Koncentrált drogaroma

2017. 03. 01., sze - 11:03
Zsaru Magazin

Ellenőrzést szerveztek a ferencvárosi zsaruk február 18-án este az R33 nevű szórakozóhelyen. Információik szerint tömegesen fogyasztottak kábítószert a vendégek. Beigazolódott a gyanú, 43 fogyasztót és három terjesztőt kapcsoltak le a zsaruk.

Az akció eligazítását Ámán András alezredes, a IX. Kerületi Rendőrkapitányság, Balotai Attila alezredes, a BRFK felderítő főosztályának, valamint Sallay Gábor alezredes, a IX. kerületi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője közösen tartotta. Minden mozzanatot mérnöki precizitással terveztek meg. Az állomány csoportokra bontva megkapta az instrukciókat, mindenki tudta a helyét és a szerepét.

 


Ámán András alezredes eligazít

 

– Hasonló feladatot korábban már végrehajtottunk – mondta a kapitány. – Tavaly szeptemberben egy másik szórakozóhelyet ellenőriztünk szintén kábítószerügy miatt. Akkor nagy mennyiségű anyagot találtunk, amit helyben értékesítettek a vendégeknek. Viszont akkor az épület méretei és a szórakozók száma jelentősen alulmúlta az R33-ét. Alaposan elő kellett készíteni a bevetést.

 

Az akció végrehajtásához megerősítő erőt kaptak a környékbeli kapitányságoktól és a BRFK központi egységétől.

 

– Az egyenruhások és a nyomozók létszáma 110 fő volt – magyarázta Ámán András. – Feltérképeztük a várható látogatók számát, úgy gondoltam, az akciót sikeresen végrehajtani csak jelentősebb rendőri erővel lehet.

 

A szórakozóhelyre kezdetben civil ruhás zsaruk mentek be, az egyenruhások három egysége ugrásra készen várta a jelzésüket. Az idő előrehaladtával fokozódott a hangulat, a klub környékén már messziről hallani lehetett a dübörgő zenét.

 


Falnál az egyik díler

 

– A felderítő nyomozók jelentéseit értékelve február 19-én 1 órakor behatolásra adtam parancsot az állománynak. A magát underground kulturális központnak tituláló helyen hozzávetőleg 80-90 fő szórakozott. A jelentések szerint szinte nyíltan ment a drog adok-kapok, és a fogyasztók sem leplezték különösebben a szippantgatást. Megszüntettük a sejtelmes fényeket, felkapcsoltuk a lámpát, leállíttattuk a zenét. Az egyenruhások bevonultak, csoportban dolgozva biztosították egymás intézkedéseit. A körülbelül 400 négyzetméternyi tánctéren és közvetlen közelében igazoltatták a szórakozókat, átvizsgálták a ruhájukat. A nyomozók pedig a kereskedőknek gyanított nőkkel és férfiakkal foglalkoztak. Többszörös rostán mentek át. A kijáratnál Szeles Géza igazságügyi orvos szakértő vizsgálta meg azokat a távozókat, akiktől nem került elő anyag. Klinikai tünet észlelésekor maradásra bírtuk a delikvenseket. Szép, nagy csapat gyűlt össze. A doktor szakvéleménye alapján 41 főt állítottunk elő drogfogyasztás gyanújával. A gyorsteszt négyüknél nem jelzett szerhasználatot, őket elengedtük. Az emberek átvizsgálása után az épület következett. Házkutatást tartottunk a tánctéren, a színpadon, a ruhatárban, a pult mögött, valamint a másik két helyiségben, amit VIP-teremként aposztrofáltak. A tánctér padlóján számos helyen találtunk kis zacskóban fehér port, színes pirulát, furcsa illatú folyadékot. A VIP-rész próbatermeit átjárta a füves cigi bűze. A ruhatárban hagyott kabát alufóliában kiporciózott porokat rejtett. Kábítószer birtoklása vétségének gyanújával kihallgatott 17 fogyasztónál találtunk még drogot. Tőlük összesen 17,38 gramm növényi származékot, 5,23 gramm fehér port, 6,27 gramm tablettát, 10 ml folyadékot, 0,1 gramm nyálkás anyagot és négy átlátszó, 1,1 gramm fehér porral megtöltött kapszulát foglaltunk le. Három férfit gyanúsítottunk meg kábítószer-terjesztés bűntettével. Az esztergomi M. Dávidtól (25) elfogásakor 52 tablettát, két fehér kapszulát és öt tasak nyálkás anyagot vettünk el. Azt vallotta, a tabletták amfetaminszármazékot tartalmaznak, darabját kétezer forintért terítette. A budapesti Cs. Gergő (30) a gyorsteszt szerint használó is, nála kábítószergyanús anyagot nem találtunk, de vallomása szerint az este folyamán két embernek adott el kábítószert. A legyesbényei M. Norbert (29) üzletelését végignézte egy nyomozó. Ruhájában öt tablettát, egy tasak fehér port és 0,99 gramm növényi származékot találtunk. Vizeletmintája amfetamin- és THC-származék használatát jelezte – összegzett Ámán alezredes.

 


Ikon kiszagolta

 

A tetőtér titkokat rejtett, lakója, a budapesti F. András (66) felszólításra és kopogásra sem nyitott ajtót a rendőröknek. A zsaruk utat törtek maguknak. Parádi Magdolna főtörzsőrmester Ikon nevű kábítószer-kereső kutyájával átvizsgálta a lakrészt. A szoba közepén, egy íróasztal alatt hagyott festékesvödörben 288 gramm növényi maradványt találtak, az asztalon pedig 1,8 grammnyi gombát alufóliába csomagolva, 3,5 gramm kábítószergyanús gyógyszert, pipát, fűmorzsolót és két digitális mérleget. A férfi beismerte a birtoklást, a tetemes mennyiség jelenlétét azzal magyarázta, hogy harminc éve rabja az anyagnak. Őt kábítószer birtoklásának bűntette miatt hallgatták ki. A három terjesztéssel gyanúsított férfit és F. Andrást a ferencvárosi zsaruk őrizetbe vették, a bíróság a drogterjesztőket február 21-én előzetes letartóztatásba helyezte. F. András február 20-a óta szabadlábon védekezhet.

 


Útban a kapitányságra

 

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Csongrád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök nyolc főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, hét fő bejutását pedig megakadályozták.

 

TÁJÉKOZTATÓ – frissítve

Az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából az ágazatban dolgozók csoportos határátlépésére igénybe vehető határátkelőhelyekről.