Gyorsan elfogták a perkátai gyanúsítottat

2017. 02. 15., sze - 09:50
Zsaru Magazin

A szívét ért szúrás után még három-négy percig élt a férfi. Élettársa végignézte haláltusáját, a tevékenységirányítási központ (TIK) hívásfogadója telefonon keresztül hallotta utolsó jajkiáltásait.

Orvos is kéne! – hallatszott a telefonbeszélgetés hátterében a 85 éves férfi kiáltása, aki még elindult kinyitni a kaput a mentőknek, míg párja zaklatottan próbálta a TIK ügyeletesének elmondani a történteket. Az idős ember már nem érte meg a segítség érkezését, érezte is, hogy eljött a vég: „Most meghalok!” – sóhajtotta a felvételen, és összeesett.

– Február 10-én 20 óra 45 perc után futott be a segélyhívás, utólag megállapítható, hogy az idős asszony a telefonálás megkezdésekor még nem tudta, hogy társát súlyos támadás érte. Vallomásában is elmondta, hogy esti tévénézéséből az riasztotta fel, amint a férfi a szobaajtót feltépve belép, és kezében üres pénztárcáját tartja elé, és arról beszél, hogy kirabolták. Az asszony az első pillanatokban erről tudott beszámolni az ügyeletnek, a párbeszéd közben volt egy fordulat, amikor ráébredt, hogy mekkora a baj: „Vérben van, ez őrület!” kiáltja, amikor észreveszi a megszúrt férfin a sebet – ismertette Bátai László alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője.

 

 Bátai László alezredes

 

A zsaruknak részinformációik voltak az este folyományairól, sokszor kitérőkkel, félrevezető töredékek tisztázásával haladt a nyomozás előre. A bejelentésből tudták a támadás pontos idejét, a holttesten felfedezett nyomok egy elkövetőt valószínűsítettek, az is hallatszott a bejelentésben a haldokló szájából, hogy támadója a kertek felé szaladt, de azt nem tudták, ki az.

 

Izsányi Tibor főtözszászlós, kutyavezető és Frenk

 

– A férfit a kapu előtt fekve találtuk, már élettelenül, mellkasán 4 centiméter széles, szívét elérő szúrt sebbel. A behatolás olyan erejű volt, hogy az életfontosságú szerv előtti bordát kettérepesztette – mondta Bátai alezredes. – Az élettársa nem tudta megmondani, hol történhetett a támadás, az idős pár szokásának megfelelően külön szobákban tévéztek, kutyaugatást azonban hallott, ezért arra gondoltunk, hogy a férfi a házból kiment az utcára egy érkezőhöz, majd már testén a halálos sebbel tért vissza segítségért. Perkáta kis település, nem jellemzi nagy átmenő forgalom, emiatt azzal számoltunk, hogy helybéli az elkövető: joggal feltételeztük, hogy ismerte a sértettet. Abból, hogy az áldozat, bár szinte utolsó leheletével is segíteni próbált, a telefonba kiáltva közölte a menekülés irányát, de nem nevezte meg támadóját, azt gyanítottuk, hogy esetleg azért nem mondott nevet, mert neki teljesen evidens a személye, tehát kapcsolatban is állt vele. A Zöldfa utcai helyszínre érkezve a késői időpont ellenére öt embert találtunk az utcán, az áldozat házának közelében. Egy fiatalkorú fiút, és négy ittas felnőttet, két férfit és két nőt igazoltattunk, elszámoltattuk őket, merre jártak az elmúlt órában. Vallomásaik kuszák, ellentmondásosak voltak, érezhetően leplezni akartak valamit, egy motívum azonban mindegyiknél egyezett: elmondták, hogy a tetthelytől körülbelül 300 méterre fekvő ingatlanban italoztak, a fiatalkorú kivételével. Nyomkereső kutyát indítottunk, az az áldozat iránymutatásával egybehangzóan, az udvaron át, a kertek alatt addig a családi házig vitt bennünket, amit az öt igazoltatott is megnevezett, mint az összejövetel helyszínét. Valószínűsíthető volt, hogy az öt ember között kell keresnünk a tettest, egymástól elkülönítve hallgattuk ki őket a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon.

 

A helyszínelők és Ürmös Gábor eseti szaktanácsadó fémdetektorokkal fésülték át a menekülés útvonalát

 

A helyi Sz. László (20) rögtön felhívta magára a figyelmet azzal, hogy kabát nélkül volt az utcán a jóval nulla fok alatti hőmérsékletben, alulöltözöttségére nem tudott magyarázatot adni. Kiderült róla, hogy folyamatos anyagi nehézségek közt él várandós párjával, és rendszeresen kért kölcsön az áldozattól. Meghallgatása során a nyomozók megtudták, hogy két hete költöztek el élettársával a gyilkosság helyszínétől kétháznyira lakó szüleitől ismerőseikhez, a kutya által jelzett ingatlanba. Az értesülések után a rendőrök szülei otthonát is átvizsgálták. Sz. László aktuális lakhelyén semmi terhelőt nem leltek, itt azonban a mosdó környékén vérnyomokat találtak. Egy vizes ujjú kabát is képbe került, egy ideig a zsaruk azt gondolták, az a férfié, és akkor ázott el, amíg kezéről áldozata vérét takarította. Kiderült, a dzseki a vele megegyező testalkatú öccsének tulajdona volt. A fókuszba került gyanúsítottat több-kevesebb aktivitással ivópartnerei mentegetni próbálták, elhallgatták vagy tagadták, hogy a férfi az italozás közben egyszer csak felugrott, eltűnt, majd percek múlva véres kézzel került elő, ezután szülei házához ment kezéről eltakarítani a nyomokat, ezután fogták el az utcán a rendőrök.

– A fiatalember verziója szerint jóformán baleset volt. Pénzt kért kölcsön az idős férfitól, ezt elismerte, majd állítása szerint a férfi meglökte őt, erre védekezésül vette elő a nála lévő kést, amit maga elé tartott, ebbe gyalogolt bele az idős ember. A bordatörés, a szúráscsatorna mélysége nem támasztja alá ezt, előzetes véleményünk szerint intenzívebb döféstől keletkezett a halálos seb. A cselekményben játszott szerepét kisebbíteni akaró gyanúsított ugyanakkor beszámolt olyan részletekről, amik egyértelműsítik, hogy valóban ő volt az elkövető. Folyamatos kutatást végeztünk, fémdetektorokkal fésültük át a környéket, az elkövetés eszközét, egy nagy méretű, hegyes és éles kést az ereszcsatornába rejtve találtunk meg. Sz. László ellen emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást, a bíróság február 13-án rendelte el előzetes letartóztatását. A bűncselekmény minősítő körülményeit, miszerint tettét nyereségvágyból, és koránál fogva védekezésre képtelen személy sérelmére követte el, a továbbiakban vizsgáljuk, valamint a nyomozás szélesítésével fogjuk megállapítani, hogy a kihallgatott tanúk félrevezető vallomásaikkal megvalósították-e a bűnpártolás bűntettét.

Szilágyi Attila

Fotó: Vezda László, FMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elfogadták a rendőrkapitány beszámolóját

Heves Város Önkormányzatának testületi ülésén számolt be a Hevesi Rendőrkapitányság 2017. évi tevékenységéről Oláh Tamás r. alezredes, megbízott kapitányságvezető.