Összekovácsolódott a csapat

2017. 03. 16., cs - 12:46
Zsaru Magazin

Délelőtt szorgalmasan jegyzeteltek, délután önvédelmi fogásokat vagy éppen lövészetet gyakoroltak azok a határvadá­szok, akik már le is tették az esküt. A velük eltöltött idő alatt kiderült, élvezik a mozgalmas hétköznapokat.

Reggel hét órakor már szállingóznak az első tanulók a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti objektumába. A tucatnyi épület között már jól kiismerik magukat. Fél nyolcra senkin sincs farmer vagy edzőcipő: gyakorló egyenruhában és bakancsban vannak, a szakaszparancsnokok ellenőrzik a létszámot. Ottjártunkkor nyolc órától a 4. számú tanteremben a közrendvédelmi ismeretek soron következő témájáról hallgatták Dajka Zoltán Menyhért törzszászlós előadását. A november 1-jén kezdett első ütem 68 tanulója ezúttal a közvetlen és a közvetett támadás különbségével és elhárításának módjaival ismerkedett.

– Életbevágóan fontos, hogy megtanulják felmérni az adott helyzetet – magyarázta a törzszászlós. – Részben távolságfüggő, hogyan kell reagálni. Ha túl közel van a támadó, már nincs idő lőfegyverhasználatra, ilyenkor a kitérés az egyetlen megoldás. Ha kellő távolságban van, a fegyvert célszerű elővenni, de meg kell próbálni kommunikációval jobb belátásra bírni a fenyegetőzőt.

A november 28-án tanulmányaikat megkezdő második ütem résztvevőit ez idő alatt a jogi ismeretek világába kalauzolta el Korsósné Bajzát Terézia alezredes.

– A tanórák általában kilencvenpercesek, de ha az oktatók úgy érzik, fárad a társaság, gyakrabban tartanak szünetet – jegyezte meg Tóth Ferenc főtörzsőrmester, a Készenléti Rendőrség VI. bevetési osztályáról a képzés idejére átrendelt szakaszparancsnok és oktató. – A kollégáimmal együtt igyekszünk a központilag meghatározott tananyagot saját tapasztalatokkal kiegészíteni, ami nemcsak színesebbé teszi az órákat, de így könnyebben megjegyzik és megértik a gyakorlat mögött álló elméletet. A civil élettől eltérő viselkedésformát is megszokták, bár tény, hogy főként a kommunikáció terén kellett némi idő, hogy ráálljon a nyelvük az engedélykérésre, a jelentésre, a megfelelő köszönésre.

– Nehéz volt megszokni ezeket a formulákat – erősítette meg Varga Anna (37), aki Salgótarjánból jött. – Eleinte kifejezetten figyelni kellett arra, mit és hogyan mondok, de ezzel mások is így voltak, ezért együtt is gyakoroltunk. Az angolórákkal nem lesz probléma, mivel felsőfokon beszélem a nyelvet, németül és oroszul is tudok középfokon, arabul pedig most tanulok.

A délelőtti foglalkozások után ebédszünet következik. Aki úgy döntött, az otthonról hozott kosztnál marad, a tanteremben lévő mikrót használhatja, a többiek az étkezdébe vonulnak.

– Finom és változatos az ebéd, gyakran van csirke, hal, gondolnak a sportolókra is – mondta Peckó Bálint (27), aki korábban fitneszedzőként dolgozott. – Most is rendszeresen járok edzőterembe, vagy a szálláson, vagy a Készenléti Rendőrség konditermébe.

Ebéd után az I. ütem tanulóinak testnevelésórához kellett átöltözniük, míg a II. ütemben tanulmányaikat megkezdőknek alaki képzés következett az alakulótéren. A gyakorló egyenruhába átöltözést elsőre nem sikerült időre teljesítenie a szakasznak, másodjára már nem volt probléma.

– Az alaki képzés során megtanulják az alapokat: a különféle járásmódokat, irányváltásokat, hogy kell az elöljárót fogadni, szakaszként együtt mozogni – tudtuk meg Benke Roland törzszászlóstól és Gyöngyösi István törzsőrmestertől. – Ügyesek a tanulók, sokat fejlődtek, de még van mit gyakorolni.

Az abonyi Szekeres Mónikának (24) kifejezetten tetszik a kiképzésnek ez a része: – Szeretem a fegyelmet, ezért hamar megszoktam az itteni elvárásokat. Ráadásul nagyon jó, összetartó a szakaszunk, nincs klikkesedés – mondta.

– Tényleg jól összekovácsolódott a csapat – erősítette meg a vecsési Dóczi Zoltán (26). – Péntek délutánonként gyakran beülünk valahova kivesézni az elmúlt hetet, és átbeszélni, mi vár ránk a jövő héten. Van néhány nehezebb tárgy, de az oktatók nagyon képzettek, fejből mondják az oda vonatkozó jogszabályokat. Olyan dolgokat tanulunk, amikre a gyakorlatban tényleg szükségünk lesz. A lövészet az egyik kedvencem, bár ezt szinte mindenki szereti, mert nagyon érdekes és izgalmas.

A menetelés gyakorlása után némi izommunka következett, de a tucatnyi fekvőtámasz és a sárkányjárás sem okozott gondot az újoncoknak.

A testnevelésóra részben idézi az általános és középiskolai emlékeket, a húzódzkodás, futás, fekvőtámasz, felülés, guggolás és négyütemű fekvőtámasz itt is része a képzésnek.

– A cél egy olyan alap-állóképesség megszerzése, ami a későbbi munkavégzésükhöz szükséges – jegyezte meg Berkes László százados, kiképző. – Emellett megtanulják az intézkedéstaktikai fogásokat, amiket aztán addig gyakorolunk, amíg kész­ségszinten nem rögződik bennük, hogy később éles helyzetben gondolkodás nélkül, automatikusan tudják, mit kell tenni. Fogásbontásokat, földre vitelt, aktív és passzív ellenállás megtörését, bilincselési testhelyzeteket, valamint a különféle kényszerítő eszközök használatát is megismerik és gyakorolják.

– Szeretem a testnevelésórákat, jó erőnlétet ad és önvédelmi ismereteket is tanulunk – mondta a budapesti Megyeri Máté (24). – Nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzők arra, hogy csapatként gondolkozzunk és dolgozzunk. Tetszik ez a szemlélet, ezért is jelentkeztem. Teológia szakot végeztem, a rendőri hivatás nem a fegyverek miatt vonzott, hanem azért, hogy segíteni tudjak a kiszolgáltatott embereknek, és ha kell, kiálljak értük. Fontos momentum volt az eskütétel és a kinevezés, de az igazi mérföldkő az lesz, amikor az utcára lépünk. Már nagyon várom!

A nap végére kellően elfáradt mindenki, bár néhányan azért még benéztek a konditerembe. A gyakorlót aztán ismét felváltotta a farmer, de úgy tűnt, ez már csak külsőség, legbelül maradt a kék egyenruha. Mert ők már rendőrök.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.