Testkamerát tesztelnek

2015. 01. 28., sze - 13:44
Zsaru Magazin

Egyenruhára rögzíthető testkamerát tesztel a rendőrség március 15-éig a közutakon. Az eszköz rögzíti a rendőrök intézkedéseit – egyaránt védve a zsaru és az állampolgár érdekeit.

A mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök egyenruhájára rögzíthető apró kamerából álló berendezés próbaüzemét hatvannapos időtartamra rendelték el.

 


Vass Tamás alezredes

 

– Járőreink a szolgálat megkezdésekor próbafelvételt készítenek, a szolgálat során pedig minden egyes intézkedést rögzítenek – tájékoztatott Vass Tamás alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya gödöllői autópálya-alosztályának vezetője. – A szerkezet vevőegysége az egyenruha belső zsebébe kerül, az optika mágneslapos megoldással bárhol rögzíthető a kabát mellrészén.

 

A próbaüzemen használt kamera egy Európában piacvezető, öltözeten viselhető képrögzítő berendezéseket fejlesztő holland cég gyártmánya.

 

– A felvétel csuklópántra szerelt távirányítóval indítható el és állítható meg. Egyszer az intézkedést végrehajtó, másszor az azt biztosító kolléga szemszögéből készül a felvétel. Eddigi tapasztalataink szerint az intézkedés jogszerűségének és szakszerűségének dokumentálására célszerűbb, ha a biztosítást végrehajtó járőr rögzíti az eseményeket – tette hozzá Vass alezredes.

 

A rendőrségi törvény feljogosítja a rendőröket, hogy felvételt készítsenek a rendőri intézkedésben érintett személyekről, tárgyakról, valamint szabályozza a felvétel felhasználásának, tárolásának módját.

 

– Az eszköz többféle jogosultságot kezel. A járőrök csak elkészíteni tudják a felvételt, azokat számítógépre feltölteni vagy az eszközről letörölni csak én, illetve a szolgálatirányító parancsnokok jogosultak – hangsúlyozta Vass alezredes. – A felvételek segíthetnek a történtek tisztázásában, például akkor, ha panasz érkezik a rendőri intézkedésre, bár az elmúlt egyheti próbaidőszakban erre nem volt példa, és egyébként sem gyakori nálunk.

 

A kamera több jogsértést is felvett az elmúlt alig több mint egy hétben.

 

– Január 17-én járőreink 15 óra 45 perckor intézkedtek egy autóssal szemben az M3-as autópálya bagi pihenőjénél. A jármű vezetőjénél az alkoholteszter 0,38 gramm literenkénti véralkohol-szintet mutatott, ezért kollégáim előállították a Gödöllői Rendőrkapitányságra. Az 57 éves gödöllői A. Gábor ellen ittas járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Ugyanaznap este a bagi kihajtónál, a sztráda melletti szervizúton állítottak meg munkatársaim három személyt. Egyikük, a 33 éves bagi M. Attila zsebéből, egy nejlontasakból mintegy 30 gramm kábítószergyanús zöld növényi törmelék került elő, amiről a férfi állította, az úton találta. Az előállítása után alkalmazott gyorsteszt kábítószer-fogyasztásra utalt, ezért büntetőeljárás indult ellene kábítószer-birtoklás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a Gödöllői Rendőrkapitányságon.

 

A kamerát szolgálat közben Timku Tamás főtörzsőrmester és Kocsis Tibor törzsőrmester, az alosztály járőrei is használták már.

 

– Kezelése a csuklópántos távirányítóval rendkívül egyszerű – mondta Kocsis törzsőrmester, miközben a mágneslappal rögzítette az optikát egyenruháján. – Egy gombnyomás az intézkedés kezdetén, egy a végén, ez nem okoz fennakadást a szolgálatellátásban.

 

 

– Azt vettük észre, hogy az állampolgárok többnyire észre sem vennék, de természetesen az előírásoknak megfelelően szóban és az objektív fölé kihelyezett kitűzővel is figyelmeztetjük őket, hogy felvétel készül az intézkedésről. Az viszont érdekes, hogy amikor ez tudatosodik bennük, lényegesen együttműködőbbek lesznek – hangsúlyozta Timku főtörzsőrmester, járőrvezető. M. KOVÁCS RÓBERT FOTÓ: Sebestyén, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.