Ráckevén összedolgoznak

2017. 06. 14., sze - 13:37
Zsaru Magazin

Olyan a táj, mintha mindjárt Matula bácsi taszítaná el a parttól az öreg ladikot a fűz alól, de alig kilométernyire Ráckevén városi élet dobol.

Pest megye még, de annak végső csücske, szezonban felkapott idegenforgalmi hely, ősztől tavaszig kisvárosi hangulat.

Tízezer lakos plusz a kisebb települések. Két Duna-ág meg hatezer hétvégi ház, nyáron nagyszámú átmeneti Robinson Crusoe, az év többi részében kisebb arányú, apró szigeteken élő lakosság. Rendezvények forgatagával, mindennapok feladataival néz szembe a Ráckevei Rendőrkapitányság.

– Állománygyűléssé szélesedő közterületi szolgálati összehangoló értekezleteken beszéljük meg hetente egyszer a feladatokat. Osztályvezetők és beosztottak egyaránt jelen vannak, egyeztetünk az elvégzett és az előttünk álló feladatokról. Bűnügyi helyzetértékeléstől a körzeti megbízotti területeken jelentkező problémákig minden szóba kerül. A legközelebbi rendészeti penzum most a tanévzárók napjára időzített koncert lesz. Két-háromezer főt várunk, ekkora tömeg nyílt rendőri biztosítást igényel, az előkészületeket is körvonalaztuk – összegezte a reggeli megbeszélést Öveges Kristóf ezredes, kapitányságvezető. – Horgászparadicsom, a vízisportok szerelmeseinek kedvenc úti célja, fesztiválok helyszíne Ráckeve, a nyári hónapokban reagálnunk kell a megnövekedett látogatószámra – tette hozzá.

Ahogy a város sem idegeníthető el vízpartjától, a kapitányság munkája sem a folyótól. A ráckevei zsaruknak segédkezet nyújt a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a civil révészek meg a találékonyság. Egész évben gondoskodniuk kell a szigeteken élők biztonságáról, produkáljon bár a folyó méteres hullámokat vagy negyvencentis jégtakarót.

– A lakossági észrevételek meghallgatása általános feladatunk, de konkrét helyzetekre is reagálnunk kell – mondta Laczó Csaba főtörzszászlós.

– Otthon sikerült meginni. Lecsúszott. Hat üveg sör, fél liter pálinka volt – vallotta be töredelmesen Ujhelyi József törzszászlósnak a kapitányság épületében egy ittasan okozott koccanás miatt beidézett férfi. Állítása szerint előző este szeszelt be emberesen, a szonda másnap a volán mögött leplezte le, szervezetében még mindig tetemes maligánfokkal. A balesetvizsgáló rögzíti a vallomást, az ügy innen járja útját a törvénykezés rendszerében. A 63 éves szögligeti férfi ellen járművezetés ittas állapotban vétsége miatt folytatnak eljárást, szabadlábon védekezik.

Baj ital híján is kialakulhat az utakon, előbb a rádió sercegett fel, kisvártatva már szirénák sírtak, több egység indult az 51-es főútra. Három autó és egy traktor tört össze. A látvány elsőre egyszerre érthetetlen és sokkoló, a baleset után néhány perccel gyászruhás tömeg kuporgott koszorúkkal az út menti rézsűn.

– Emberéletet nem követelt az ütközés. A három autóból álló karaván temetésre igyekezett, a sofőrök és az utasok ültek fekete ruhában a kocsikból kiröpült koszorúkkal az árokparton – tisztázta Fuchsz Róbert törzszászlós, baleseti helyszínelő. Amit elmondásokból, nyomokból eddig Kismók Zsolt őrmesterrel, közlekedési járőrrel kiderítettek: az elöl haladó autó befékezett, a második nekivágódott, majd a szemközti sávba áttérve kis híján felborította az ott szabályosan haladó, műszaki vizsgáztatásból épp hazafelé tartó traktort, majd a menet harmadik autója is beléjük futott.

– A levegőbe emelkedett a munkagép egész hátulja, az ablak szilánkokban a nyakamba hullott, a traktor eleje beleszántott az aszfaltba – mondta az első ijedség után már kicsit higgadtabban a vétlen traktoros, aki masszív járművének köszönhetően néhány hámsérüléssel megúszta a veszélyes kalandot. A balesetet okozó személyautó vezetőjét kórházba vitték. A helyszínelés végéig teljes útlezárás, a zsaruk a legközelebbi leágazásnál elterelték a forgalmat. Akik közvetlenül a balesetezők mögött haladtak, vagy visszafordultak, vagy vártak, jó esetben a látottakból okultak.

Eltűnt, majd felbukkant: egy lopott mobiltelefon és annak SIM-kártyájának fortélyos önállósulása ügyében vonultak házkutatásra a nyomozók. A tetszhalálából újjáéledt telefonszám már nem jogos birtokosát szolgálta, helyváltoztatásának pontos körülményeire volt kíváncsi Pataki Zoltán törzszászlós és Józsa Norbert főtörzsőrmester. Ráckeve peremén, poros földút végén kopogtattak be egy fiatalasszonyhoz, aki furcsán-derűsen fogadja a zsarukat.

– Mondom, hogy az ABC melletti GSM-boltban vettem, huszonötezer forintomban volt – állította a nő, de nem sértődött meg, hogy önként előadott készülékét azonnal lefoglalták a zsaruk. Megpróbált cseretelefonra szert tenni a nyomozóktól, ők azonban elálltak szolgálati mobiljaik átruházásától. Udvarias agitálásra a rendőrökkel tartott a nő a kapitányságra. A pár perces úton módosultak az emlékek, már az sem olyan biztos, hogy a telefont üzletben vette, lehet, hogy egy ismeretlen házalótól… A lopási ügyben végül tanúként hallgatták ki, mobil nélkül, szabadlábon távozott a kapitányságról.

– Az ügyet vizsgáljuk. Jó eredményeket tudunk felmutatni azzal a kialakított szisztémával, hogy már a nyomozás elején bevonjuk a munkába a vizsgálati osztályt. Összedolgozunk, a hatékonyságot tekintjük elsődlegesnek, azt hiszem, ezt a kapitányság teljes állománya nevében mondhatom – tett pontot a nap végére a bűnügyi osztály vezetője, Molnár László őrnagy.


Szilágyi Attila
Fotó: Erdei Mihály


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt ügyek: „Gyalogkakukk”

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy motort és két autót akart elkötni, hogy sajátjához eljusson.

 

Megtalálták

Az összefogás és a kitartó kutatás eredményeképpen időben rátaláltak a Laskodról eltűnt férfira.

 

Lóháton a Balaton északi partján

A Készenléti Rendőrség és a Balatonkenese Rendőrőrs lovas járőrei együtt teljesítettek szolgálatot Balatonalmádi illetékességi területén.