Konferencia a dizájnerdrogokról

2017. 04. 20., cs - 13:12
Zsaru Magazin

Az Európában is elismert Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) munkatársait kérték fel az új pszichoaktív anyagok kimutatásával kapcsolatos tapasztalataik megosztására a még nem EU-tag nyugat-balkáni országok szakemberei számára.

A Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) által szervezett háromnapos rendezvényen Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia rendőrségi laboratóriumainak szakemberei vettek részt április 4–6. között. Az új pszichoaktív anyagok kimutatásának módszerei mellett a bűnügyi laboratóriumok korai jelzőrendszerben betöltött szerepéről is beszéltek a magyar szakértők, illetve a meghívott előadók.

 


Hat országból érkeztek szakértők

 

– Mivel az európai uniós tagság feltétele többek között az új pszi­choaktív anyagok detektálásával kapcsolatos EU-sztenderdekhez való felzárkózás, ennek bemutatására kért fel minket az EMCDDA – tudtuk meg Csesztregi Tamás igazságügyi alkalmazottól, a Kábítószer-vizsgáló Intézet osztályvezetőjétől. – Az új pszichoaktív szerekkel összefüggő adatgyűjtésben ugyanis rendkívül szoros valamennyi tagállam együttműködése. A vizsgálatokat és az azonosításokat végző laboratóriumok kapcsolatban állnak az egyes országok központjaival – hazánkban a Drog Fókuszpont néven közismert Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központtal. Rajtuk keresztül áramlik az információ mindkét irányba, így egy-egy új dizájnerdrog megjelenésének híre rendkívül gyorsan eljut mind az EMCDDA-ba, mind a többi tagállam központjába és így laborjaiba. Ez pedig az új pszichoaktív anyagok terjedésével szembeni hatékonyabb fellépést segíti.

 

A konferencia másik fő témája az új pszichoaktív szerek azonosítása volt. Míg a hagyományos kábítószerek hatóanyaga az egyes fajtáknál – marihuána, kokain, heroin stb. – megegyezik, a dizájnerdrogok sajátossága, hogy habár megjelenésükben teljesen azonosak, összetételük és olykor hatásuk is merőben eltérő.

 


Csesztregi Tamás

 

– Hatóanyagaik azonosítása komoly kihívás elé állított minket 2010-ben, amikor hazánkban is megjelentek a dizájnerdrogok – jegyezte meg Csesztregi. – Sok esetben ugyanis a korábbitól eltérő, új vizsgálati módszerek kidolgozása és alkalmazása szükséges a hatóanyaguk meghatározásához. A Kábítószer-vizsgáló Intézet munkatársainak szakmai felkészültsége és a rendelkezésünkre álló modern eszközök, berendezések révén azonban rövid időn belül sikerült kidolgoznunk számos eljárást. Ezeket természetesen az európai uniós szakmai fórumokon keresztül megosztottuk a többi tagállammal, ahogy mi is sok hasznos külföldi metodikáról szereztünk így tudomást. Ezeket a „titkokat” osztottuk meg azokkal a még nem uniós tagállamokban dolgozó kollégákkal, akik részt vettek a konferencián.

 

Mint a szakértők előadásából kiderült, a megbízható eredményhez többféle módszer kombinációjára van szükség. A hatóanyag vegyületének egyértelmű azonosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy megtudják, ismerik-e már uniós szinten a szert, van-e adat a hatásáról vagy mérgezéses esetről. Ráadásul fellépni is csak a pontos összetevők meghatározása után lehet az egyes drogokkal szemben. Mivel ezen információkat az egyes tagállamok bűnügyi laboratóriumai adják, ezért olyan fontos ezeknek a technológiai fejlettsége és az ott dolgozók szakmai felkészültsége, valamint a nemzeti fókuszpontokkal való kommunikációja.

 


Hidvégi Előd bemutatja a laboratóriumot

 

A rendezvény első napján minden állam képviselője bemutatta saját laboratóriuma felszereltségét, kapacitását, feladatát. Ezek alapján kiderült, a balkáni régióban eddig kevésbé terjedtek el az új pszichoaktív szerek. A legtöbb észlelés Szerbia északi részéről érkezett, de egy-egy esettel valamennyi ország találkozott már.

 

– Az ottani bűnügyi laborok szakértői rendkívül érzékenyen figyelik a dizájnerdrogok felbukkanását – beszélt a tapasztalatairól Csesztregi Tamás. – Hogy a munkájukat segítsük, a hatóanyag-meghatározási metodikák, gyakorlatok mellett számos olyan információval láttuk el őket, amelyekkel hiteles tájékoztatást kaphatnak a témáról és az új szerekről.

 

Nemcsak a lefoglalt dizájnerdrogok azonosítása igényelt új eljárásokat, hanem az új anyagok fogyasztásának emberi szervezetből való kimutatása is, amit a Toxikológiai Szakértői Intézet ante mortem analitikai osztályán végeznek.

 

– Hozzánk kerülnek a rendőrségi eljárás során levett vér- és vizeletminták – tájékoztat Hidvégi Előd, az osztály vezetője. – Ezekben a központi idegrendszerre ható gyógyszereket, kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat keressük, és meghatározzuk, hogy milyen koncentrációban vannak jelen. A dizájnerdrogok kimutatása számunkra is kihívás mind a módszer, mind annak tekintetében, hogy összetevőik a szervezetben bomlástermékké alakulhatnak át. Emiatt számos szakirodalmat áttanulmányoztunk a bomlásról, illetve analógiákat találva sikerült új eljárásokat kidolgozni. Az új drogok megjelenéséről minket is tájékoztatnak, így fel tudjuk venni adatbázisunkba a referenciaminták adatait.

 

A külföldi szakértők a konferencia részeként ellátogattak a központi kábítószer-vizsgáló, illetve a toxikológiai laboratóriumba, ahol megtekinthették a vizsgálatokhoz használt eszközöket, bepillantást nyerhettek az analízisek folyamatába, és feltehették kérdéseiket a kidolgozott metodikákról. A visszajelzések alapján a résztvevők rendkívül hasznosnak találták a rendezvényt, és számos fotóval, jegyzettel tértek vissza hazájukba.


 

FERENTZI TÜNDE
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem tudott elszámolni az oszlopokkal

Több, mint félszáz akácoszlopot vitt el az ásotthalmi erdészet területéről egy helybeli férfi. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Ruhatolvaj Szegeden

Egy szegedi bevásárlóközpont egyik üzletéből nadrágot vitt el egy makói fiatal. A gyanúsított ezután egy másik boltból is lopott, ekkor azonban tetten érték.

 

Török kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.