Nincs akadály

2017. 02. 01., sze - 10:42
Zsaru Magazin

Nem akadály a tél a Kunság közepén a zsaruknak. Jöhet fagy, hó, zúzmara, jég, köd, járják a települések utcáit, tudják, kinek, mire van szüksége.

Az állandó rendőri jelenlét a bűnözőket többnyire visszatartja, az üdülőövezetek, lakatlan tanyák környékét is messze elkerülik.

 

Ötödik hete tartja magát a mínusz tíz fok alatti átlaghőmérséklet a Tisza mentén. A földvári zsaruk autóján a kék lámpa alig látszik ki a ráfagyott zúzmara alól. Lőkös Gyula főtörzsőrmester letisztítja, nehéz küzdelem ez az elemekkel, a zúzmarás ködben ötperces út után újra téli öltözetet kap a szolgálati kocsi fényhídja:

 

– 7 óra óta rójuk az utcákat, most nincs idő egy perc pihenőre sem – indította be a motort a Tiszaföldvári Rendőrőrs körzeti megbízottja. – Oda kell figyelnünk mindenkire. Az emberek az elmúlt fagyos hetek alatt már megszokták, ott vagyunk, ahol kell, minden kérésüket meghallgatjuk, és igyekszünk megoldani. Az idős, mozgásukban korlátozott lakóknak nem kell elhagyniuk a fűtött házat.

 

Így teszik ezt a 77 éves földvári Máté Ferencné portájánál is, aki keresztnevükön szólítja a rendőröket, megköszönve nekik a látogatást. Ma semmire nincs szüksége, de a zsaruk feljegyzik, milyen gondot kell megoldaniuk a napokban, mennyi élelme, tüzelője van tartalékban.

 


Máté Ferencnét mindennap felkeresik

 

– Az idős asszony bottal jár, nem szeretnénk, ha kimenne az udvarra, elcsúszna a jégen – magyarázza Kerekes Attila őrmester, a Tiszaföldvári Rendőrőrs járőre. – Nem esik le a váll-lapunk, ha rendszeresen ránézünk, ahogy a többi egyedül élő idős lakóra is. Van munka elég, a 11 ezer lakos negyede 60 év feletti, közel ezren élnek egyedül, sokukra csak mi nyitjuk rá az ajtót. Várják a látogatásainkat.

 

A járőrök terepjárója a nehezen megközelíthető épületekhez is eljut. Nem csak a lakott, a lakatlan portákat is végigjárják minden fagyos napon. Ellenőrzik azok épségét, de azt is megnézik, nem húzta-e meg magát valahol egy hajléktalan vándor, akit ilyen hidegben a falak sem védenek meg a fagyástól.

 

– Minden szolgálatban többször végigmegyünk a városhoz közeli gátszakaszon is – veszi vissza a szót Lőkös főtörzsőrmester. – Nem szeretnénk, ha valakit itt érne baj, ha le akarja rövidíteni az utat. Vannak, akik a folyó árteréből próbálnak tüzelőhöz jutni. Ez természetvédelmi terület, itt engedéllyel sem lehet fát vágni. Erre figyelmeztetünk mindenkit, akit erre látunk, feljegyezve a nevét, hogy az önkormányzattal egyeztetve intézkedjünk: kapjon tüzelőanyagot.

 

Czene Attila törzszászlós, a földvári őrs területéhez tartozó Cibakháza körzeti megbízottja éppen ilyen, önkormányzati fát visz ki egy idős asszonyhoz. A 87 éves Bense Lászlóné fia pár hete halt meg, nincs, aki segítsen a mozgássérült, járókerettel is nehezen közlekedő asszonynak:

 


Czene László törzszászlós házhoz vitte a fát

 

– Senkit nem hagyunk magára, ha éppen nincs időm erre járni, akkor a családom tagjai néznek rá, megkérdezik, mire lenne szüksége, és ahogy a szolgálat engedi, beszerzem, ami kell neki. A fát valahogy ide is kell szállítani, ha nincs más, hát a járőrkocsival: a fával teli zsákokat a vállamon cipelve, megvan a napi testedzés egy része is.

