Határvadászórák

2017. 03. 29., sze - 13:04
Zsaru Magazin

Folytatódik a határvadászok toborzása. A Készenléti Rendőrség határvadászai tavasszal a középiskolásoknak mutatják be a rendőri, a határ védelmére szolgáló hivatást.

Az érettségi előtt álló fiatalok körében már most igen népszerű a határvadász szolgálat, sokan alig várják, hogy betöltsék 18. életévüket, és a sikeres érettségi után jelentkezzenek, kipróbálják magukat a határvadászok felvételi vizsgáján.

Iskolákba járnak a határvadász-toborzók. Márciusban országszerte a középiskolák végzős osztályainak hallgatói előtt tartottak előadásokat a határvadászképzésre történő jelentkezés lehetőségéről. A tapasztalatok szerint a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődve hallgatták a tájékoztatókat, rengeteg kérdésük volt a jelentkezéshez szükséges személyi, egészségügyi, pszichikai és fizikai feltételekről.

 

Bardócz Csaba ezredes

 

– A képzéseket a rendőrség a jelentkezések üteme szerint folyamatosan szervezi a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak 3000 fős bővítésével kapcsolatosan – mondta Bardócz Csaba ezredes, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója. – Az előadásokon a rendőrök nemcsak a határvadászképzés felvételi követelményeiről és a saját tapasztalataikról adtak át információkat az iskolásoknak, hanem válaszoltak a rendőrség munkáját érintő egyéb kérdésekre is. Minden toborzó előadáson elmondják, hogy a felvételt nyert pályázók hat hónapos időtartamú, az országos felnőttképzési program kereteihez igazodó moduláris képzésben vesznek részt, és a sikeres vizsgát követően őr-járőrtárs rész-szakképesítést szereznek. A résztvevők a képzés első két hónapjában munkaviszonyban állnak, majd a második hónap végén, sikeres modulzáró vizsga esetén, a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába nevezik ki őket 12 hónap próbaidő kikötésével.

A középiskolás toborzás első körben a rendőri, rendvédelmi pályára orientáló szakgimnáziumok, a középiskolák rendvédelmi fakultációinak, rendvédelmi tagozatainak tanulói között népszerűsíti a határvadász szolgálatot. Az iskolák mellett a járási hivatalok munkaügyi központjaiban is keresik a felvételi alapkövetelményeknek megfelelő végzettséggel, érettségivel rendelkező érdeklődőket, akik a megyei főkapitányságok toborzóirodáiban, illetve a rendőrség honlapján is megtalálhatják a képzéssel kapcsolatos információkat, valamint a pályázati felhívás teljes anyagát, letölthető dokumentumait.

A toborzás országosan folytatódik, a Készenléti Rendőrség, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai jelen vannak minden olyan rendezvényen, fesztiválon, ahol nagyobb tömeg jelenik meg. A közvetlen kapcsolattartás, beszélgetés, azonnali kérdezési lehetőség a tapasztalatok szerint hatékony eleme a toborzásnak.

Végh Attila

Fotó: erdei, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.