Hétköznapok a határon

2016. 10. 12., sze - 10:47
Zsaru Magazin

Itt van az ősz. A sárral, esővel, a ruha alá is bebújó széllel azért nem annyira szép, mint Petőfi versében. . A magyar–szerb határszakaszt védő zsaruk figyelme azonban nem lankadhat.

Iskolapéldát adnak magyar és európai kollégáiknak: a nehéz körülmények között is a maximumot nyújtva védik az ország, az unió déli határát.

 

A Kiskunhalasra tévedő idegen talán nem is érti, miért van az alig 25 ezer lakosú városban ennyi zsaru. A határvadászok bázisáról október 5-én is folyamatosan gördülnek ki a rendőrökkel teli járművek, hogy védjék az ideiglenes biztonsági határzárat, és megelőzzék a jogsértéseket.

 

– Nemcsak az illegális migráció megelőzése a feladat, hanem az időjárás viszontagságainak elviselése is – mondja Miskolczi Csanád Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság megbízott vezetője. – Sok mendemonda kering arról, milyen sanyarú is a rendőrök sora a határon, nyomortanyán alszanak, nincs megfelelő élelmezés, órákig is elhúzódik a váltás. Nem így van. Alapállás: a vezető is ott alszik, ahol az őrmester, azt eszi, amit az őrmester. Mára kialakult egy helyzet, kollégiumokban és kereskedelmi szálláshelyeken pihen az az állomány, amelyet a kiskunhalasi bázison kívül helyeztek el. A szegedi rendészeti szakközépiskolai kollégiumban olykor van ugyan némi zsúfoltság, de igyekszünk enyhíteni. Élelmezés: ízlések és pofonok különbözőek, de egy biztos, minden rendőr megfelelő kalóriamennyiségű élelemmel van ellátva. Ügyelünk a glutén- és laktózmentes igények kielégítésére is. A hideg, külső szolgálatra kivihető ételt persze nem lehet annyira variálni, mint a meleg étkezést, amire viszont még nem volt panasz. Az a tapasztalatom, a panasz mindig csak utólag és nem a megfelelő fórumon jut el a parancsnokig. A közösségi oldalak pedig kiélezik a nem létező problémát. Ruházat, melegedők: a nyirkos, nedves időjárás nem jó a rendőrnek sem, pláne a pusztában. Egy új, korszerű vízálló ruházat tesztelése folyik. Készül az ideiglenes biztonsági határzár melletti szervizút is, így lerövidülhetnek a váltási idők, de az esetleges késés miatti túlórák kifizetésével sincs gond. Persze lehetne több fedett magaslati figyelő, őrbódé, melegedősátor, mobil vécé, de valljuk be, utóbbi a közterületeken járőröző rendőröknek sem áll korlátlanul rendelkezésére. Ha valaki nagyon fázik, gondoskodunk a váltásáról, míg átmelegszik, ez is a szolgálat része. Nem túlzás, iskolapéldát mutat a magyar rendőrség Európának, hogyan kell a törvényeket betartva megvédeni az uniós határokat.

 

Túri Frida őrmester, a KR II. bevetési osztályának járőre szerint is csak az időjárás az ellenség, a zsaruk nagyon várják már az új egyenruhákat. A melegedőpontok száma szerinte elég, viszont a tisztálkodási lehetőségeken volna mit javítani:

 


Járőr a "buszmegálló" mellett

 

– Sokan vagyunk nők a határon, bírjuk a strapát, ám nekünk nehezebb megoldani, ha könynyíteni kell magunkon. Kevés a mobil vécé, és szolgálat közben nem lehet elhagyni a felállítási zónát, ha valakire rájön az inger.

 

Krausz Petra törzsőrmester Kecskemétről lát el határvédelmi csapatszolgálatot. Osztja Frida véleményét, óvatosabban kell bánni a vízzel:

 

– Van vizünk elég, friss, a csapadék ellen meg jó a régi köpeny is, igaz, nem a legszebb, de ez nem is divatbemutató. Nem angolkisasszonyok vagyunk, hanem rendőrnők, ilyen körülmények közt is számíthatnak ránk.

 


Krausz Petra törzsőrmester

 

A zsaruk a bázison meg vannak elégedve a konyhával. Nagy vágyuk, hogy a meleg étkezést szolgálatban is meg lehessen oldani, az ízletes étel után jobban megújul az energia.

 

Két szolgálat között jólesik a pihenés. Van, aki szundít, olvas, tanul, valaki sportol és feszültséget old, pihentet a közös játék is. Minden rendőrnek van lehetősége a regenerálódásra.

 


Szolgálat után

 

A kelebiai határszakaszon a sár az úr. A szervizút elkészültével nem kell kerülni a sártengert, gyorsabb a váltás.

 

– A szél- és csapadékvédett figyelőpontokról távcsővel kilométeres szakaszt is belátni. Nem árt persze a lábat is megmozgatni néha – véli Galambos Zsolt őrnagy, a KR alosztályvezetője. – Hideg van hajnalban? Fel kell öltözni! Az egyenruha alatt elfér a meleg ruha, én még váltást is szoktam vinni magammal. Természetesen várjuk az új, vízhatlan felszerelést.

 

Halász Zoltán főtörzszászlós szerint az új műút sokat segít a szolgálati helyek megközelítésében. Tavaly még a sárral küzdöttek, emiatt voltak késések, ez már a múlté.

 

Oltyán Sándor ezredes, Szarvas és Czecher Péter ezredes, Orosháza rendőrkapitánya október elején látogatta meg Bácsalmáson a békési szolgálatra vezényelt munkatársaikat. A két vezető meg volt elégedve a körülményekkel:

 

– A vezényelt állomány egy hangulatos kis panzióban kapott helyet, ahol megfelelő körülmények között pihenhetik ki magukat két szolgálat között – magyarázza Oltyán ezredes. – Pozitív a helyiek hozzáállása is, kedvesek, segítőkészek és hálásak, amiért rendőreink az ország más megyéiből is eljönnek, hogy védjék az itteniek biztonságát. Beosztottainknak nem a szolgálat a legnehezebb, hanem a távollét. A családi kötelékből jobb érzés nap mint nap járőrözésre indulni. Békés megyéből a főkapitányság vezetői és a kapitányok is látogatják a kollégákat azért, hogy érezzék: támogatjuk őket.

 

– Az októberi időjárás nem éppen a nyílt terepen szolgálatot ellátók kedvence – tájékoztat Torma Sándor ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának megbízott vezetője. – Nekünk az a dolgunk, hogy megkönnyítsük rendőreink helyzetét. Új sátrakat állíttatunk fel a honvédségtől beszerzett olajkályhákkal fűtve. Egyre több az oldalfallal védett figyelőhely is, a rendőrök már el is nevezték „buszmegállónak”, ennek fedezékében szakadó esőben is szemmel tartható a határszakasz. A vezetők feladata, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek, semmilyen kellemetlen tényező ne vonja el a szolgálatban levők éberségét, motivációját. Kemény idők ezek, embert próbálók, de a rendőreink jól vizsgáznak. Lehet, hogy aki előző nap bőrig ázott, kicsit morogva megy haza, ezzel vezetve le a feszültséget, de másnap megint ott van, s kipihenve jelentkezik a járőrözésre.

 

Végh Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.

 

Megvágta az arcát

A Bács-Kiskun megyei nyomozók őrizetbe vették azt a 44 éves férfit, aki a gyanú szerint egy láncfűrésszel sebesítette meg ismerősét.