Levették a kalapját

2017. 03. 29., sze - 13:28
Zsaru Magazin

Eddig 16 betörést bizonyítottak rá arra a tolvajra, aki egy éven át tartotta rettegésben a Szentes környéki háztulajdonosokat. A saját szisztémája szerint dolgozott, azt hitte, nem hagy nyomot, a zsaruk azonban találtak, és el is kapták.

Bilincsben vitték a szentesi kapitányságra a derekegyházi N. Józsefet (33) március 8-án reggel. Február 17-én fogták el, azóta előzetes letartóztatásban van. Tudta, mivel gyanúsítják, de kijelentette, ha a zsaruk bizonyítékokat tárnak elé, akkor elviszi a balhét, egyébként némasági fogadalmat tesz. Március 8-án tizenhatszor mondott igent, dicsérve a nyomozók munkáját.

– Ismertük N. Józsefet, legutóbb 2015 végén szabadult, hasonló betöréssorozat miatt ítélték el – emlékezett vissza Révész Krisztián őrnagy, a Szentesi Rendőrkapitányság fővizsgálója. – Az újabb betöréssorozat 2016 elején indult Szentesen és környékén. Mi az első perctől kezdve gyanítottuk, ő a tettes, de akkor még nem tudtuk hozzá kötni a balhékat.

A tolvaj sajátos szisztéma alapján dolgozott. Mindig olyan, új építésű családi házakba tört be, ahol az ablak az utcafrontra nézett, és bukás esetén azon kiugorva menekülhetett el. Soha nem vitt magával betörőszerszámot, a helyszínen talált eszközökkel vagy puszta kézzel nyomott be ajtót, ablakot, nem törődve a roncsolással.

– Azért nem érdekelte, hogy hangosan megy be, mert minden betörés előtt terepszemlét tartott – folytatta a fővizsgáló. – Jegyzeteket készített a lakók szokásairól, meddig vannak otthon, és mikor üres a ház. Figyelte a kukák ürítésének idejét és más jeleket. Ha az ingatlannak volt bejelentett vonalas telefonja, akkor azon is ellenőrizte ottlétüket. Negyven percnél többet sehol nem töltött, azalatt végigtúrt mindent. Elmondása szerint csak olyan dolgokat vitt el, amiknek nincs szaga, és elfér a kabátja alatt: pénzt, aranyat, laptopot, fényképezőgépet. Kesztyűben vagy kezére húzott pulóverében dolgozott, semmit nem fogott meg puszta kézzel, hiszen ismertük az ujjnyomatát. Fejére húzott kapucniban járt, egy kamerafelvételen sem tudtuk azonosítani. A ruháit minden betörés után elégette. Három méter magas ablakon is bemászott, mindig keresett valami alkalmi létrát hozzá. Átlagosan milliós nagyságrendű kárt okozott. Egyetlen helyen nem találta meg az aranyakat, később elmondta, volt a házban egy aranyos kutya, azzal játszott, így elpazarolta az időt. Kétszer rajtakapták. Egyszer észrevette, hogy hazaért a család, míg a kaput nyitották, és beálltak az autóval, ő elszelelt. Egy másik alkalommal egy nagymama meg is fogta a kezét, de a betörő volt a fürgébb, és elmenekült. Az asszony csak annyit tudott mondani róla, hogy fiatal férfi lehetett, s nem egy jegesmedve.

A betörő 2016 karácsonya előtt belehúzott, és ez lett a veszte. Beszervezett maga mellé egy társat, egy figyelőt, aki viszont idén januárjában megbukott egy kerékpárlopáson. A szentesi M. Dávid (19) börtönbe is került. A kihallgatáson büszkén mesélte a nyomozóknak, micsoda szilveszteri bulija volt, milyen márkás italokat kóstolhatott végig.

– Az általa felsorolt itallap egy az egyben megfelelt egy karácsony előtti betöréskor elvitt italkészlet kárjegyzékének, ez jelentette az áttörést – magyarázta az őrnagy. – Egy óra alatt beigazolódott, nem véletlen az egybeesés. M. Dávid azt is elmondta, hogy N. Józseffel volt betörni. Vallomása alapján találtunk más nyomokat is, például egy ablaküveget, amihez N. József hozzányomta az arcát, amikor bekukucskált a házba. Zálogházakban lefoglaltunk olyan ékszereket, amiket ők adtak be, és betörésekből származtak. Február 17-én aztán elfogtuk a betörőt, eddig 16 bűncselekmény elkövetését ismerte be. Lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

N. József március 8-án jókedvűen mondta, egy ideig nem ad munkát a zsaruknak. Drogozott, kábítószerre kellett neki a pénz, orgazdái ezt kihasználták. Egyikük sofőrködött is neki, a lopások után mindig egy szomszédos utcában várta őt.

– Hiába tagadják, hogy tudták volna, honnan vannak a cuccaim, nem volt sem aranybányám, sem valutaváltóm, tisztában voltak azzal, hogy lopok – mondta a férfi kihallgatása cigarettaszünetében. – Ők hozták nekem a drogot. Volt, hogy tudtam, kétezer forint értékű anyagért 300 ezret pakoltak ki a zsebemből, de nem érdekelt. Leg­alább volt kinél aludnom, kihez szólnom. Volt egy jó sorozatom, taroltam rendesen, én voltam az első számú közellenség. Kár, hogy ebből semmit nem tudok felmutatni. Viszont a zsaruk előtt le a kalappal, ügyesek voltak, tizenhatszor is fel kellett tennem a kezem, hogy ők nyertek!

A betörésekkel összefüggésben a derekegyházi L. Ede (35), D. Laura (25) és N. Ferenc (38) ellen orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, szabadlábon védekezhetnek. Kárenyhítés céljából vagyontárgyaik egy részét zár alá vette a hatóság. A nyomozók most arra helyezik a hangsúlyt, hogy minél több értéktárgyat megtaláljanak, visszaszerezzenek. Vidéki zálogházak – mindig más megyében történt az értékesítés – trezorjait kell feltúrniuk, átvizsgálniuk. A bíróság március 8-án újabb két hónappal meghosszabbította N. József előzetes letartóztatását.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.