Menet közben ellenőriztek

2017. 06. 14., sze - 13:18
Zsaru Magazin

Mint letűnt korok vértbe öltözött lovagjai, úgy bontottak zászlót a rendészet motorosai május 23-án.

A közlekedés biztonságának megőrzéséért öltöttek sisakot, a zsarukat polgárőrök is támogatták az egész napos akció során.

Látványnak sem volt utolsó a Monori Rendőrkapitányság előtt felsorakozó 16 nagy teljesítményű gépet melegítő motoros, tömegük már maga volt a kézzel fogható megelőzés. Az előttük elhaladó sofőrök makulátlan szabálymegtartásáról oktatófilmet lehetett volna forgatni, természetesen senki nem gondolt semminemű kihágásra. A célzottan összetoborzott különítmény azon munkálkodott, hogy ez a normakövetés általánossá váljon, és a kiemelt rendőri jelenlét hosszú távon is szavatolja a bal­esetmentes közúthasználatot.

– Az elmúlt két hétben négy halálos baleset történt a 4-es számú főút kapitányságunk illetékességi területéhez tartozó kilométerein. Vecsésen és Ecseren lakott területen belül, valamint más települések közötti szakaszokon is áldozatokat követelt a szabályszegő gépjárművezetés – mondta Balog János őrnagy, a Monori Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – A motorkerékpárokkal ellátott szolgálat különösen alkalmas azoknak a szabálytalanságoknak a kiszűrésére és azonnali szankcionálására, melyeket gyalogos kollégáink egyáltalán nem, gépkocsizó járőreink nálunk nehézkesebben tudnak követni. Ezzel a tevékenységgel a látványos járművezetői cselekményeket tudjuk visszaszorítani: a záróvonal-átlépésre, a kézben tartott mobiltelefon használatára, elsőbbség meg nem adására gondolok. Egy kollégánk mobil sebességmérő készülékkel szondázza a haladók tempóját, az ő jelzéseire is tudunk reagálni.

Az akció parancsnoka az eligazítás végén azt kérte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság több kapitányságáról, illetve az M0-s autópálya-alosztályról összesereglett rendőröktől és a velük együttműködő Motor-Véd Motoros Polgárőr Egyesület tagjaitól, hogy használják ki a járművek adta lehetőségeket, és menet közben pásztázva igyekezzenek feltárni a közlekedés biztonságára veszélyes magatartásformákat.

– Rendszeresen dolgozunk együtt a hivatásos állománnyal, ma öten tudtunk eljönni az akció megerősítésére – mondta el Dienes Andor, a polgárőrcsapat vezetője. – Vegyes párokat alakítunk ki a járőrökkel, ezzel jelentősen megnöveljük az ellenőrzésben részt vevő egységek számát. Évtizedek óta motorozunk, legtöbbünk járműve alkalmas a szolgálati motorok dinamikájának követésére. A tapasztalatok alapján a rendőr-polgárőr párok hatékony szereplői a célirányos kontrolloknak.

Az akció Monort, Pilist, Monorierdőt, Vecsést és a településeket összekötő utakat érintette. A nagyobb teljesítményű Yamaha FJR 1300 és BMW R 1200 RTP típusokkal érkező zsaruk párjaikkal a 4-es főúton cirkáltak, a valamivel szerényebb teljesítményű járműveket a városokban vetették be. Pilis egy majdnem csöndes mellékutcájában rögtönzött matematikaóra folyik, épp az ottani idillt megbolygató nyerges szerelvény vezetőjével. A negyventonnás kamion sofőrje nem kerülheti el a felelősségre vonást, mivel nem célfuvarban az alsóbbrendű, számára tiltott utcába hajtott.

– Egyéb rendellenességet nem tapasztaltunk, a vezető ellen jogosulatlan úthasználat miatt teszünk feljelentést – mondta Fenyvessy Tamás zászlós és Egresi Péter polgárőr.

A korán érkezett, májusi nyárban ki-ki úgy védekezik a nap sugarai ellen, ahogy szervezete és ízlése megkívánja. Többen nincsenek azonban tisztában az autók ablakfóliázásának szabályaival. Mosolygó László zászlós és Diczi András polgárőr a megye másik fertályáról, Érdről érkezett az akcióba, de a 4-es úton is otthonosan lódulnak meg egy-egy szemlátomást túlzottan lesötétített kocsi után. Fél óra alatt három sofőr akad fenn szűrőjükön.

– A hatályos jogszabályok értelmében a személygépkocsi B oszlopától előre, azaz a szélvédőre és a két első ablakra a biztonságos kilátás érdekében csak olyan fóliát lehet feltenni, aminek fényáteresztő képessége minimum 70 százalékos. A fólia és az ablak között „H” vagy „AF” jelölést kell ennek szavatolásául a kivitelezőnek feltüntetnie. Műbizonylattal is rendelkeznie kell az autó vezetőjének, ezek együttes megléte esetén használható a sötétített kocsi a forgalomban – magyarázta az Érdi Rendőrkapitányság járőre.

A májusi motorosakcióban a zsaruk 70 vezetővel szemben intézkedtek. Minden jármű és az abban tartózkodók adatát lekérték, az aktuális körözésekkel egybevetették. 58 sofőrnek összesen 640 ezer forintnyi bírságot kell fizetnie kisebb mérvű kihágás miatt. Zömmel a balesetekkel könnyen összefüggésbe hozható szabálytalan előzések, nem megfelelő műszaki állapotú járművek miatt kerültek elő a csekkek, míg sebességtúllépések okán 12 esetben közigazgatási eljárást kezdeményeztek a rendőrök.


Szilágyi Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.