Összedőlt az aranypiramis

2015. 03. 04., sze - 10:31
Zsaru Magazin

A szabolcsi zsaruk vetettek véget egy 663 befektetőt érintő csalássorozatnak. A gyanúsítottak többek közt a német kancellárra hivatkozva hitették el a sértettekkel, hogy bomba üzletet köthetnek.

A nyomozás adatai szerint gondosan kidolgozott mesével csaknem egy éven át forgatott be befektetőket piramisjátékába a cégvezető B. Norbert (30) és adminisztrátora, B. Brigitta (30). A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 663 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével gyanúsítja őket, az ügyben keletkezett 18 ezer oldalas iratanyagot február 20-án vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

 


Demcsák Miklós alezredes: 18 ezer az oldal iratanyaga

 

– Adataink szerint B. Norbert a Goldway Kft. ügyvezetőjeként rövid lejáratú befektetést ígért a sértetteknek, cége valójában semmilyen pénzügyi tevékenységet nem végzett. Azt állította, a befizetett pénzekből cége rendkívül jó minőségű, úgymond csúcsaranyat vásárol, a nemesfémet a Deutsche Bankban helyezik letétbe, három hónap után pedig 15–40 százalékos hozammal értékesítik – tájékoztatott Demcsák Miklós alezredes, a gazdaságvédelmi osztály kiemelt főnyomozója. – Névtelen bejelentés nyomán 2013. november 18-án kezdtünk nyomozni, és hamarosan kiderült: a kft. összesen 663 befektetőtől gyűjtött be kisebb-nagyobb összegeket, amelyeket aztán B. Norbert egy másik vállalkozásának számláján tárolt. A nyomozás kezdetéig történtek kifizetések a későbbi sértettektől beszedett összegekből, ugyanakkor kiderült, hogy a Goldway Kft.-nek még csak számlája sincs a Deutsche Bank magyarországi fiókjában.

 

A külvilág úgy láthatta, B. Norbert jól menő vállalkozást irányít. A Goldway Kft. irodákat bérelt Budapesten, Debrecenben, Tiszaújvárosban, Nyíregyházán és a romániai Szatmárnémetiben is, a cégvezető nagy értékű bérelt autókkal közlekedett. Időnként híres emberek nevével dobálózott. A szabolcsi zsarukat a nyomozás kezdetén arról értesítették fővárosi kollégáik, hogy egy bejelentés szerint a Goldway Kft. ügyvezetője az egyik leggazdagabb magyar üzletember nevével igyekszik fémjelezni vállalkozását, noha nincs köztük semmiféle kapcsolat. A nyomozás során kiderült, a csúcsarany kifejezést kitaláló B. Norbert a német kancellár nevével is visszaélt, hogy nagyobb bizalmat keltsen a befektetőkben. Sikerült neki: a nyomozás adatai szerint bő egy év alatt több mint 2,5 milliárd forintot fektettek be a cégénél, mintegy 400 ügyfél sosem látott viszont egyetlen forintot sem a pénzéből. A gyanúsítottak a zsaruk megállapítása szerint 1,664 milliárd forintos kárt okoztak.

 

– A cégvezető B. Norbert 2013. november 22-e óta előzetes letartóztatásban van. A Goldway Kft. megtévesztett üzletkötői megállapításunk szerint nem vettek részt a csalásban. A kft. adminisztrátora, B. Brigitta viszont a pénzek mozgatásával tevékenyen részt vett az ügyletekben, ezért 2014. április 16-án gyanúsítottként hallgattuk ki. Bűnsegédként gyanúsítjuk a csalásokkal, szabadlábon védekezik – összegzett Demcsák alezredes. – A rendőrség a gyanúsítottak nevéhez köthető bankszámlákat több tízmillió forinttal zárolta, továbbá nagy értékű vagyontárgyakat foglalt le az ügyben.

M. KOVÁCS RÓBERT

FOTÓ: SZ.-SZ.-B. MRFK, REPRÓ: E. M.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben az észt embercsempész

A rendőrök az 5603-as úton ellenőriztek egy magyar rendszámú autót, melyben kilenc illegális migráns és egy embercsempész utazott.