Relikviák gyűjtője

2017. 05. 17., sze - 15:53
Zsaru Magazin

Ribes Attila alezredes megrögzött elkötelezettséggel gyűjti az egyenruhások múltjához köthető relikviákat. Gyűjteményének a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság díszterme és garázsa ad otthont.

Csodákat láthat a kíváncsi szempár, ha bekukkant a szombathelyi zsaruk dísztermébe. Mintha csak visszacsöppennénk a múltba. A vitrinekben egyenruhák, kiegészítők, régi bélyegzők, eszközök, telefonkészülékek, karjelvények, fényhidak és írógépek sorakoznak.

– A Nemzetközi Rendőrszövetség (IPA) Magyar Szekciójában a szombathelyi szervezet elnöke vagyok. Szívügyemnek tekintem, hogy a srácok ismerjék meg a régmúlt rendőrvilágát. Hivatásunknak történelme van, nem is akármilyen – magyarázza Ribes Attila alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főnyomozója.

 

Ribes Attila alezredes

 

Nosztalgiával gondolhat vissza a mai zsaru, ha volt szerencséje egy 1200-as Ladával járőrözni, klasszikus írógépen, indigóval krampácsolni jegyzőkönyvet, vagy hagyományos rádióforgalmat lebonyolítani a kapitányság ügyeletes tisztjével.

– A gyűjtögetés mindig az első darabbal kezdődik. Nem most kezdtem a szakmát, kezdetben olyan relikviákra figyeltem föl, amiket én is használtam, vagy legalább hallottam róluk. Aztán híre ment a szenvedélyemnek. Előfordult távollétemben, hogy valaki ott hagyott nekem egy Lada-lámpát, a mai napig nem tudom, hogy ki volt! Talán a legrégebbi darab egy 1940-es bélyegző, amely bronzból készült. Ahogy sokasodni kezdtek a tárgyak, már az interneten is kerestem, kutattam. Legnagyobb büszkeségem egy szolgálati 1200-as Lada, ami jelenleg is állományban van. Kifogástalan az állapota, műszaki vizsgával rendelkezik. Bemutatókra és rendezvényekre járunk vele. Legnagyobb megdöbbenésemre leginkább a fiatalabb korosztályt nyűgözi le, jobban vonzza a tekintetüket, mint egy Mercedes. Legutóbb egy salgótarjáni autókereskedésben figyeltem fel egy Opel Astrára. Ismerős volt a rendszám. Egy hét múlva támogatók segítségével megvásároltuk, majd visszaállítottuk eredeti állapotába. Éppen a jogi procedúránál tartunk, hogy visszatérjen a kötelékbe. A rendőri tárgyak mellett szert tettem „Határőrség” feliratú lábtörlőre és útlevélkitöltő gépre is. Minden vonz, ami az egyenruhások munkájának múltját idézi, legyen magyar vagy külföldi vonatkozású. Érdeklődés esetén olasz, de akár kínai csendőregyenruhát is mutathatok – büszkélkedik az alezredes.

A relikviák Ribes Attila ténykedését dicsérik, de az IPA Szombathelyi Szervezetének tulajdonában vannak. A gyűjtemény darabjait látogatásuk idején méltatta az IPA osztrák szervezetének főkincstárnoka, valamint a Nemzetközi Rendészeti Akadémia (ILEA) titkárságvezetője is.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anyagi káros baleset az M5-ös autópályán

Két gépjármű ütközött az M5-ös autópályán a szatymazi pihenő közelében, ezért a határ felé vezető oldalon csak a haladó sáv járható. Személyi sérülés nem történt.

 

Körözött Range Rover Csanádpalotán

A magyar rendőrök az olasz hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le a Csongrád megyei határátkelőhelyen. A sofőrrel szemben egyedi azonosító jellel visszaélés miatt indult eljárás.

 

Advent idején is biztonságban

Az ünnepek és az adventi készülődés idején is fogadják meg a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

 

Körözött „bajai lakos”

Megtalálták a körözött férfi budapesti lakhelyét a bajai nyomozók, akik végül egy akció során az utcán fogták el D. Lászlót.