Határőrökre emlékeztek

2016. 06. 29., sze - 10:51
Zsaru Magazin

Idén is megkoszorúzták a határőrök emlékkövét Apátistvánfalván. Az emlékhelyen őrzött relikviák között Béndek József ny. pénzügyőr altábornagy, a határőrség egykori parancsnoka elevenítette fel a múzeum történetét.

A határőrség napját Szent László, a határőrök védőszentje napján, június 27-én ünneplik 1992 óta. A hagyományt az sem szakította meg, hogy 2008. január 1-jével a szervezet beolvadt a rendőrségbe. A bajtársak emléke előtt tisztelegve június 26-án koszorút helyezett el az emlékkőnél az Országos Rendőr-főkapitányság nevében Dakos József dandártábornok, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Hollósi Gábor ezredes, a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola vezetője és Dedics Zoltán ezredes, Vas megyei rendészeti főkapitány-helyettes. A nyugdíjas határőrök egyesületei és a rendőrszakszervezetek, valamint motoros- és hagyományőrző egyesületek tagjai mellett koszorúval rótta le tiszteletét Béndek József, a határőrség utolsó parancsnoka is.

 

– Miután megszületett a döntés a határőrség megszüntetéséről, gondolkozni kezdtünk azon, hogyan őrizhetnénk meg a szervezet emlékét – mondja a volt országos parancsnok. – Az egykori határőrőrsöket járva jutottam el Apátistvánfalvára, ami azonnal megfogott a festői környezetével, ezért úgy gondoltam, itt tökéletes helye lenne egy emlékhelynek és múzeumnak. Az egykori parancsnoki épületet teljesen felújítottuk, a konyhának, étkezőnek, lőszerraktárnak helyet adó ház azonban olyan rossz állapotban volt, hogy le kellett bontani, és újat építeni a helyébe. Itt rendeztük be a látogatóközpontot, amely 2007. november 30-án nyitotta meg kapuit.

Az átalakított parancsnoki épület most múzeum: élethűen berendezett hálókörlet, fegyverszoba, parancsnoki helyiség várja a látogatókat, valamint egy terem a határőrséghez kapcsolódó megannyi tárggyal, kitüntetéssel, egyenruhával.

 

Béndek József

– Nem volt egyszerű beszerezni ezeket a tárgyakat, sokat ugyanis már régen leselejteztek és megsemmisítettek – magyarázza Béndek József. – Számos relikviát a volt kollégák a magángyűjteményükből adtak kölcsön. A legnehezebb a barna csíkos törülközők felkutatása volt, de a könyves-szekrény és a többi bútor is olyan darabok, amelyek a határőrkörletekben álltak egykor. A híradástechnikai eszközök az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola gyűjteményéből kerültek ide, de vannak lefoglalt tárgyak is. A jól ismert, teniszütőre hasonlító és a határsértők lábnyomának elfedésére használt hótalp mellett igazi kuriózum a falécre szerelt szarvaspata. Ezzel igyekeztek néhányan lóvá tenni a határok éber őreit.

Egy másik épületben a felújított istállót és többek között egy lovas szánt nézhetnek meg az érdeklődők, míg az udvaron veterán autók, motorcsónak, Csepel teherautó és a határőrség messze földön híres babgulyásának elkészítéséhez használt gulyáságyú látható. 

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Négyen próbálkoztak

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Csongrád-Csanád megyében.