Mia utolsó szolgálata

2016. 02. 17., sze - 09:58
Zsaru Magazin

Intenzív szagnyomon indult Mia, a tízéves német juhászkutya. Rezzenéstelen lendülettel ment, majd egy ház előtt leült, jelezve, célhoz ért. Utolsó bevetésén sem tévedett, meglett a hústolvaj.

Ötévi szolgálat után nyugdíjazzák a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának állományából Miát, a koromfekete nyomkövető ebet.

 


Velényi Zoltán főtörzszászlós és Mia

 

– Az előző kutyám megbetegedett, nyugdíjazni kellett. Utána került hozzám Mia az ORFK kutyakiképző központjából – idézi föl Velényi Zoltán főtörzszászlós, kutyavezető. – Shindl Róbert főhadnagyé volt, aki korábban nálunk szolgált. Miával rögtön megvolt a kölcsönös szimpátia, de időbe telt, amíg összeszoktunk. Fegyelmezett, szívesen dolgozik, okos és ügyes nyomkövető kutya. Nem szokott hibázni. Az utóbbi időben már kíméltem, mert a fajtára jellemző betegségek tünetei már nála is jelentkeznek. Kevésbé bírja már a csípő és a gerinc megterheléseit, hamarabb elfárad, nem szívesen ugrik. Már megvan, nyugdíjasként hová kerül, olyan családhoz, ahol szintén társként kezelik, jó helye lesz a még hátra lévő éveiben.

 


Összeszokott páros voltak

 

– Sajnálom, hogy meg kell válnom tőle, mert Mia nagyon kedves, rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott kutya. Úgy érzem, megszerettük egymást, és jól tudtunk együtt dolgozni – teszi hozzá a főtörzszászlós, majd felidézi legutolsó közös sikerüket.

 

A Pécs melletti nagybani piacon a húsérlelő üzembe tört be január 6-án éjszaka egy tolvaj. Az ajtóról leverte a lakatot, így jutott be, majd négy zsákba közel 200 ezer forint értékű árut pakolt. Megzavarta a biztonsági őr, ezért menekülőre fogta, zsákmányát útközben eldobálta.

 

 

– A füstölt húsárunak intenzív szaga van, talán túlságosan is. Miát azonban a kiképzésekor kolbászfalatokkal jutalmazták, így igazán remek ösztönzést kapott – részletezi a kutyavezető. – A betörő letaposta a kerítést, és  más nyomokat is hagyott. Mia elindult a piac kerítése mellett, amikor véget ért, még 600–700 métert megtettünk egy kavicsos földúton, ott volt a ház. A telken több nagytestű kutya volt, ugattak, mire kijött a házigazda, P. János (47). Miát lefektettem, és bementem a kollégáimmal tájékozódni.

 


Intenzív szaguk sem zavarta meg a kutyát

 

A rendőrök elfogták P. Jánost. A nagybani piac biztonsági őre határozottan felismerte: őt látta a telephelyen. Dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított ellene eljárást az Uránvárosi Rendőrőrs. Szabadlábon védekezik.

 

Mia is elégedett lehet. Gondoskodtak békés nyugdíjas éveiről.

 

 

Takáts László
Fotó: Szabó László, Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Ne cselekedj hirtelen haragból!

Lerúgta dühében volt élettársa visszapillantó tükrét, ezért rongálás vétség miatt folytattak ellene eljárás. A férfi a rendőröknek bevallotta, hogy nagyon megbánta tettét.