Hétköznapok a határon

2016. 10. 12., sze - 10:47
Zsaru Magazin

Itt van az ősz. A sárral, esővel, a ruha alá is bebújó széllel azért nem annyira szép, mint Petőfi versében. . A magyar–szerb határszakaszt védő zsaruk figyelme azonban nem lankadhat.

Iskolapéldát adnak magyar és európai kollégáiknak: a nehéz körülmények között is a maximumot nyújtva védik az ország, az unió déli határát.

 

A Kiskunhalasra tévedő idegen talán nem is érti, miért van az alig 25 ezer lakosú városban ennyi zsaru. A határvadászok bázisáról október 5-én is folyamatosan gördülnek ki a rendőrökkel teli járművek, hogy védjék az ideiglenes biztonsági határzárat, és megelőzzék a jogsértéseket.

 

– Nemcsak az illegális migráció megelőzése a feladat, hanem az időjárás viszontagságainak elviselése is – mondja Miskolczi Csanád Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság megbízott vezetője. – Sok mendemonda kering arról, milyen sanyarú is a rendőrök sora a határon, nyomortanyán alszanak, nincs megfelelő élelmezés, órákig is elhúzódik a váltás. Nem így van. Alapállás: a vezető is ott alszik, ahol az őrmester, azt eszi, amit az őrmester. Mára kialakult egy helyzet, kollégiumokban és kereskedelmi szálláshelyeken pihen az az állomány, amelyet a kiskunhalasi bázison kívül helyeztek el. A szegedi rendészeti szakközépiskolai kollégiumban olykor van ugyan némi zsúfoltság, de igyekszünk enyhíteni. Élelmezés: ízlések és pofonok különbözőek, de egy biztos, minden rendőr megfelelő kalóriamennyiségű élelemmel van ellátva. Ügyelünk a glutén- és laktózmentes igények kielégítésére is. A hideg, külső szolgálatra kivihető ételt persze nem lehet annyira variálni, mint a meleg étkezést, amire viszont még nem volt panasz. Az a tapasztalatom, a panasz mindig csak utólag és nem a megfelelő fórumon jut el a parancsnokig. A közösségi oldalak pedig kiélezik a nem létező problémát. Ruházat, melegedők: a nyirkos, nedves időjárás nem jó a rendőrnek sem, pláne a pusztában. Egy új, korszerű vízálló ruházat tesztelése folyik. Készül az ideiglenes biztonsági határzár melletti szervizút is, így lerövidülhetnek a váltási idők, de az esetleges késés miatti túlórák kifizetésével sincs gond. Persze lehetne több fedett magaslati figyelő, őrbódé, melegedősátor, mobil vécé, de valljuk be, utóbbi a közterületeken járőröző rendőröknek sem áll korlátlanul rendelkezésére. Ha valaki nagyon fázik, gondoskodunk a váltásáról, míg átmelegszik, ez is a szolgálat része. Nem túlzás, iskolapéldát mutat a magyar rendőrség Európának, hogyan kell a törvényeket betartva megvédeni az uniós határokat.

 

Túri Frida őrmester, a KR II. bevetési osztályának járőre szerint is csak az időjárás az ellenség, a zsaruk nagyon várják már az új egyenruhákat. A melegedőpontok száma szerinte elég, viszont a tisztálkodási lehetőségeken volna mit javítani:

 


Járőr a "buszmegálló" mellett

 

– Sokan vagyunk nők a határon, bírjuk a strapát, ám nekünk nehezebb megoldani, ha könynyíteni kell magunkon. Kevés a mobil vécé, és szolgálat közben nem lehet elhagyni a felállítási zónát, ha valakire rájön az inger.

 

Krausz Petra törzsőrmester Kecskemétről lát el határvédelmi csapatszolgálatot. Osztja Frida véleményét, óvatosabban kell bánni a vízzel:

 

– Van vizünk elég, friss, a csapadék ellen meg jó a régi köpeny is, igaz, nem a legszebb, de ez nem is divatbemutató. Nem angolkisasszonyok vagyunk, hanem rendőrnők, ilyen körülmények közt is számíthatnak ránk.

