Kábelbarátok

2017. 03. 16., cs - 11:04
Zsaru Magazin

Egy férfit fogtak el a balatonalmádi zsaruk február 15-én: térfigyelő kamerák antennáit lopta el, majd ezekkel saját internethálózatot épített ki. A szolgáltatást díj ellenében továbbította a felhasználóknak.

Balatonfőkajár, Szabadbattyán és Csákvár polgármesterei tettek feljelentést 2016-ban néhány hónapon belül, hogy elvitték térfigyelő kameráik antennáit.

 

– Elemeztük a helyszínek közelében lévő kamerák felvételeit – ismerteti Kovács Zoltán alezredes, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Szinte mindenütt feltűnt két kapucnis férfi, valamint egy személykocsi olvasható rendszámmal.

 

A zsaruk felgöngyölítették a szálakat. A bizonyítékok a tatai A. Gáborra (38) mutattak.

 

– Feltérképeztük a férfi környezetét. Tatai lakóházának tetején két darab, a lopott antennákhoz hasonló típusú eszközt vettünk észre, a háztól nem messze másik két épületen további két antennát láttunk felszerelve. Összehangolt akcióban, otthonában fogtuk el a férfit. A házkutatáson előkerült nyolc darab 5 GHz-es és egy 2,4 GHz-es antenna. Az antennák tiszta időben, akadályok nélküli terepen 1-2 km távolságból jelfogásra és -továbbításra képesek. Az elkövető részletes beismerő vallomást tett. A tanúk elmondása is alátámasztja gyanúnkat. Az ismeretlen helyről szerzett internetet az antennákkal megosztotta, és ellentételezésért cserébe magánszemélyeknek továbbította. A házkutatáskor széthúztuk a hálózatot, ezután folyamatosan érkeztek telefonjára a reklamáló üzenetek, amelyekben hiányolták a világháló elérhetőségét. A kamerafelvételeken két férfi látszott, de A. Gábor nem volt hajlandó megnevezni a társát. A lefoglalt számítógé­pét jelszóval védte, amit nem árult el – folytatja az alezredes.

 

 


A. Gábor kísérettel

 

 

A másik elkövetőhöz február 17-én jutottak el a balatonalmádi nyomozók. A tatai Z. István (47) részt vett a lopásban, a hálózatépítéshez azonban a jelenlegi adatok szerint nem volt köze. Háromrendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Szabadlábon védekezhet.

 

– Az A. Gábor terhére róható cselekmények sora ezzel nem ért véget, ugyanis szokatlan dologra figyeltünk föl. Egy székesfehérvári bevásárlóközpontban kapták rajta még 2013-ban, mert vonalkódokat ragasztott át, így próbált olcsóbban a kívánt portékához jutni. A korábbi nyomozás azt is megállapította, hogy egy honlapon regisztrálva rendszeresen értékesítette az eltulajdonított tárgyakat. Ebből kiindulva ellenőriztük a weboldalt, és a „MARCI” felhasználónevű hirdetőhöz A. Gábor telefonszámát rendelték. „Marci” a portál üzemeltetője szerint 152 oldalnyi tárgyat kínált eladásra. A házában 37 nyomtatott vonalkódot foglaltunk le – tájékoztat Kovács Zoltán.

 


Az egyik gyanúsított rendőrkézen

 

A férfi ellen háromrendbeli lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a zsaruk vizsgálják további bűncselekmények elkövetésének valószínűségét. A bíróság február 17-én elrendelte előzetes letartóztatását.

 

 

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.