnek.

 

Pánczél Márk őrnagy

 

– Szarvasgede, Tar, Demjén, Boldog, Markaz, Noszvaj, Kosd, Letkés, Abony és Gomba településeken az említett időszakban eltérő módon kivitelezett, mégis több hasonlóságot mutató vagyon elleni bűncselekményeket jeleztek a hatóságoknak. A károsultak zömében idős emberek voltak, ingatlanjaikba jellemzően vasárnap dél­előtt hatoltak be az akkor még ismeretlen tettesek. A számos helyszínen több nyom keletkezett, azokból kiindulva, a fizikai nyomtöredékek elemzésére építve húztuk ki a hálót a lehetséges elkövetők körül – beszélt a 11 hónapos felderítésről Pánczél Márk őrnagy, az NMRFK nyomozó alosztályának kiemelt főnyomozója.

A zsaruk többféle behatolási módszert figyeltek meg az érintett házaknál, előfordult a zárszerkezet rongálása, a nyílászárók betörése-befeszítése, de a tolvajok kihasználták a háziak jóhiszeműségét is, és besurrantak nyitott ajtókon is, vagy rosszul, kiszámíthatóan elrejtett kulcsokkal engedték be magukat. Közös vonás volt, hogy akár Eger környékén, akár Pest megye Jász-Nagykun-Szolnokkal határos régiójában történtek, mindig láthatóan rendezett településeken, tehetős, de legalábbis nem nélkülöző emberek értékes zsákmánnyal kecsegtető otthonai estek a lopások áldozatául. A tettesek többnyire készpénzt és ékszereket vittek el.

A túlnyomórészt vasárnap, a mise ideje alatt elkövetett betörések és besurranások azt sejtették, hogy a gyanúsítottak tudatosan időzítették erre az időpontra tetteiket. Míg a zárt közösségek egymást ismerő, egymásban megbízó lakosai a misét hallgatták, eszükbe sem jutott, hogy ingóságaikra prédaként tekint az Észak-Nógrádból felkerekedő tolvajcsoport. A helybéliek egymás elől sokszor a portájukat sem zárták, kulcsaikat az ajtóban hagyták a vasárnapi templomba járás idejére.

– Olyan profi utazó elkövetőket kerestünk, akik véletlenszerűen elindított portyáik során a gazdagabb településeket állítják fókuszba, ott többször felbukkannak, megfigyeléseket végeznek – folytatta Pánczél Márk őrnagy. – Mivel egy éven át lebukás nélkül „dolgoztak”, gyanítottuk, hogy több elkövetőt kell keresnünk, végrehajtókat és figyelőket. Feltevésünk százszázalékosan be is igazolódott. 2016. április 3-án a Markazon végrehajtott bűncselekmények elkövetése után, a rendőrséghez érkező lakossági bejelentést követően Egerbaktán fogtuk el az egymással szorosabb-távolibb rokoni kapcsolatban álló K. Ignác (36) dejtári, R. Attila (41) nagylóci, R. Tamás (44) őrhalmi, R. Ferencné (46) balassagyarmati, R. Ignácné (52) mohorai lakosokat. Ekkor tőlük a Markazról ellopott készpénzt, majd a lakóhelyeiken összehangoltan végrehajtott házkutatásokban további tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltunk le. Azonosítottuk a dejtári R. Krisztinát (41), aki egy esetben, 2015. március 17-én több társával egy szarvasgedei családi házból vitt el arany ékszereket és készpénzt. A lopott értékek nagy részét a gyanúsítottak időközben zálogházakban értékesítették, innen sikerült visszaszereznünk és lefoglalnunk azokat. Többrendbeli, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettének és lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást K. Ignác, R. Attila, R. Tamás, R. Ferencné, R. Ignácné ellen, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt R. Krisztina ellen. A bíróság 2016. április 6-án R. Attila, R. Ferencné és R. Ignácné házi őrizetét, míg K. Ignác és R. Tamás előzetes letartóztatását rendelte el, R. Krisztina szabadlábon védekezik. Szilágyi

Fotó: NMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.