Szolgálatban az új határvadászok

2017. 05. 11., cs - 10:29
Zsaru Magazin

Május 1-je munkaszüneti nap, megérdemelt pihenője a dolgozóknak. Május 2-án az első szolgálat felvételével indította a rendőrség 514 újonnan képzett tiszthelyettese a majdani munkás napok sorozatát.

A tavaly nyári kormánydöntés után augusztusban vette kezdetét a Toborzás 3000 program, melynek eredményeként 2016. november 2-án elindított első képzési lépcsőben közel hatszázan kezdték meg rendőrségi tanulmányaikat. Az április végi záróvizsgákat követően az őr-járőrtárs rész-szakképesítésű próbaidős őrmesterek elfoglalták szolgálati helyüket, immár a hivatásos állomány tagjaiként bekapcsolódva a testület napi feladatellátásaiba.

 

– Az országhatárokon változó intenzitással, de folyamatosan tapasztalt migrációs nyomás hívta életre a határvadászképzést 2016-ban – beszélt a bő félezer legfrissebb egyenruhás fel­adatairól Szöllősi László őrnagy, a Készenléti Rendőrség (KR) Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság IV. határvadász bevetési főosztály vezetője. – A magyar rendőrség vezetése a jellemzően a déli határszakaszokon és mélységi ellenőrzésekben helytálló, ideiglenesen vezényelt megyei csapatszolgálati századok leterheltségét igyekezett enyhíteni azzal, hogy a Készenléti Rendőrség személyi állományát korábban nem látott mértékben, több fázisban összesen 3000 fővel bővíti. Az új belépők elsődleges feladata a kialakult külpolitikai helyzetre reagálva, az országhatárt illegálisan átlépők feltartóztatása és ellenőrzése, az ország területén törvénytelenül tartózkodók felkutatása és elfogása.

 

A toborzás sokakhoz elért és sokakat csábított a zsarupályára, így novemberben 21 tancsoportban 11 bázison – Miskolcon, Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán, Szegeden, Szolnokon, Kiskunhalason, Budapesten, Barcson, Körmenden és Pécsett – kezdődött az oktatás. Az ORFK humánigazgatási főosztálya által szervezett képzésbe a KR delegált kiképzőket.

 


Szöllősi László őrnagy

 

– Szándékunkban állt leendő kollégáinknak már az oktatás időtartama alatt megmutatni, átadni a nálunk dívó szellemiséget, munkamorált – folytatta Szöllősi őrnagy. – A Készenléti Rendőrség mindig élen járt és jár a csapatfeladatok teljesítésében, ez közösségben dolgozni és intézkedni tudás, közösségi szellem nélkül nem megy. A járőrtársak a továbbiakban kipróbált hivatásosok mellett látnak el feladatokat. Ez azt jelenti, hogy gyakorlati körülmények között, napról napra megvalósul mindnyájuknál a folyamatos tudásátadás.

 

– A profi oktatók által tartott foglalkozások elérték céljukat – sommázott mosolyogva Molnár Anna próbaidős őrmester, a legújabb zsaruk egyike, aki szolnoki tanulmányai után a KR budapesti mélységi ellenőrzésénél vette fel a szolgálatot. – A tiszthelyettesképzés első két modulját sajátítottuk el, a fizikális erőnlét felfejlesztése mellett a fegyverösszerakástól kezdve a rendőrségi törvény szövegéig megismerkedtünk a hivatás alapjaival. A képzés a szakmai komolyságot figyelembe véve érthetően szigorú volt, de mindig következetes. Még az esetleges szankciókat is jobbító szándékúnak foghattuk fel: ha eleinte hibáztunk például egy-egy rendfokozat azonosításánál, tíz fekvőtámasz volt a „bírság” – ez viszont erőállapotunk fejlődését szolgálta.

 


Molnár Anna próbaidős őrmester oda megy, ahová a szolgálat szólítja

 

 

A húszéves próbaidősnek fizikális és eltökéltségi problémái nemigen voltak, vélhetően nem is lesznek, hatévnyi ökölvívó múlttal lépett a rendőrség soraiba. Nem ijed meg az árnyékától, és gyors döntéshozatalra, stratégiaváltásra sem csak a szorítóban képes; a toborzás két gombóc pisztácia szakszerű kiadagolása közben szólította meg:

 

– Érettségi után a családi vállalkozásunk fagyizójában dolgoztam, de igazából mindig rendőr akartam lenni. Jelentkeztem, felvételt nyertem, az első akadályt vettem. Célom, hogy további modulok megszerzése után önálló intézkedésre jogosult zsaru legyek. Állok a járőrfeladatok elé, mélységben vagy a kerítés mellett mostantól a testület diktál, én pedig megtanultam: „Parancs, értettem!”

 

Tovább toboroznak

 

Május 2-án Pécsett 47, Kaposváron 36, Szombathelyen 6, Győrben 11, Miskolcon 45, Nyírbátorban 64, Debrecenben 47, Orosházán 54, Szegeden 55, Kiskunhalason 54, Budapesten 95 fő kezdte meg szolgálati feladatai végrehajtását. Az újsütetű határvadászok részt vettek az első helyszíni eligazításokon, átvették a ruházatukat, fegyvereiket és egyéb felszerelési tárgyaikat. A határvadászképzést különböző időpontokban kezdő csoportokban jelenleg 660-an vesznek részt, legutóbb, az ötödik ütemben, május 4-én újabb 30 jelölt kezdte meg tanulmányait. A rendőrség továbbra is várja a jelentkezőket.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: SZABÓ LÁSZLÓ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam