Vége a sorozatnak

2017. 03. 22., sze - 14:49
Zsaru Magazin

A józsefvárosi polgárokat bosszantotta az a betörőcsapat, amely tavaly december óta fosztogatta a kerület lakásait. A rendőrök március 17-én akkor kapták el őket, amikor egy újabb lakást rámoltak ki Budapesten.

Nem volt boldogabb zsaru március 17-én Molnár Gábor alezredesnél, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjénél. Háromhavi felderítő munka gyümölcse érett be.

– Több hete kezdődött egy betöréssorozat a kerület belváros felé eső utcáiban – mondta Molnár Gábor alezredes. – A betörők hang nélkül nyitottak ajtókat, aranyat, készpénzt, kicsi, de annál értékesebb műszaki cikkeket vittek el. Senki nem látta őket, senkinek nem tűntek fel. Figyelőszolgálatot szerveztünk az érintett városrészben.

Az akciócsoport tagjai és a kerületi nyomozók a térfigyelő kamerák több száz órányi felvételét nézték át, keresve az összefüggéseket, többször feltűnő embereket, járműveket. A betörők tudatosan mindig olyan lakásokat kerestek, amik a társasházak folyosóinak végén, elszigetelt, árnyékos, nehezen belátható részén vannak. Arra is figyeltek, hogy a lakás előtt ne legyen biztonsági kamera. Ahol lehetett, zártörővel nyitottak, süllyesztett zár esetén feszítővasat használtak.

– A felderítéskor megtudtuk, mindig ellenőrizték a lakást a betörés előtt, kopogtak, figyelőjük is volt, nehogy meglepjék őket – folytatta az alezredes. – Kisakkoztuk, merre hagyhatták el a betörések után a helyszínt, az akciósok bejárták a menekülési útvonalakat, beszerezték az ott levő ipari kamerák felvételeit is. Ezek alapján találtak három férfit, akik rendszeresen szerepeltek a betörések időpontjában készült képeken. Találtunk két autót is, amik mindig ott voltak, ahol ez a trió járkált, rendszámtöredék alapján sikerült ezeket azonosítani. Bár a kocsik rokonok nevén voltak nyilvántartva, március elején már sejtettük, a budapesti D. Gyula (39) szervezett új csapatot. R. József (34) volt a sofőr, D. Ferenc (34) és H. Iván (23) fővárosi lakosok nyitották ki a lakásokat. Jól öltözöttek voltak, aktatáskában vitték a betörőszerszámot, hozták ki a zsákmányt. Mindig volt menekülési terv is, ha nem jutnának el az autóig, villamos-, buszmegállóhoz közeli lakásokat választottak. Soha nem indultak el otthonról szerszámmal, bérelt lakásban tartották a feszítővasat. Minden akció előtt futottak egy biztonsági kört kis utcákban, hirtelen megfordulva, belső sávban araszolva, hogy észrevegyék, ha követné őket valaki.

 

A józsefvárosi akciócsoport elfogta a betörőket

 

A zsarukat nem tudták lerázni, sikerült a nyomukban maradni. Március 17-én este a betörők autója az Üllői úton parkolt le, a sofőr járó motorral várta társait. A zsaruk észrevétlenül körülvették a kocsit. Nemsokára feltűnt a három betörő, akik az utcán pénzt számoltak, illetve osztottak szét. Amikor beültek az autójukba, elfogták őket, zsebükben ott volt a frissen szerzett zsákmány. Bár nem akartak beszélni, a rendőrök 20 percen belül megtalálták azt a Kinizsi utcai lakást, ahová betörtek, a sértett azonosította értéktárgyait. Meglett az a speciális feszítővas is, melynek nyomát a Józsefvárosban több feltört lakás ajtaja őrizte. A VIII. Kerületi Rendőrkapitányság lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított ellenük eljárást, a bíróság március 19-én elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Végh Attila

Fotó: Rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Barátságból kórház

Baráti összejövetelen, előzetes szóváltást követően bántalmazta ismerősét egy helybeli férfi Sándorfalván. A gyanúsított ellen életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás.

 

Vádemelési javaslat

Négy napon belül elfogták a rendőrök azt a férfit, aki próbaútra vitt el egy autót, de „elfelejtette” visszavinni.