Siófok angyalai

2017. 05. 17., sze - 16:02
Zsaru Magazin

Egy csapattá állt össze a dokumentumspecialista, a kétdanos karatemester és a bűnügyeken edzett főnyomozó. A három helyszínelő rendőrnő a Siófoki Rendőrkapitányságon dolgozik.

A helyszínekért felelős hármas a Balaton déli partján egy éve alkot sikeres csapatot.

– Korábbi bűnügyi főnyomozói beosztásom után tavaly márciusban vettem át a helyszínelő alosztály vezetését. Beosztottaim között már eleve voltak nők, nem zárkóztam el attól, hogy új női munkatársak is csatlakozzanak az alosztályhoz – mondta el Horváthné Jéger Katalin százados.

A rendőrnők semmilyen pozitív megkülönböztetést nem várnak el, minden feladatot ugyanúgy ellátnak, mint a mackósabb férfikollégák.

– Bebizonyosodott, hogy nőtársaságban a szabadabb szájú, vehemensebb fogalmazásra kész gyanúsítottak is előveszik a jobbik modorukat – folytatta a százados. – Sok tanú is szívesebben nyílik meg nekünk: asszonyok, fiatalok, gyermekek esetében ez hatványozottan megfigyelhető. Egy gyanúsított fiatalasszony rabosításakor nem tudta másra bízni kétéves kislányát. A protokollt természetesen végrehajtottuk, de közben arra is figyeltem, hogy a pici kapjon néhány megnyugtató szót a számára idegen környezetben.

 

Varga Orsolya főtörzsőrmester, Horváthné Jéger Katalin százados és Istvánovics Katalin főtörzsőrmester

 

A higgadt, megértő magatartás mindenkinek fontos, mivel a zsarukkal a legtöbben valamely krízis során találkoznak.

– Halálesetek helyszínén a veszteségérzet, a gyász lelki mechanizmusa sokszor váratlan reakciókat vált ki a hozzátartozókból, ezt megértéssel, de racionálisan kell kezelnünk – mondta Varga Orsolya főtörzsőrmester, bizottságvezető, aki hat éve Tatabányáról érkezett a Siófoki Rendőrkapitányságra.

– Sokan képtelenek elfogadni, hogy közeli rokonuk maga vetett véget életének, hajlamosak kombinálni, alaptalan teóriákat felállítani: egy precíz eljárással nekik is cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgálunk a történtekről. Akadnak időnként ismerős momentumok, amik szemet szúrnak. Gyanús például, ha valaki egy betörés bejelentésénél már a biztosító kártérítési gyakorlatáról érdeklődik – tette hozzá a karatés főtörzsőrmester.

– A megye másik szegletéből, a Barcsi Határrendészeti Kirendeltségről érkeztem Siófokra. Mindig érdekelt a helyszínelő beosztás, szakvizsgát tettem, majd miután tavaly a Balatonhoz vezényelt megerősítő járőrként az idegenforgalmi szezonban több hónapot itt töltöttem, rákérdeztem, hogy adódna-e lehetőség átszerelnem technikusi státuszba – kapcsolódott a beszélgetésbe Istvánovics Katalin főtörzsőrmester. – Érdekes folyamatnak tartom egy helyszín feltárását, a bizonyítékok rögzítését. Sokszor izgalmas összefüggések látnak napvilágot. Nemrégiben emberi csontokat találtak egy ház udvarán, a részleges csontvázat a darabok pontos megjelölésével beszállítottuk a rendőrkapitányságra, további szakértői elemzésre. Nem indult bűnügyi eljárás, a vizsgálat szerint a legalább ötven éve földben nyugvó maradvány valószínűleg a II. világháború idején került a föld alá. A helyszínelői feladatkör sokrétű, az ügyek többségében bizonyítanunk kell valamit, de a fenti történet is példázza, hogy ugyanúgy küldetésünk hozzátenni a munkánkat annak megállapításához is, ha nem történt bűncselekmény.

Szilágyi Attila

Fotó: Vezda László


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Díjazott négylábúak és vezetőik

Kiemelkedő munkájukért tárgyjutalomban részesített a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője két szolgálati ebet és vezetőiket az összevont megyei kutyás képzésen.

 

Idős asszonyon segítettek

A rendőrök a mentők kiérkezéséig takarókkal melegítették a bissei nőt, és teát is főztek neki.

 

Lebukott az orvvadász

A szentendrei rendőrök egy 41 éves férfit fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Nyomkövetők

Csak a nyomokat kellett a hóban követniük a putnoki rendőröknek, hogy eljussanak a kerékpártolvajokhoz.