Siófok angyalai

2017. 05. 17., sze - 16:02
Zsaru Magazin

Egy csapattá állt össze a dokumentumspecialista, a kétdanos karatemester és a bűnügyeken edzett főnyomozó. A három helyszínelő rendőrnő a Siófoki Rendőrkapitányságon dolgozik.

A helyszínekért felelős hármas a Balaton déli partján egy éve alkot sikeres csapatot.

– Korábbi bűnügyi főnyomozói beosztásom után tavaly márciusban vettem át a helyszínelő alosztály vezetését. Beosztottaim között már eleve voltak nők, nem zárkóztam el attól, hogy új női munkatársak is csatlakozzanak az alosztályhoz – mondta el Horváthné Jéger Katalin százados.

A rendőrnők semmilyen pozitív megkülönböztetést nem várnak el, minden feladatot ugyanúgy ellátnak, mint a mackósabb férfikollégák.

– Bebizonyosodott, hogy nőtársaságban a szabadabb szájú, vehemensebb fogalmazásra kész gyanúsítottak is előveszik a jobbik modorukat – folytatta a százados. – Sok tanú is szívesebben nyílik meg nekünk: asszonyok, fiatalok, gyermekek esetében ez hatványozottan megfigyelhető. Egy gyanúsított fiatalasszony rabosításakor nem tudta másra bízni kétéves kislányát. A protokollt természetesen végrehajtottuk, de közben arra is figyeltem, hogy a pici kapjon néhány megnyugtató szót a számára idegen környezetben.

 

Varga Orsolya főtörzsőrmester, Horváthné Jéger Katalin százados és Istvánovics Katalin főtörzsőrmester

 

A higgadt, megértő magatartás mindenkinek fontos, mivel a zsarukkal a legtöbben valamely krízis során találkoznak.

– Halálesetek helyszínén a veszteségérzet, a gyász lelki mechanizmusa sokszor váratlan reakciókat vált ki a hozzátartozókból, ezt megértéssel, de racionálisan kell kezelnünk – mondta Varga Orsolya főtörzsőrmester, bizottságvezető, aki hat éve Tatabányáról érkezett a Siófoki Rendőrkapitányságra.

– Sokan képtelenek elfogadni, hogy közeli rokonuk maga vetett véget életének, hajlamosak kombinálni, alaptalan teóriákat felállítani: egy precíz eljárással nekik is cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgálunk a történtekről. Akadnak időnként ismerős momentumok, amik szemet szúrnak. Gyanús például, ha valaki egy betörés bejelentésénél már a biztosító kártérítési gyakorlatáról érdeklődik – tette hozzá a karatés főtörzsőrmester.

– A megye másik szegletéből, a Barcsi Határrendészeti Kirendeltségről érkeztem Siófokra. Mindig érdekelt a helyszínelő beosztás, szakvizsgát tettem, majd miután tavaly a Balatonhoz vezényelt megerősítő járőrként az idegenforgalmi szezonban több hónapot itt töltöttem, rákérdeztem, hogy adódna-e lehetőség átszerelnem technikusi státuszba – kapcsolódott a beszélgetésbe Istvánovics Katalin főtörzsőrmester. – Érdekes folyamatnak tartom egy helyszín feltárását, a bizonyítékok rögzítését. Sokszor izgalmas összefüggések látnak napvilágot. Nemrégiben emberi csontokat találtak egy ház udvarán, a részleges csontvázat a darabok pontos megjelölésével beszállítottuk a rendőrkapitányságra, további szakértői elemzésre. Nem indult bűnügyi eljárás, a vizsgálat szerint a legalább ötven éve földben nyugvó maradvány valószínűleg a II. világháború idején került a föld alá. A helyszínelői feladatkör sokrétű, az ügyek többségében bizonyítanunk kell valamit, de a fenti történet is példázza, hogy ugyanúgy küldetésünk hozzátenni a munkánkat annak megállapításához is, ha nem történt bűncselekmény.

Szilágyi Attila

Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pályaorientációs nap Tiszalökön

Az egyenruhások a rendezvény ideje alatt kötetlen beszélgetések során felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésre.

 

Lopott, csalt, garázdálkodott

Békéscsabán és Szegeden történt bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt javasol vádemelést a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen.

 

Lopás miatt keressük

Az angyalföldi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három férfi Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Színesfémet lopott

Éppen egy komlói telephelyről lopott alumínium lemezeket egy férfi, amikor összetalálkozott a tulajdonossal.