Rajtaütés fordulattal

2015. 01. 21., sze - 16:29
Zsaru Magazin

Elrabolták, és egy tanyán tartották fogva – mondta egy 17 éves német lány, akit január 11-én éjjel mezítláb, vékony kabátban találtak meg a rendőrök az 5-ös főút mellett. A zsaruk rajtaütést szerveztek. Meglepetés várta őket.

A Készenléti Rendőrség járőrei, Tápai Ákos törzsőrmester és Konkoly Ferenc őrmester határvédelmet megerősítő szolgálatot láttak el január 11-én Röszke térségében. Az 5-ös főút mellett 22 óra 40 perckor láttak meg egy fiatal nőt, az árok mellett guggolt. Reszketett, egy könynyű kiskabát volt rajta, cipőjét a kezében tartotta. Sírt, csak németül beszélt. A zsaruk beültették a szolgálati autóba, pokrócot terítettek rá, majd német tolmácsot kértek az ügyelettől. Papp Péter Dániel őrnagy, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség Frontex-koordinátora a zsaruk rádióján németül beszélt a lánnyal, aki Michelle Annegret T. néven mutatkozott be, 17 évesnek mondta magát. Azt állította, pár napja akarata ellenére hozták el Düsseldorfból, egy környékbeli tanyán fogva tartották, nem tudja, mit akarnak tőle, megszökött. Kérte, vigyék haza Németországba.

A járőrök beszállították a lányt a kirendeltség bázisára, ahol Martén Giere felügyelő, Frontex-tiszt a német nyilvántartásokból igazolta: Annegret adatai valósak. Ő is meghallgatta a lányt, és úgy értékelte, bár Németországban nem jelentették eltűnését, valóban súlyos bűncselekmény áldozata lehet. Molnár Dániel őrnagy irányításával – Papp őrnagy és Fülöp Zsolt törzszászlós, határrendészek, valamint a német vendégtiszt bevonásával – akciót szerveztek az emberrablók elfogására.

 

 

A lányt visszavitték oda, ahol rátaláltak, hogy megmutassa, honnan szökött meg. Egyik tanya mellett meglátott egy piros Fiatot, és kijelentette, azzal hozták ide. A zsaruk 0 óra 35 perckor körbevették a tanyát, majd felszólították a bent tartózkodókat, adják meg magukat.

– Bentről udvariasan válaszolt egy nő, mondván, azonnal jön – idézte fel Papp őrnagy. – Nyugodtan nyitott ajtót, igazolta magát. Amikor megtudta, miért mentünk, elmondta: egy, veszélyeztetett környezetből kiemelt gyerekekről gondoskodó német alapítvány helyezte el nála, mint nevelőszülőnél a lányt. Annegret két napja megtudta, németországi barátja elhagyta, haza akart menni rendezni a közös dolgaikat, ezért szökhetett meg. A nő elmondta, a lány eltűnését jelezte az alapítvány magyarországi vezetőjének, aki arra kérte, ha a lány nyolc órán belül nem ad hírt magáról vagy nem tér haza, értesítse a rendőrséget.

Annegret lehajtott fejjel kért bocsánatot a zsaruktól.

– Bosszúsak voltunk, de sorsát megismerve nem tudtunk rá haragudni – mondta Tápai törzsőrmester. – Egy biztos, amikor gyerekrablókért indultunk, mindenkinek felment az adrenalinszintje. A lány kihűlhetett volna a vékony kabátban. Szerencse, hogy mi találtunk rá, és nem olyan valaki, aki árthatott volna neki.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam