Mindene a víz

2017. 05. 04., cs - 13:23
Zsaru Magazin

Totyogós kora óta szokta a strand vizét Hajdúszoboszlón, édesapja szülei vitték rendszeresen magukkal. Szinte beleszületett a vizes közegbe, aligha csoda, hogy úszó lett Plásztán-Kopcsa Kamilla százados.

A kicsi lány magától értetődően tanult meg úszni, kisiskolásként a medencében szakavatott szemek figyelték, hogy finomítja a tempóit.

– Azt mondták a szüleimnek, miután szemügyre vettek a medencében is, hogy ez nekem való sport, érdemes ezzel foglalkoznom. Megkezdődött a dolgos hétköznapok korszaka, ami heti tíz edzést jelentett. Hétfőtől péntekig minden reggel hattól 3-4000 méter, majd délutánonként folytattam, és ehhez jöttek még a szárazföldi erősítő gyakorlatok. Versenyszerűen úsztam egy debreceni sportegyesületben, aztán már középiskolásként Székesfehérváron, ahol gimnáziumba jártam. 2006-ban beütött a krach, túlterhelésből bekövetkezett ínszalagproblémák miatt meg kellett műteni mindkét könyökömet. Visszavonultam, visszajöttem Debrecenbe, és már itt érettségiztem a Tóth Árpád Gimnáziumban – idézte fel Plásztán-Kopcsa Kamilla százados, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

 

Az idei különdíjjal

 

Nagyon hiányzott a versenyszerű úszás, kereste a helyét az életben. Egyik lehetőségként a Testnevelési Egyetem kínálkozott, ahol úszószakedző és testnevelő tanár lehetett volna, ő mégis a rendőri hivatás mellett döntött.

– Nincs erre racionális magyarázat, de talán nem is kell. A családban sehol egy zsaru, aki ide terelt volna. Civilként jelentkeztem a Rendőrtiszti Főiskolára 2008-ban, és felvettek. Nappali tagozatos, igazgatásrendészeti szakos lettem, és miután 2011-ben befejeztem a tanulmányaimat, a Debreceni Rendőrkapitányságra kerültem – folytatta a százados.

Később, amikor 2013-ban a főkapitányság kiírta a sajtóreferensi pályázatot, jelentkezett, és nyert. Közben újra elkezdett úszni. Férjhez ment, a párja is rendőr, gyermekük született, kétesztendős a kisfiuk. Még a kicsi jövetele előtt Plásztán-Kopcsa százados 2014-ben 100 méteres gyors-, illetve hátúszásban begyűjtötte a BM-úszóbajnokság ezüstérmét, és ezt a teljesítményt az akkorinál jobb idővel az idén mindkét számban megismételte, sőt, legeredményesebb női versenyzőként különdíjat is kapott.

– Jó volt a tinédzserkori úszás, jártam Európa számos országában, még Dél-Afrikában is, csak az a sérülés ne lett volna! Pedig jól ment, a hosszabb távok, a 800 és az 1500 méteres gyors- és pillangóúszás feküdt nekem. A korosztályomban országos szinten az első 5-6 közé számítottam, ezzel elégedett is voltam. Még válogatott is lehettem. Örülök, hogy újra megtaláltam az úszást, és még mindig nem megy rosszul. Jól kiegészíti a rendőri munkát – mondta végül a bajnok.

A mozgás része az életének, újabban hetente kétszer erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokat végez, de most visszatér a medencébe, ugyanis meghívták a BM ősszel Európa-bajnokságra készülő csapatának keretébe. Jobban izgul, mint bármilyen bonyolult szakmai feladat végrehajtása előtt.

TAKÁTS LÁSZLÓ

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben

A nógrádi férfit két betöréssel gyanúsítják a váci nyomozók.

 

Nyílt nap Győrben

A Győri Rendőrkapitányság a rendőrség állományának utánpótlására nyílt napot szervezett a középiskolás tanulók részére.

 

Rablás Győrben

Egy ismeretlen fegyverrel vagy annak utánzatával kirabolt egy győri postafiókot. A rendőrök jelentős erőkkel keresik a férfit.

 

Lakatlan házakat fosztogatott

Az újszászi rendőrök elfogták azt a férfit, aki az elmúlt hetekben lakatlan házakat fosztogatott a településen.

 

Előkerült motorkerékpár

Összehangolt rendőri munka eredményeként azonosították a mezőtúri rendőrök azt a férfit, aki egy segédmotoros kerékpárt lopott a településen.

 

Fiatalkorú táskatolvaj

Az érdi rendőrök a székesfehérvári nyomozók segítségével fogták el a 17 éves fiút.