Megtalálták rejtekhelyeit

2016. 04. 13., sze - 18:30
Zsaru Magazin

A tyúkóltól a kerti padig Több tucat rejtekhelyen dugdosta saját készítésű fegyvereit, lőszereit, hangtompítóit és maga termesztette marihuánáját a békési Gy. László (50). A zsaruk mind megtalálták.

Furcsa pletyka jutott a békési zsaruk fülébe március közepén. Miután egy helybeli férfi konfliktusba keveredett Gy. Lászlóval, többeknek azt mondta róla, rengeteg fegyvert rejteget otthon. A rendőrök úgy döntöttek, utánajárnak a dolognak, megkérdezik a hírbe hozott férfit.

– Egy másik ügyben idéztük be március 23-án délelőtt a kapitányságra Gy. Lászlót, azt is megkérdeztük tőle, mi igaz a pletykákból – emlékezett a történtekre Gáspár Szabolcs alezredes, a Békési Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője. – A férfi kijelentette, körülnézhetünk nála, beleegyezett a házkutatásba. Vagy abban bízott, hogy nem leszünk elég alaposak, vagy azt hitte, mindent jól eldugott.

Gy. László akkor sápadt el először, amikor a garázsa álmennyezete alatt gépzsírral szennyezett papírt találtak a nyomozók. Amikor az egyik melléképületből fegyvertisztító és ólomöntő készlet került elő, azt mondta: horgászfelszerelés tartozékai. Amint egy házi készítésű, szivacs fegyvertokba botlottak a rendőrök, az volt a válasza: törékeny üveg szállítására kell.

– Még az egyik szekrény tetején fekvő gitár is puskatárolóvá volt alakítva, bár fegyver nem volt benne – folytatta az alosztályvezető. – Az első egyértelmű nyom a garázs falából került elő. Egyik oldalát új, fényes csavarok rögzítették. Megkopogtattuk, kongott, üreget rejtett a lemez. A rejtek mögül lőszerek tucatja került elő. Gy. László akkor már nem volt annyira udvarias vendéglátó. Amikor rájöttünk, hogy a kerti pihenőpad nyitható, és egy távcsöves, hangtompítós puska lapul benne, akkor már biztosak voltunk benne, igaz a pletyka. Gy. László is érezte a vesztét, ránk szólt: „Legyen ennyi elég, menjenek haza!” Nem mentünk.

A konyhából ballisztikai jegyzetek, tölténykészítésről szóló feljegyzések kerültek elő. A fészerben, egy hordó morzsolt kukoricába rejtett zacskóban kispuskához való lőszereket találtak a zsaruk. Rábukkantak Hollandiából származó, egykor marihuánamagokat tartalmazó eredeti zacskókra is. A házigazda azt állította, ő csak fodormentát palántázott belőlük. A kert végében, a kévékbe rakott kukoricaszár alatt fémállvány lapult puskatartó tokokkal, bennük egy házilag átalakított, távcsöves légfegyverrel.

Ezután a zsaruk a tyúkól tetejének lehajtható ajtaja mögött két kész és egy félkész puskát találtak, utóbbinak a csöve hiányzott. Gy. László ekkor belátta, nem érdemes tovább tagadnia. Elmondta, vadász szeretett volna lenni, de az drága hobbi, ezért kezdett lőfegyvert gyártani. A sörétes lőszereken kívül mindent maga csinált, csövet huzagolt, autók olajszűrőjét alakította át hangtompítóvá.

– A sörétes lőszerhez nem találtunk fegyvert, ezért házkutatást tartottunk a gyanúsított édesapjának házában is – sorolta tovább Gáspár alezredes. – A padláson lőszereket és 650 gramm növényi morzsalékot, a kábítószergyorsteszt szerint marihuánát találtunk. Gy. László beismerte, ő rejtette oda a saját termesztésű kábítószert, saját fogyasztásra szánta. Hatóanyag-tartalmát szakértő vizsgálja. Közben megtudtuk, Gy. László két tanyát bérel. A helyszínen kiderült, egyik volt a lőtere: belövőállványt épített a konyhába, onnan adott le célzott lövéseket az udvarban elhelyezett célokra. A másik tanya tyúkóljából került elő a sörétes, dupla csövű fegyver, szintén házi gyártmány. Volt mellette egy olasz gyármányú riasztópisztoly, amelyet Gy. László lőfegyverré alakított át. Egy szerszámos kunyhóban légpuskát és hatástalanított sörétes fegyvert tartott. Az igazságügyi fegyverszakértő elsődleges véleménye szerint a lefoglalt fegyverek mindegyike alkalmas lehet emberélet kioltására.

A nyomozók vizsgálják, a férfi hány fegyvert készített 1992 óta – állítása szerint akkor kezdett el puskákat bütykölni –, és hogy másoknak eladott-e belőlük. A Békési Rendőrkapitányság Gy. László ellen kábítószer birtoklása bűntettének, valamint viszszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a bíróság március 26-án elrendelte előzetes letartóztatását.

 

VÉGH ATTILA

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam