Kisemmizett életek

2017. 03. 22., sze - 15:38
Zsaru Magazin

Egy idős holland férfit vert át házasság ígéretével egy kiskunsági férfi és élettársa. A trükk annyira megtetszett a csaló férfi anyjának, hogy ő is belevágott egy hasonló üzletbe.

Még 2012-ben pattant ki a most 28 éves szabadszállási Sz. István fejéből, házasodni kéne. Na, nem neki, meg nem is annyira komolyan. Élettársának, a bugaci F. Saroltának (40) kerestek egy módos, idős vőlegényt, aki csak arra kellett volna, hogy elvegyék a pénzét.

– 2012-ben utaztak ki Hágába, ahol a nő hamar megismerkedett egy 74 éves özvegy férfival, akinek Sz. Istvánt rokonaként mutatta be – idézte fel a történteket Mezei Éva alezredes, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályának kiemelt fővizsgálója. – A házasság ígéretével megtévesztették az idős férfit, akit az eljegyzés napján leitattak, megszerezték a bankkártyáját annak biztonsági kódjával együtt. Ezt később sem adták neki vissza, egészen 2017. januárig a kártyán lévő megtakarításból, illetve az oda érkező összegekből fedezték megélhetésüket.

 

A holland "vőlegény" nyugdíjából luxusban éltek

 

F. Sarolta és párja a holland férfit 2013 januárjában Magyarországra csalta a házasság ígéretével, mondván, itt olcsóbb az élet, többet ér a vőlegény havi 2000 eurós nyugdíja. Először Budapesten éltek, majd a nő egy veszekedés után lelépett. Nemsokára megjelent a jóságos rokon, Sz. István, aki a holland férfit Szabadszállásra költöztette, hogy ne legyen egyedül.

 

A férjjelölteknek már sak ilyen lakrész jutott

 

– A sértett a magyar nyelvet nem ismerte, holland rokonaival nem tarthatta a kapcsolatot, önrendelkezési jogától megfosztották azzal, hogy okmányait és bankkártyáit már Hollandiában elvették tőle – folytatta Mezei Éva alezredes. – A bankkártyákra érkező pénzt Sz. István vette fel, saját és családja megélhetésére fordította. A sértettnek méltatlan életkörülményeket biztosított, miközben ők a legnagyobb luxusban éltek a férfi pénzéből. Sz. István azzal hitegette, hogy minden, a korábban a „menyasszony és rokonsága” által okozott pénzügyi problémáját megoldja a holland bankok felé. Ahogyan a házasság, ez sem állt szándékukban. Ő és az élettárs rávette a férfit arra, hogy a holland bankok felé fennálló hitel következményeit ne vállalja, maradjon Magyarországon, itt nem lehet baja. 2013 áprilisa és 2017 januárja között harmincmillió forintját élték fel.

Mezei Éva alezredes és Szabó Krisztina őrnagy

 

Fia trükkjét, hirtelen jött gazdagságát anyja, a szabadszállási Sz. Istvánné (44) megirigyelte. 2014 tavaszán ismerkedett meg egy nagyon rossz egészségi állapota miatt kórházban tartózkodó, akkor 66 éves szabadszállási férfival, akit a kórházból ő vitt haza. 2014. szeptember 22-én eltartási szerződést kötöttek.

– Az eltartási ügyletben Sz. Istvánné, együttműködve kisebbik fiával, a szabadszállási T. Márkkal (19), tulajdonjogot szerzett a sértett szabadszállási ingatlanjára, ahová családjával együtt be is költözött – vette át a szót Szabó Krisztina őrnagy, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság fővizsgálója. – A sértett nyugdíját, 140 ezer forintot T. Márk bankszámlájára utaltatták. Ebből tartották fenn magukat, és közben a sértett nevére hiteleket vettek fel, a törlesztőrészleteket nem fizették.

 

Helyszínelés 

 

A sértettet lakhatásától, jövedelmétől megfosztva az ő régi házának ablaktalan, öt négyzetméter alapterületű melléképületébe költöztették. Csak maradék ételt kapott, ha jutott egyáltalán. Többször is bántalmazták, rendszeresen fenyegették, megakadályozták, hogy szabadon elhagyja a portát. Ruháit elégették, leveleit nem adták át neki. Az ingatlan rezsiköltségeit a férfi nyugdíjából sem rendezték, emiatt a gázszolgáltatást már megszüntették a házban, a vizet is korlátozták, minden szolgáltató felé tartozást halmoztak fel.

A rendőrség más, vagyon elleni bűncselekményekben indított nyomozásokban derítette fel a két lépre csalt, megalázott, kisemmizett férfi történetét. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettének magalapozott gyanúja miatt indított eljárást a gyanúsítottak ellen. Sz. Istvánt január 31-én, T. Márkot és anyját február 27-én fogták el, a bíróság mindhármukat előzetes letartóztatásba helyezte. F. Saroltát – aki jelenleg más vagyon elleni bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van – március 9-én hallgatták ki gyanúsítottként. A családtagok tagadják a bűncselekményeket, szerintük csak jót tettek a magányos férfiakkal: boldogságot, szeretetet, családot vittek öreg napjaikba. A nyomozásban vizsgálják, a rossz sorban élő sértettek ellen elkövethettek-e más bűncselekményeket is. A károk későbbi megtérítése miatt az Sz. István kétéves lánya nevén lévő családi házat, valamint az Sz. Istvánné tulajdonában lévő ingatlanokat a hatóság zár alá vette.

Végh Attila

Fotó: Erdei Mihály, rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.