Minden támogatást megkapnak

2017. 02. 22., sze - 15:55
Zsaru Magazin

Szolnoktól a legközelebbi országhatár is másfél száz kilométerre van. A nagykun és a jász zsaruk ennek ellenére kéthetente kiveszik a részüket az államhatár őrzéséből.

A ködös éjszaka után verőfényes reggel várta a nappalos váltást a ma­gyar–szerb határ kelebiai szakaszán. A kettes szektor 12 kilométeres szakaszát – mint minden második héten – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítő csapaterejének rendőrei védik. Százhárom szolnoki, jászberényi, mezőtúri, törökszentmiklósi, karcagi, tiszafüredi, kunszentmártoni és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságról érkezett zsaru. Akiknek a munkájára szükség van a határ mentén, hogy az állandóan ott szolgáló rendőrök is pihenhessenek.

 

– Minden harmadik megyei csapaterős szolgálatnak én vagyok a parancsnoka – mondta Váczi Levente őrnagy, a Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály vezetője. – Az állomány tagjait a megye kapitányságainak vezetői jelölik ki, sokan önként jelentkeznek. Korábban már többször teljesítettünk szolgálatot Kelebián, de itt a kettes szektorban még csak másodjára. Ebben a szektorban mások a körülmények, amelyekhez igazodva kell a feladatokat végrehajtanunk. Parancsnokkal, logisztikussal, pszichológussal együtt 103 rendőrrel védjük a határt három szakasszal kéthetente.

 


Vácz Levente őrnagy a nappali szolgálatot ellenőrzi

 

– A tegnapi éjjelen olyan köd volt, hogy a figyelőtornyokból nem lehetett látni a kerítést, mindenki a közvetlen határvonal mellett próbált meg figyelni – vette át a szót Szelindi Ádám törzsőrmester, a Mezőtúri Rendőrkapitányság járőre. – Közel van a tranzitzóna, az elfogott és a szerb területre visszakísért határsértők nem mennek messzire, itt, a mi szektorunkban próbálnak nekivágni újra meg újra. Mondanám, hogy résen vagyunk, de itt nincs rés.

 

Ezt megerősítette a nappali szolgálat szektorparancsnoka, Török Bálint törzszászlós, a Mezőtúri Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka is. 2015 óta mindössze egy váltást hagyott ki:

 

– Ha lemegy a nap, mozog a határ túloldala. Vannak próbálkozók, akik a kerítés ellenére is nekivágnak. Ha ritkább lenne a járőrözés, annak híre menne, többen próbálkoznának a határsértéssel. Volt már kerítésvágásunk, tíz perc elteltével elfogtuk a határsértőket. Tizenhárom éve vagyok rendőr, változatos így a szolgálat, hogy kéthetente itt vagyok. Párom is szakmabeli, megérti, hogy szeretem ezt a munkát, amiből egy belső megyében szolgáló rendőrnek is ki kell vennie a részét.

 


Török Bálint törzszászlós

 

Halmai Ferenc hadnagy, a Jászberényi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának előadója és Nagy Károly törzsőrmester, a Kunszentmártoni Rend­őrkapitányság járőre barátságukat a határ menti szolgálatnak köszönhetik. Amikor nem gyalogolnak, akkor a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség szolgálati terepjárójára szállnak. Az új Skoda Yetinek meg sem kottyan a szektor homokos talaja, a műveleti út olyan itt, mintha autópálya lenne.

 


Nincs határsértésre utaló mozgás

 

– Van olyan kapitányság, ahol a rendőrök mellett a szolgálati járművüket is a határ mellé vezényelték – magyarázta Bíró Imre százados, a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság fogda- és kísérőőri osztályának vezetője.

 

– A Lada Nivánk talán kicsi, de nincs az a sár, hó, terep, amivel ne birkózna meg. Néhány körzeti megbízottunk ezekkel az autókkal szolgál itt is, nagy megbecsülésnek örvendenek.

 

Bíró százados szerint a csapaterős szolgálatból azok is kiveszik a részüket, akiknek otthon a határra vezényelt állomány helyett kell kettős erőbedobással dolgozni:

 

– Szabad időnk nincs sok, hiszen amikor nem a határ mellett vagyunk, otthon kell helytállnunk. A túlóráért megkapjuk a megfelelő illetményt, ezzel nincs gond. Hogy mikor jutok el horgászni, az más kérdés, de hát rendőr vagyok, ez a hivatásom.

 

A szolgálat után pihenő is jár. A szolnoki csapat a kelebiai kettes szektortól 60 kilométerre pihen, két kiskőrösi és soltvadkerti szállodában. Pivarcsiné Nuszpel Bernadett, a kiskőrösi hotel menedzsere szerint a szolnoki zsaruk jó vendégek, szinte láthatatlanok, amikor megérkeznek a szolgálatból, a szálloda szakácsainak kedvencei, hálásak minden jó falatért.

 

 


A szálloda menedzsere jó vendégnek tartja a zsarukat

 

– Minden körülmény adott a pihenéshez, csak a logisztika okoz gondot, napi kétszer másfél órát vesz el – vette vissza a szót Váczi őrnagy. – Ilyen minőségű szálláshely nincs a kelebiai határ közvetlen közelében. A távolság inkább a sofőröknek ad pluszmunkát, hiszen az állomány utaztatása is felelősséggel jár, és éberséget követel.

 

 


Kilométerekre belátni a kelebiai végeket

 

Major Tamás törzszászlós, a Szolnoki Rendőrkapitányság körzeti megbízottja a soltvadkerti panzióban készült éppen a déli alvásra, este hatkor már újra a határt fogja védeni:

 

– Azzal nincs gond, mit csináljunk két szolgálat között: alszunk, pihenünk, ha kicsit több az idő, akkor jöhet a testedzés, telefon a családnak, szeretteinknek. Otthon tudják, mire vállalkoztunk, minden támogatást megadnak. Amikor először „tűntem el” hetekre a szolnoki utcákról, a polgárok megkérdezték, miért kell nélkülözniük a körzeti rendőrüket, mit keres egy szolnoki zsaru a határon. Magyar rendőr vagyok, a határok védelme a feladataink része. Nem kellett ennél bővebb magyarázat, és elég volt a polgárok válasza: akkor büszkék vagyunk rád, rátok!

 

Végh Attila
Fotó: André Ildikó


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt pakisztáni férfi egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Kamionban bújt meg

Egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni Magyarország területére.

 

Elfáradtak, ezért biciklit loptak

Vendégségből hazafelé tartva egy ruzsai ház melléképületéből lopott kerékpárokat egy szatymazi férfi és párja. A rendőrök Üllésen fogták el a feltételezett elkövetőket.