Megnyugtató jelenlét

2017. 01. 19., cs - 12:51
Zsaru Magazin

A kecskeméti zsaruk intézkedési terv, különleges utasítás nélkül is tudják, hogy segíteniük kell. A tanyavilágban a mínusz 21 fokos éjszakákban, az ott élő idős, magányos emberek számíthatnak a rendőrökre.

– Nem akarok megfagyott polgárnál helyszínelni! – ezzel kezdte a már egy hete tartó extrém fagyokkal járó téli időjárási helyzetben a szokásos napi eligazítását Pintér Gábor alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője. Kiterjedt hektárnyi tanyavilág tartozik hozzájuk, tele egyedül élő, idős emberekkel, akik csak akkor érzik magukat biztonságban, ha személyesen, nap mint nap látják a rendőrt. A tanyákon születtek, ragaszkodnak a két kezük által felépített házukhoz mínusz 21 fokos éjjeleken is, amikor senki másra nem számíthatnak, mint a rendszeresen járőröző rendőrökre.

 

 

– Délidőben, napsütésben is csak mínusz 9 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála – elemezte a helyzetet Pintér alezredes. – Szerencsére ilyenkor a tanyavilág fosztogatói is fáznak, nincs is mozgás az utakon, csak a rendőrség, illetve segítőink, a polgárőrök, a család- és gyermekjóléti központ munkatársai járják a fagyos végeket. Napszakonként több járőr van kint az éjszakában, a Készenléti Rendőrség is besegít. Éjjel sokszor felvillantjuk egy-egy pillanatra a rendőrautók kék-piros fényeit, bekapcsoljuk a szirénát. Ez lakossági kérés, akkor nyugodtak az idős emberek, ha tudják, itt vagyunk, figyelünk rájuk.

A cudar napokon a zsaruk arra is odafigyelnek, a tanyán élőknek meglegyen mindenük, amivel átvészelhetik a fagyokat. Egyetlen tanya lakója sem hajthatja álomra a fejét úgy, hogy nappal nem nézett rá a rendőr, ne kérdezte volna meg, mire van szüksége.

– Nem elég a kérdés, le is kell ellenőriznünk, megvannak-e a feltételek ahhoz, hogy meleg, fűtött lakásban, elegendő élelem, ivóvíz legyen egy-egy tanyán – vette át a szót Czigány János őrnagy, a kecskeméti körzeti megbízottak parancsnoka. – Ismerünk minden tanyát, és az ott lakókat. Egy szellemi fogyatékos fiát egyedül nevelő, idős nőnek nincsenek ruhái, mindet elvitte ősszel egy lelketlen tolvaj. Intézkedtünk, sikerült a fagyok beállta előtt meleg ruhával ellátni a családot.

 

 

– Mindig azt nézzük, ki figyel oda a tanyán lakó idős emberre, van-e hozzátartozó, élelem, tűzifa, szelel-e a kémény, milyen állapotban van az ajtó, az ablak, nehogy a rossz nyílászárók miatt beszökhessen a fagy – magyarázta Mecséry Zsolt törzszászlós, a kisfái tanyák körzeti megbízottja. – Naponta változhat a helyzet, ezért nekünk is gyakran kell végigjárni a tanyákat. Soha nem jövünk üres kézzel, karácsonykor szaloncukrot hoztunk, most a hatalmas mínuszokban forró teával kínáljuk meg a lakókat, miközben ellenőrizzük, minden rendben van-e körülöttük.

A 91 éves Pintér Sándorné már várta a zsarukat, azt mondta, kis testmozgásként kisétált eléjük. Nála minden rendben volt, a rendőrök két napja segítettek tűzifája felaprításában, nevetve mondta, a hétvégén megint elvárná a segítséget, a parancsnok helyben ki is jelölte, ki látja el a favágó szolgálatot. A következő tanyán a 75 éves Balogh József nem akar panaszkodni, de a zsaruk érzik, valami nincs rendben. Az idős férfi a reggeli hírekben hallotta, Lengyelországban egy éjszaka hat tanyán fagytak halálra, amitől megijedt. A parancsnok nyugtatta, miközben a körzeti megbízottak feltöltötték a lakóépület tüzelőkészletét. A rendőrök megszervezték a magányos férfi bevásárlását, gyógyszereinek kiváltását is, de még így is marad probléma.

 

 

– Az idős férfinak nincs vize, az udvari toalett is befagyott, de éjszaka, a csúszós havon, jégen nem is ajánlatos kimenni az udvarra – mondta Pintér alezredes. – Ez egy veszélyforrás, ezt orvosolni kell, azonnal értesítettük a problémáról az önkormányzat illetékeseit. Több karton ásványvizet kértem a tanyára, és az alapvető higiéniai feltételekről is gondoskodni kell. A férfihoz kétóránként visszatérnek a járőrök, nem hagyjuk magára.

 

 

Két dűlővel arrébb a szintén egyedül élő Bodri Imréné tanyáján is akadt gond. Elfogyott a tüzelő, már csak egy öl gally maradt, az asszony egy régi kanapét vonszolt ki az udvarra, azt akarta felaprítani. Két telefont követően a zsaruk a tulajdonos engedélyével átmásztak egy szomszéd telekre, ahol az erdészet kitermelt fáit tartották, egy hétre elég tüzelőnek valót vittek át az asszony udvarára, gondoskodva annak felaprításáról is.

– December elején tönkrement a nő kandallója is, akkor segítettünk egy új kályha beszerzésében is – magyarázta Czigány őrnagy. – Nem a mi feladatunk lenne, de az egyenruha és az emberség együtt jár. Mi is fázunk, de felmelegít a tudat, hogy itt számítanak ránk. Mínusz 20 fokban is.

 

 

Végh Attila

Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Telefont lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.