Hajdúkkal a határra

2017. 04. 06., cs - 15:07
Zsaru Magazin

Ismét egy hetet lesznek a sűrűjében, ott, ahol minden éjszaka várható illegális migránsok megjelenése. Megszokták, figyelik, majd elfogják őket. A hajdúsági zsarukat Röszkéig kísértük Debrecenből.

Hat órakor sorakoznak fel március 23-án Debrecenben, a Főnix Csarnok mögötti parkolóban. Megtörtént a szolgálati felszerelés és a ruházat ellenőrzése, mindent bepakoltak a gépkocsikba, a hidegélelmet az eligazítás után kapják meg. Lingvay Csaba ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese fontosnak tartja, hogy személyesen indítsa útnak munkatársait. Kiemeli, a megye rendőreiről eddig pozitív visszajelzéseket kaptak, szolgálati feladataikat szakszerűen, lelkiismeretesen hajtották végre.

 

Szarvas Ibolya hadnagy 

– A szolgálatellátás feltételei adottak, és a parancsnokaik figyelnek önökre. Amennyiben bárkinek gondja van, akár otthon, a családban, azt jelentsék, és megadunk minden segítséget! Vigyázzanak magukra és társaikra, mindenkit hazavárunk! Önökkel tart egy törzstiszt, az anyagi szolgálat munkatársai, sőt a pszichológusunk is a rendelkezésükre áll – teszi hozzá az ezredes.

A további teendőket Jónás Imre főhadnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának csoportvezetője, a század parancsnoka ismerteti. A konvoj létszáma 102 fő, minden kapitányságról érkeztek zsaruk, Debrecenből 24-en, rendőrnők is szép számmal vállalták a déli határvédelmet. Legtöbbjük volt már Röszkénél, ismerik a feladatot és a körülményeket. Önként vállalták a speciális szolgálatot, ténylegesen szeretnének tenni a határok megvédéséért. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területén négy szektorban lesznek szolgálatban.

– Részben a vitt technikával, másrészt az ott rendelkezésre álló eszközökkel figyelik a kollégák a terepet, miközben járőrtevékenységet látnak el 7 és 19, illetve 19 és 7 óra között. Az illegális migránsok 23 óra vagy hajnali 3 óra felé próbálkoznak leggyakrabban, nekünk is ilyenkor kell a legéberebbnek lennünk. Éjszaka a helyiektől mint­egy harmincfős megerősítést kapunk – vázolja a legfőbb tudnivalókat a főhadnagy, aztán ő is beszáll a gépkocsiba, és indulás.

Berettyóújfaluban, a töltőállomásnál vásárlás, mosdó, majd megyünk tovább. Békéscsabán már a hajnali kelésre is tekintettel kissé törődöttebben kerülnek elő a zsaruk, sokan folyadékért, elemózsiáért nyúlnak.

– Másodszor leszek a határnál, másfél éve voltam. Kíváncsi vagyok, azóta mi változott – mondja Szarvas Ibolya hadnagy, a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálója. – Ugyanaz a feladatunk, mint férfi kollégáinknak, szerintem jól helytállunk. Egy elfogásban is részt vettem már, egyszerre 18 határsértő akadt az utunkba, persze úgy, hogy eléjük mentünk. Meglepődtek, de engedelmeskedtek, nem volt semmi probléma.

Röszkén egy fogadóban várnak bennünket, a parancsnokok és segítőik adják ki a szobakulcsokat, mindenkinek van helye, de megy a cserebere, az egyezkedés. A szobák nem nagyok, azonban tiszták és kulturáltak, elférnek a holmik a szekrényekben, mindenütt van meleg víz, mosdó, tisztálkodási lehetőség. Ebédig még van kis idő, a zsaruk a napon lévő asztalokhoz gyűlnek, élcelődnek, sztorizgatnak. A pihenés után reggel állnak szolgálatba.

Farkas József zászlóssal, a főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály (mekto) szolgálatirányító parancsnokával ebéd előtt beszélgetek. Öreg határrendésznek számít, 15 éve szolgál.

– A határőrségnél kezdtem 2002-ben, és az integrációt követően is határrendész maradtam. Voltam a Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség bevetési osztályán bűnügyes, aztán járőr, most is ugyanott szolgálok, de a mektónál – közli a zászlós. – Nekem ez jutalom, imádom a munkámat, és azt hiszem, értek is hozzá. Rendszeresen járok határszolgálatra. Otthon a feleségem, a 14 éves lányom és a hároméves kisfiam vár.

 

Farkas József zászlós 

Ebéd után a parancsnokok Szegedre mennek a helyiekkel egyeztetni, velük tartunk. Ott találkozunk Gerő Gergő törzsőrmester, balmazújvárosi kutyavezetővel és hűséges társával, az ötesztendős Atival, aki német és belga juhász keverék. Átmozgatással készíti fel a szolgálati ebet a feladatra, ők már lehet, hogy éjszaka a határra mennek. Azt mondja, ahol megjelennek, ott rend van. A kutya remekül egészíti ki a tevékenységüket. Nem kell semmit tennie, tartanak tőle, és senkinek nem jut eszébe szökni vagy ellenállni.

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ

 

Lelki támasz

Takács Dávid pszichológus

Megnyugtató a rendőrök számára, hogy van velük egy pszichológus. Takács Dávid közalkalmazottként a főkapitányság humánigazgatási szolgálatán dolgozik. Kollégáival a pszi­chológiai, mentális alapellátás a fő feladatuk, ehhez tartozik az alkalmassági vizsgálatok elvégzése is. A csapaterős tevékenységnél is hasznosak, a zsarukat látva képesek kiszúrni, kiben munkál a kívánatosnál nagyobb feszültség. Állítja, elég, ha beteg van otthon, vagy más családi, magánéleti gonddal küzd a rendőr, az komolyan befolyásolhatja szolgálata ellátását. Legtöbbször elég néhány nyugtató szó, illetve az, hogy a zsaru kibeszélhesse a problémáját. Ha nincs más megoldás, haza vagy pihenőre is küldhetik az érintettet, hogy regenerálódjon, vagy oldja meg a konfliktushelyzetet. Már az is feszültséget generálhat, hogy a rendőr nem a megszokott környezetben teljesít szolgálatot, hát még, ha bármi gond is nyomja a lelkét. Szerencsére ilyesmi ritkán fordul elő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.