Öt év után felismerték

2015. 01. 09., p - 13:12
Zsaru Magazin

Falfehérre sápadt a nagyvarsányi Sz. József (47), amikor öt és fél évvel azután, hogy a gyanú szerint kirabolt egy bankot, elfogták a rendőrök.

Napszemüvegben, kezében tőrrel sétált be egy férfi a Budapest XVIII., Üllői úton egy bankfiókba 2009. június 17-én délelőtt. Dulakodni kezdett a biztonsági őrrel, megszerezte a fegyverét, majd az egyik pulthoz ment, és az alkalmazottól pénzt követelt. A bankban diákmunkásként dolgozó lány hiába mondta, ő nem fér hozzá a pénzhez, a férfi ráparancsolt, nyittassa ki valakivel a kasszát, egy perce van rá, különben lelövi. Az egyik alkalmazott megmondta a kódot, a rabló pedig bedobott a pult mögé egy szatyrot, abba kérte az összes pénzt.

– Amikor elindult az ajtó felé, megjelent a pénzintézet másik biztonsági őre, és a levegőbe lőtt. Feltartóztatnia nem sikerült, a rabló elmenekült – tájékoztat Horváth Miklós alezredes, a BRFK rablási osztálya I. alosztályának vezetője. – A helyszíni szemlén számos nyomot rögzítettünk, majd összevetettük a bűnügyi adatbázisokkal, nem találtunk egyezést. Közzétettük a bank kamerafelvételét a sajtóban, remélve, valaki felismeri a rablót.

Horváth Miklós alezredes

 

Hosszú ideig semmi sem mozdult az ügyben, tavaly tavasszal azonban bejelentést kaptak a nyomozók: a felvételen Sz. József látható. Utánanéztek, és kiderült, a férfi 2009. november 13-án délelőtt a Budapest XVIII., Üllői úton felsült egy bankrablással, a biztonsági őrnek sikerült elvennie a kését, majd visszatartotta a rendőrök megérkezéséig. Sz. Józsefet a Fővárosi Törvényszék 2011. február 3-án rablás bűntettének kísérlete miatt jogerősen három év szabadságvesztésre ítélte, 2013. március 25-én kedvezménnyel, feltételesen szabadult.

– Ellenőriztük, a korábban beszerzett személyi és tárgyi bizonyítékok is alátámasztották: Sz. József lehetett a 2009 júniusában támadó bankrabló – folytatja az alosztályvezető. – November 25-én reggel nagyvarsányi otthonában elfogtuk. Megdöbbent, azt hitte, már megúszta. Nagyobb értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettével gyanúsítjuk, a bíróság november 27-én elrendelte előzetes letartóztatását.

FERENTZI

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ, BRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Ne cselekedj hirtelen haragból!

Lerúgta dühében volt élettársa visszapillantó tükrét, ezért rongálás vétség miatt folytattak ellene eljárás. A férfi a rendőröknek bevallotta, hogy nagyon megbánta tettét.