Visszatartó erőt jelentenek

2017. 03. 29., sze - 11:36
Zsaru Magazin

Nemcsak a közterületeken van komoly bűnmegelőzési hatása a járőröző kutyás rendőröknek, hanem a határon is.

Az éjszaka éberen figyelő ebek és gazdáik számos esetben akadályoztak már meg kerítésátvágást és kutattak fel az országba behatoló illegális migránsokat.

 

A határ védelmére a Készenléti Rendőrség mellett az ország valamennyi megyéje biztosít szolgálati kutyát és kutyavezetőt. Az 5-7 napos váltások során a szájkosarat viselő ebekkel az éjszakai órákban látnak el szolgálatot a rendőrök. Feladatuk elsősorban a megelőzés: a határszakasz biztosítása, de részt vesznek az átszökött migránsok felkutatásában is.

– Korábban a határőrségnél határ menti őrs elképzelhetetlen volt szolgálati kutyák nélkül – jegyezte meg Görbe Attila alezredes, a Készenléti Rendőrség lovas és kutyás szolgálati osztályának vezetője. – A kutya már megjelenésével rendkívüli visszatartó erő, és ezt a lehetőséget, ahogy a világ számos országában, mi is kihasználjuk. A rendőrségi ebek nagy százaléka úgynevezett duál képzést kapott. A járőrkutyák őrző-védő készségei mellett többen nyomkövető vagy személy-, illetve kábítószer-kereső kiképzést is kaptak, a nyomkövető képesség kifejezetten nagy segítséget jelent a kerítésen átszökött migránsok felkutatásában.

 

A 12 órás szolgálat megkezdésekor a kutyavezetők jelentkeznek az adott terület határrendészeti kirendeltségének parancsnokánál, aki beosztja, melyik szektorban kell járőrözniük.

– Ez mindig az illegális migránsok mozgásához igazodik – mondta Kardos Zoltán zászlós, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság kutyavezetője. – Azokra a szakaszokra vezényelnek minket Blackkel, amelyek közelében nagyobb csoportokat láttak. Általában gyalogosan járőrözünk, de a gépkocsitól sosem távolodunk el nagyon, hogy riasztás esetén minél gyorsabban el tudjunk indulni az adott helyre.

 

 Baumann Szilárd őrnagy

A koromsötétben a járőrautó reflektora mellett a jármű tetejére szerelhető hőkamera, illetve a belülről irányítható keresőfényszóró is nagy segítségükre van, de négylábú társaik a legfőbb támaszuk, akik a kerítés mellett elbújt illegális migránsok jelenlétét ösztönösen megérzik, és ezt hangosan jelzik is.

– Számtalanszor előfordult már, hogy így sikerült megakadályozni a határzár átvágását – tette hozzá Nyíri Balázs főtörzsőrmester, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság beosztottja. – Ha valahol mégis átjutnak a migránsok, a riasztást követően perceken belül a helyszínre tudunk érni Ördöggel, hogy segítsünk megtalálni őket.

Nem minden járőrkutya kapott nyom- vagy személykereső képzést, a gyakorlat még­is azt mutatja, hogy megfelelő foglalkozások és gyakorlások után legalább az irányt mindegyik négylábú meg tudja mutatni.

– A nyomkövető kutyák akár kilométereken át is képesek követni a nyomot – mondta Baumann Szilárd őrnagy, a Készenléti Rendőrség kutyás alosztályának vezetője. – A duál képzettségű kutya a ráhelyezett nyomkövető hámból tudja, hogy éppen mi a feladata. Természetesen a kereső munka során a kutyavezető ellen intézett közvetlen támadás esetén ezek a kutyák képesek azonnal váltani és megvédeni gazdájukat. A személykereső kutyáknál ez a jelzés a távolabbról történő felugatás, mivel ők nem nyomkövető pórázon, hanem szabadon mozognak az átvizsgálandó területen. Ezek a kutyák őrző-védő feladatot egyáltalán nem hajtanak végre, így az agresszió hiányzik belőlük. Ennek azért kell így lennie, mert eltévedt gyereket vagy elkóborolt idős embert is kereshetnek, akiknek a reakciói kiszámíthatatlanok. Március 10-én Bátor is ugatással jelzett, amikor 1,2 km keresés után rábukkant a keresett migránsra. Két héttel korábban 41 ember jött át, de valószínűleg elveszítették a vezetőjüket, mert egy U alakot leírva a határzárhoz jutottak vissza. Keresésükhöz kollégáim is csatlakoztak, és megtalálták azt a négy idősebb embert, akiket a gyorsabb hala­dás érdekében hátrahagytak, majd a járőr kollégáikkal bekerítették a maradék 37-et. Persze az eseménytelen szolgálatok sem unatkozással telnek. Két kiképzőnk rendszeresen lemegy hozzájuk a határra, és éjszaka olyan szituációkat gyakorolnak velük, amikkel bármikor találkozhatnak.

 

Az egyenruhásoknak és négylábú társaiknak vagy a szolgálati helyükön, vagy annak közelében, magánszállásokon biztosít a rendőrség kosztot és kvártélyt. Az ebek számára mobil kenneleket vásárolt a rendőrség, így a négylábúak is megfelelő helyen pihenhetnek munka után.

 

 

– A rendőrök első feladata a szolgálat megkezdésekor az állatok felkészítése a járőrözésre – tájékoztatott Rácz-Fodor Timótheus százados, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség alosztályvezetője. – Lemozgatják őket, bundájukat átfésülik, ellenőrzik és karbantartják a felszerelést, majd felveszik a fegyverüket az adott határrendészeti kirendeltségen, ahol az eligazítás során megmondják nekik, éjjel melyik szektorba kell menniük. Mivel a határra járó kutyás kollégákat, ha lehet, mindig ugyanoda osztjuk be, így néhány alkalom után már nagyon jó helyismeretre tesznek szert, ami megkönnyíti munkájukat. A kutyákat a határ menti szolgálat befejezése után etetik meg, de munkaidejükbe ez is beleszámít, ahogy a szálláshelyre utazás és az ápolási idő is. A rendőrség állatorvosi ellátást és élősködők elleni cseppeket is biztosít minden szolgálati ebnek. Három állatorvossal kötöttünk szerződést, így bármilyen probléma esetén a nap 24 órájában segítenek.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Cipőket loptak, keressük őket

A terézvárosi rendőrök keresik azt a két férfit és egy nőt, akik egy VI. kerületi üzletből több pár cipőt loptak el.