Jégpáncélt robbantottak

2017. 02. 15., sze - 16:08
Zsaru Magazin

A Készenléti Rendőrség tűzszerészei robbantottak fel a Tiszán egy jégdugót.

A robbantás célja a méteresre hízott jégtorlasz lazítása, a jeges ár irányának befolyásolása volt a Tiszalöki erőmű alatti szakaszon. További robbantásokra is szükség lesz a Tisza felső szakaszán.

 

 


Érkeznek a területet lezárni

 

Tiszadada, 2017. február 9., reggel 8 óra. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség munkatársai gyülekeznek a folyó partján. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Műszaki Irányító Törzse jelezte a vészhelyzetet, melynek megoldásához rendőri segítséget kértek. Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője jelezte, hatalmas jégtorlódás alakult ki Tiszalök közelében. Ha innen megindul a jeges ár, több helyen árvízveszéllyel, az árvízvédelmi rendszer áttörésével, a Tiszalöki Erőmű megrongálásával fenyegetnének a jégtáblák ezrei. Tizennégy évvel ezelőtt alakult ki hasonló torlasz, amikor a feltorlódott jég feltöltötte a folyómedret, ekkor az erőmű üzemképtelenné vált. A mostani robbantással meglazítják a jégtakarót, majd hajók zúzzák még kisebbé a táblákat.

 


A forgalmat is megállítják

 

– A robbanás előtt órákkal megtisztítottuk a veszélyeztetett környéket. Már előző este jár­őröztünk, figyelmeztetve minden erre lakót, horgászt, természetjárót, erdei munkást és gazdát, hogy ma délig tilos bemenni a műveleti területté nyilvánított ártérre, folyószakaszra, gátra – ismertette Illés Gergő őrnagy, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője.

 


A  lezárandó körzet

 

A rendőrök felhívták a közelben lakók figyelmét, a robbantás időpontjában – 11 órakor – nyissák ki a házak ablakait, nehogy a lökéshullám kárt tegyen az üvegben, a cserepek pedig a bent tartózkodók testi épségében. A 2003-as robbantás hangja még a 30 kilométerre levő Tokajig is eljutott, akkor szűkebb volt a lezárás, néhány, a robbantás 2 kilométeres sávján belül levő ablak be is tört. Idén ezért nagyobb védelmi sávot húztak a zsaruk. A robbantás előtt két órával újra átfésülték a terepet, minden ellenőrzési ponton rendőr vigyázott. Amikor jelezték, tiszta a műveleti terület, élesíthették a detonátorokat.

 


Huszák András alezredes eligazít

 

– Tíz darab, egyenként 5 kilogrammos jégrobbantó töltettel szabadítjuk fel a folyó téli páncélját – magyarázta Huszák András alezredes, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálat készenléti osztály vezetője. – A Készenléti Rendőrség biztosítja a tűzszerészeket és a robbanóanyagot, a vízügyi szolgálat pedig a jégtörő hajókat. A félreértések elkerülése végett nem a közbeszéd szerinti „bombákat” vetünk be a jég ellen, magas hatóerejű robbanóanyagot használunk. A jégbe fúrt lyukakban elhelyezett perforátorokkal nincs olyan vastag jég, amit ne tudnánk felrobbantani. Itt nem látványos, több tíz méteres robbanásról, füstről van szó, a robbanóanyag erejének lefelé, illetve oldalirányban kell hatást kifejtenie. Kiss Imre ezredes, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat vezetőjének irányításával alumíniumcsónakokkal mentek be a rendőrség tűzszerészei a jégtorlaszhoz, úgy helyezték el a robbanóanyagot. Speciális, ammónium-nitrátot tartalmazó jégrobbantó tölteteket alkalmaztunk.

 


Alumíniumcsónakkal mennek be a jégtorlaszhoz

 

Délelőtt 11 órakor egyszerre indultak be az elhelyezett töltetek. A lökéshullámot a folyótól több száz méterre is érezni lehetett. A művelet sikerült, a jégdugó széttöredezett, megindult. Ez a robbantás tulajdonképpen teszt is volt, mert nem kizárt, ennél nagyobb töltetekre is szükség lesz az elkövetkező hetekben. Záhony és Szabolcsveresmart között a tiszadadainál is nagyobb jégtorlasz alakult ki. Ez megemelte a Tisza vízszintjét, a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. A több mint húsz kilométer hosszú jégtorlasz visszafog egy árhullámot. Ha nem történik meg a természetes olvadás vagy a jégdugó szétesése, ott is robbantani kell, a vízügyesek, az arra lakók ott is számíthatnak a zsaruk segítségére.

 


Robbantás

 

 

 

Végh Attila
Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam