Húzós napok

2017. 02. 08., sze - 14:48
Zsaru Magazin

A kecskeméti zsaruknak húzós hetük volt január 16–23. között: 62 bűnügy aktáját nyitották meg, 17 körözött embert fogtak el, hétszer értek tetten jogsértőket.

Tizenegyszer mentettek életet azzal, hogy meleg, fedett helyre vittek a kihűlés szélén álló polgárokat.

 

Kecskemét, január 24-e 9 óra, –11 Celsius-fok. A rendőrök a reggeli eligazítás után jégkaparóval próbálják tisztára varázsolni a járőrautó szélvédőjét. A városi zsaruk nehéz hetet tudnak maguk mögött, amiben szerepet játszott a jég és a fagy.

 


Jégmentesítéssel kezdődik a szolgálat

 

– Kétszer is le kellett zárnunk a város fő közlekedési ütőerének számító úton az aluljárót, mert eljegesedett, a jégmentesítés idejére órákig eltereltük a forgalmat – magyarázza Bohner Zsolt őrnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Elavult, rossz az építmény, befolyik a csapadék, feljön a talajvíz, inkább naponta lezárjuk, ha kell, de jégen nem közlekedhetnek a járművek. A héten 31 közlekedési balesetnél helyszíneltünk, szerencsére csak egynél volt könnyebb személyi sérülés. A balesetek harmada a jeges, csúszós utak miatt következett be, egy másik részük a bevásárlóközpontoknál, kiálláskor, amikor a vezető nem jég- és páramentesítette megfelelően a járművet.

 


Többször lezárták az aluljárót

 

A közlekedési zsaruk a héten nyolc ittas vezető ellen intézkedtek. Sajnos ismert a kecskeméti mondás: errefelé nemcsak termelik, hanem meg is isszák a bort a helyiek. Pedig a rendőrök a finn módszerrel, teljes útlezárással, minden járművezető alkoholszondás ellenőrzésével igyekeznek a sofőrök tudtára adni, az ittas vezetőkkel szemben nem lesznek elnézőek.

 

– Hogyan magyarázzuk meg egy szülőnek, hogy kint vagyunk az utakon és vigyázunk a rendre, ha közben egy részeg sofőr elgázolja a gyermekét?! – vallja Tóth Tímea Rozália őrmester, közlekedésrendészeti járőr. – Egy kisfilmet is készítettünk az ittas járművezetés visszaszorítására, amit a kecskeméti mozikban rendszeresen levetítenek. De ez is kevés, csak tavaly 600 ittas gépjárművezető ellen indítottunk eljárást. Mi azon vagyunk, hogy senki ne üljön alkoholos befolyásoltság alatt volánhoz, ha mégis megteszi, viselje annak jogi következményeit.

 

Kerti István alezredes, városi kapitány szerint a forgalom kinőtte Kecskemétet, az utakat nem lehet szélesíteni, ezért egyirányú közlekedéssel próbálják egyszerűsíteni a dinamikus közlekedést:

 


Kerti István alezredes

 

– 111 400 lakos biztonságára vigyázunk, 291 kollégám ügyel a rendre. A Mercedes-leánycég miatt nagy a munkaerő-áramlás, bővítik a gyárat, a vállalat beszállítói szintén itt építenek új üzemeket, és nő a népesség. A gyár indulásakor a helyi betyárok megmutatták, innen is haza tudnak vinni bármit. Minden lopást felderítettünk, ma már a cég saját biztonsági személyzete is a mi útmutatásunk szerint dogozik, nincs üzemi lopás.

 

Kecskeméten a vagyon elleni jogsértésekből van a legtöbb. A héten 62 új büntetőeljárás aktáját nyitották meg a nyomozók. Garázdaság, súlyos testi sértés, kerékpár-, telefon-, iratlopás, betörés gyakran történik. Január 17-én hat helyi embert fogtak el kábítószerrel kapcsolatos jogsértések miatt, 21-én pedig két gyermek életét megmentve indítottak büntetőeljárást.

 


Gríz Csaba alezredes

 

– A szomszédok jelezték a gyermekjóléti szolgálaton keresztül, hogy egy családnál hetek óta nem látták egy 11 és egy 15 éves gyermek szüleit – lapozta fel az aktát Gríz Csaba alezredes, a vizsgálati osztály vezetője. – Édesapjuk régóta egyedül neveli öt gyerekét, az anya jogerős büntetését tölti, mert a hatodik gyermekét a szülés után megölte. B. Gábor (43) az év utolsó napjaiban élettársi kapcsolatot létesített egy Kecskemét környéki nővel, három kisebb gyermekével annak tanyájára költözött. A nagyobb fiúkat kecskeméti házában hagyta tüzelő, élelem, áram és víz nélkül. A kecskeméti SOS Gyermekfaluba vittük őket, ahol orvosi ellátást, élelmet kaptak, és nevelőszülők gondoskodnak róluk. Jellemző az állapotokra, hogy a gyerekekkel együtt ott maradt háziállat a helyszíni szemle közben múlt ki, az állatorvos szerint egy hónapja nem kapott sem élelmet, sem vizet, a havat ette. Kiskorú veszélyeztetése bűntettének és állatkínzás bűntetté­nek gyanúja miatt indítottunk eljárást.

 

 


Tizenegyszer segítettek didergő polgárnak

 

Nagy Péter főtörzsőrmester és Csiernik János törzsőrmester számára az átlagos helyzethez képest nyugodtabban telt a szolgálat, nem volt annyi küldés, és a hétvégi bulinapokon sem engedték el magukat túlzottan a fiatalok, nem indult eljárás garázdaság miatt.

 

– Ez a segítségnyújtás hete volt – elemezte a járőrpár. – Kísértünk haza nyugdíjast, kórházba reszkető idős embereket, lefagyott tanyáról menekítettünk két román alkalmi munkást, megteltek a helyi melegedők és a hajléktalanszállók. Rendszeresen odafigyelünk a fedélnélküliekre nappal is, ismerjük a helyi hajléktalanokat, minden este nyomatékosan megkérjük őket, tavaszig ne aludjanak a szabad ég alatt. Esténként ellenőrizzük a búvóhelyeiket, ha kell, rendőrautóval vagy a mentők segítségével, de mindenkit fedett, meleg helyre viszünk éjszakára. Ez a tél erről szól. Kemény, de mi sem vagyunk vajból, bírjuk, és inkább mi fázzunk egy kicsit a várost járva, mint hogy bárki is magára maradjon a fagyban!

 


A zsaruk a fedélnélküliekre is figyelnek

 

 

HATVANNÉGY KAMERA
 

 

Kecskemét területét, a városba ki- és bevezető utakat 64 rendszámfelismerő kamera pásztázza a nap 24 órájában. Az intelligens eszközök a központi adatbázissal összekötve jelzik, ha körözött rendszámú autó haladt át valamelyik ponton, és a megyei tevékenységirányítási központ azonnal szétküldi az éterben az információt a zsaruknak. Teljes a lefedettség, egy bűncselekménynél visszakövethető, hogy abban az időben merről érkezett és merre haladt egy-egy jármű.
 

 


A térfigyelő kamerarendszer nagy segítség

 

VÉGH ATTILA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.