 


Krausz Petra törzsőrmester

 

A zsaruk a bázison meg vannak elégedve a konyhával. Nagy vágyuk, hogy a meleg étkezést szolgálatban is meg lehessen oldani, az ízletes étel után jobban megújul az energia.

 

Két szolgálat között jólesik a pihenés. Van, aki szundít, olvas, tanul, valaki sportol és feszültséget old, pihentet a közös játék is. Minden rendőrnek van lehetősége a regenerálódásra.

 


Szolgálat után

 

A kelebiai határszakaszon a sár az úr. A szervizút elkészültével nem kell kerülni a sártengert, gyorsabb a váltás.

 

– A szél- és csapadékvédett figyelőpontokról távcsővel kilométeres szakaszt is belátni. Nem árt persze a lábat is megmozgatni néha – véli Galambos Zsolt őrnagy, a KR alosztályvezetője. – Hideg van hajnalban? Fel kell öltözni! Az egyenruha alatt elfér a meleg ruha, én még váltást is szoktam vinni magammal. Természetesen várjuk az új, vízhatlan felszerelést.

 

Halász Zoltán főtörzszászlós szerint az új műút sokat segít a szolgálati helyek megközelítésében. Tavaly még a sárral küzdöttek, emiatt voltak késések, ez már a múlté.

 

Oltyán Sándor ezredes, Szarvas és Czecher Péter ezredes, Orosháza rendőrkapitánya október elején látogatta meg Bácsalmáson a békési szolgálatra vezényelt munkatársaikat. A két vezető meg volt elégedve a körülményekkel:

 

– A vezényelt állomány egy hangulatos kis panzióban kapott helyet, ahol megfelelő körülmények között pihenhetik ki magukat két szolgálat között – magyarázza Oltyán ezredes. – Pozitív a helyiek hozzáállása is, kedvesek, segítőkészek és hálásak, amiért rendőreink az ország más megyéiből is eljönnek, hogy védjék az itteniek biztonságát. Beosztottainknak nem a szolgálat a legnehezebb, hanem a távollét. A családi kötelékből jobb érzés nap mint nap járőrözésre indulni. Békés megyéből a főkapitányság vezetői és a kapitányok is látogatják a kollégákat azért, hogy érezzék: támogatjuk őket.

 

– Az októberi időjárás nem éppen a nyílt terepen szolgálatot ellátók kedvence – tájékoztat Torma Sándor ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának megbízott vezetője. – Nekünk az a dolgunk, hogy megkönnyítsük rendőreink helyzetét. Új sátrakat állíttatunk fel a honvédségtől beszerzett olajkályhákkal fűtve. Egyre több az oldalfallal védett figyelőhely is, a rendőrök már el is nevezték „buszmegállónak”, ennek fedezékében szakadó esőben is szemmel tartható a határszakasz. A vezetők feladata, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek, semmilyen kellemetlen tényező ne vonja el a szolgálatban levők éberségét, motivációját. Kemény idők ezek, embert próbálók, de a rendőreink jól vizsgáznak. Lehet, hogy aki előző nap bőrig ázott, kicsit morogva megy haza, ezzel vezetve le a feszültséget, de másnap megint ott van, s kipihenve jelentkezik a járőrözésre.

 

Végh Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem tudott elszámolni az oszlopokkal

Több, mint félszáz akácoszlopot vitt el az ásotthalmi erdészet területéről egy helybeli férfi. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Ruhatolvaj Szegeden

Egy szegedi bevásárlóközpont egyik üzletéből nadrágot vitt el egy makói fiatal. A gyanúsított ezután egy másik boltból is lopott, ekkor azonban tetten érték.

 

Török kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.