 


Bense Lászlónét meghatotta a gondoskodás

 

A köszönetből Perei Gábor törzsőrmesternek, a Tiszaföldvári Rendőrőrs kutyavezető járőrének is kijutott a fagyos napokon. Egyik kutyája még süteményt is kapott egy idős asszonytól, amiért megtalált egy betörőt. Nuti most pihen, kutyakorban lassan ő is a nyugdíj felé közelít. A zsaru másik kutyája, a négyéves Alex viszont örül, hogy előkerül a póráz, lehet menni a hóban:

 

– Tiszaföldvár híres a gyógyvizéről, a strand környékén rengeteg a nyaraló, a hétvégi ház, amelyek ilyenkor télen teljesen kihaltak, a kutya sem jár erre. Pontosabban csak a kutya, az enyém. Mindennap teszünk erre egy kört, reggel is, este is, amikor szolgálatban vagyok, duplázzuk ezeket a sétákat. Jó, ha a télen üres házakból zsákmányt remélő betyárok tudják, itt vagyunk.

 


A Tisza gátját is végigjárták

 

Bakó Károly őrnagy, a Tiszaföldvári Rendőrőrs parancsnoka büszke a téli nyugalomra, hiszen ez a földvári zsaruk érdeme is:

 

– Hasonló időszakban korábban a tolvajoknak nem számított a hideg. A betörő sokszor elvitte az utolsó vödör szenet, az utolsó tojást is. Most ilyen nincs. Éjjel-nappal kint vagyunk a területen, már szinte jelszó lett: a földvári zsaru nem fázik. Dehogynem, a hideg minket is csíp. Ám az jobban csípne, ha valakit azért érne baj, mert a rendőr éppen  nem figyeli a területét, az ott lakókat, azok nyugalmát, biztonságát.

 

 


Jég, hó, köd sem állítja meg

 

 

Megtalálták a férfit

Január 23-án 18 óra 30 perckor átláthatatlan köd borította be a Kunság területét. Egy jászapáti nő a rendőröktől kért segítséget, mert 71 éves édesapja valahol eltévedt, és elakadt Jászapáti és Jászkisér között. Tanyájukhoz ment volna autójával, elakadt, telefonja is lemerült. Életveszélyes volt a helyzet, mert a férfi súlyos cukorbeteg. Dudás Richárd alezredes, a Jászberényi Rendőrkapitányság helyettes vezetője 11 rendőrrel kezdte meg a keresést. A környező települések polgárőrei terepjárókkal, mezőgazdasági erőgépekkel segítették a rendőrök munkáját a járhatatlan tanyai utakon. Bemérték az eltűnt férfi utolsó telefonhívásának öt kilométeres körzetét, ez alapján sikerült két órán belül megtalálni. Kimentették, orvoshoz vitték, majd hazakísérték, elakadt autóját is hazavontatták.

 

Végh Attila
Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: Rablás a vonaton

A mezőkövesdi rendőrök vádemelést javasolnak egy férfival szemben, aki egy vonaton utazó személytől fenyegetéssel elvette kabátját és lábbelijét.

 

24 óra alatt hét ittas vezető

A Veszprém megyei rendőrök az elmúlt napon hét ittas járművezetővel szemben intézkedtek, közülük egy balesetet okozott.

 

Robogót loptak, elfogták őket

A zirci rendőrök a bejelentéstől számított egy órán belül előállították a helyi rendőrőrsre a bűncselekmény elkövetőit.

 

Felismeri? Egy övtáskát lopott…

A miskolci rendőrök a lakosság segítségét kérik, annak a nőnek az azonosításához, aki egy miskolci áruházban, egy bevásárlókocsiban lévő övtáskát tulajdonított el.