Összhangban

2017. 03. 16., cs - 10:34
Zsaru Magazin

A magyar rendőrség méltán büszke lehet a fúvószenekarra. A Készenléti Rendőrség rezesbandájának alapeleme a fúvószene, de képzett muzsikusai mindent tudnak, ami elvárható egy ilyen csapattól. Egyik próbájukon jártunk.

A KR hatvanfős zenekara a legnépesebb hazai rendőregyüttes, majdnem mindegyik tag hivatásos állományú és felsőfokú zenei végzettségű. A KR Humánigazgatási Szolgálathoz besorolt, osztály jogállású zenekart 2015 óta Szalóky Béla alezredes vezeti. Neki nemcsak hangszeres, de egyetemi karmesteri diplomája is van, emellett rendőri szakmai végzettséggel is rendelkezik.


 


Szalóky Béla alezredes

 

– Évente úgy kétszáz rendezvényen, illetve kivonuláson szereplünk. Természetesen részt veszünk a katonai protokollt igénylő eseményeken, ilyenek a tisztavatók vagy rendészeti szakközépiskolai kibocsátó ünnepségek, sőt ott voltunk a legutóbbi határvadász-eskütételnél és az új helikopterek rendszerbe állításánál is. A mi zenészeink fújják a fanfárokat a Parlamentben állami ünnepeinken, vagy amikor az államelnök, a házelnök, illetve a kormányfő leteszi az esküt – sorolja Szalóky Béla. – Trombitásaink vagy kisebb-nagyobb zenekari felállásaink mennek a kegyeleti eseményekre, temetésekre. Emellett játszunk koncerten is fúvószenét, vannak a zenekaron belül kamarazenei kisegyüttesek, például rézfúvóskvintett, szaxofonkvartett, 12 fős, német nemzetiségi és szerb fúvószenét játszó együttes. Büszkék vagyunk a Po­lice Big Bandre, amelyet a nagyközönség akár a Művészetek Palotájában is láthat, hallhat.


 

Közben természetesen sokat próbálnak. Szalóky alezredes karmesteri pálcával vezényel, aztán egy fontos hívás fogadásakor átveszi a helyét a zenekar karmestere, Stein Ferenc alezredes. Négyen léphetnek a pulpitusra, a zenekarvezető mellett két karmester, Stein alezredes és Kelemen Tamás őrnagy, valamint egy karmesterhelyettes, Koppányi Zsolt őrnagy. Az egyes szólamok szolgálati beosztását a szólamvezetők végzik, akinek éppen nincs rendezvényhez kötött feladata, az a zenekari körletben próbál.
 

 


 

– Utánpótlásban nincs hiány. Túltermelés van a zenészképzésben, ennyi muzsikus egyszerűen nem talál munkát, lehetőséget magának – magyarázza a zenekarvezető. – Sokan kénytelenek más munkát vállalni, aztán ha egy-egy megüresedő helyet megpályáztatunk, húszan-harmincan is sorba állnak a meghallgatáson.

 

A próbán éppen az Afrika szimfónia dallamai szólnak, a művészek, vérbeli profik lévén, kellő beleéléssel muzsikálnak, ízléssel még mókázás is előfordul.

 

TAKÁTS LÁSZLÓ
FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ, ZSARU-ARCHÍV


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Elvette a telefonját

Egy cselekvőképességében korlátozott fiatalember telefonját vette el egy magyarcsanádi fiú. A makói nyomozók a gyanúsítottat előállították és kihallgatták. Vele szemben kifosztás miatt indult eljárás.

 

Garázdaság Gyálon

Egy közlekedési konfliktust követően bántalmazták egymást az érintettek és családtagjaik.