Mindennapok hőse

2017. 05. 04., cs - 12:34
Zsaru Magazin

Nem véletlenül választották meg Berényi Orsolya törzsőrmestert, a Tatai Rendőrkapitányság járőrvezetőjét a „Mindennapok Hősének”. Az egyenruhás több tűzesetnél mentett már életet, de napi munkájában is a maximumot nyújtja.

Veszprém és Tatabánya sikeres, a helyi közösséget megmozgató kezdeményezése után, a Tata és Térsége Civil Társulás is megalapította a „Mindennapok Hősei” díjat hat kategóriában. Az elismerésre a helyi lakosok javasolhattak olyanokat, akik munkájukban jellemükkel, elhivatottságukkal, tenni akarásukkal tiszteletet vívtak ki környezetükben. Az április 11-én kiosztott elismerést a honvédelem-rendvédelem kategóriában Berényi Orsolya törzsőrmester vehette át.

Friedrich Gábor ezredestől vette át a jutalmat

 

– Néhány héttel ezelőtt a kapitányságon egy nyomozó kolléga mondta nekem mosolyogva a folyosón: „Te vagy az én hősöm!” – emlékezett vissza a járőrvezető. – Nem tudtam hova tenni a dolgot, ezért kérdezősködni kezdtem, mit jelent ez. Ekkor árulták el, hogy a bűnügyes és az egyenruhás kollégák többsége is rám szavazott ennél a kezdeményezésnél, ami nagyon jólesett, és ezúttal is köszönöm.

„Fiatal, agilis, határozottan intézkedő kolléganő, aki megbízhatóan, jól dolgozik, mindig lehet rá számítani. Ráadásul két tűzesetnél is bátran helytállt, és segített az emberek kimentésében” – jellemezte a törzsőrmestert Friedrich Gábor ezredes, a Tatai Rendőrkapitányság vezetője.

– Egy 11 éves kislány szeretett volna egyedül sült krumplit készíteni 2015. április 13-án, azonban az olaj lángra kapott, nem tudta eloltani – idézte fel az első mentést Berényi Orsolya. – Édesanyját hívta telefonon, az ő kollégája pedig a segélyhívót. Németh Janka törzsőrmesterrel ketten értünk először a társasházhoz, ahonnan sűrű, fekete füst gomolygott. Az első emeletről egy asszonyt és tízéves kislányát hoztuk ki épségben. Egy év múlva, április 19-én, járőrözés közben vettük észre Lázár Márk őrmesterrel, hogy a Környei úton álló egyik panelház negyedik emeleti lakása kigyulladt. Berúgtuk az ajtót, mire csak úgy dőlt ki a fekete füst a lépcsőházba. A hálószobában, az ágyon aludt a férfi, akit a kollégámmal együtt kihoztunk. Utána visszamentünk, és a konyhában, a tűzhelyen egy izzó serpenyőt találtunk. Valószínűleg a benne lévő olaj gyulladt meg.

Két éve egy fullasztó nyári napon egy édesanya szorult segítségre, miután kocsija automatikusan lezárta az ajtókat, így pár hónapos kisbabája a gyorsan melegedő járműben ragadt. Járőrtársával együtt tonfájukkal beütötték az egyik ablakot, mielőtt a picinek baja eshetett volna. Egy másik alkalommal megállították azt az autóst, aki egy másik kocsit le akart szorítani az útról. A jogosítvány nélkül vezető külföldi helyszíni bírságot kapott.

– Édesapám rendőr volt Komlón, rá ütöttem: míg a nővérem Barbie babát kapott, én tapadókorongos pisztolyt kértem – mesélte mosolyogva a törzsőrmester, aki augusztusban lesz hat éve, hogy felöltötte a kék egyenruhát. – Szeretem ezt a munkát, nagyon izgalmas és változatos, ráadásul segíteni tudok azoknak, akiknek szükségük van rá.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Tiszalökön

Az egyenruhások a rendezvény ideje alatt kötetlen beszélgetések során felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

 

Lopott, csalt, garázdálkodott

Békéscsabán és Szegeden történt bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen.

 

Lopás miatt keressük

Az angyalföldi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Színesfémet lopott

Éppen egy komlói telephelyről lopott alumínium lemezeket egy férfi, amikor összetalálkozott a tulajdonossal.