Baleset-megelőzési jó tanácsok!

2019. 08. 13., k - 09:55
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága az autópályákon bekövetkezett személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek elkerülése érdekében az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

Amennyiben közúti közlekedési baleset következik be, az első és a legfontosabb arról meggyőződni, hogy történt-e személyi sérülés, mert ha igen, akkor kötelezően (mérlegelni nem lehet) rendőrt és mentőt kell hívni a 112-es központi segélyhívó számon.

A baleseti helyszínt változatlanul kell hagyni, abban az esetben is, ha a sérült járművek akadályozzák a forgalmat.

Az autóúton, autópályán jellemző baleseti rizikófaktor, ha a járművezető fáradtsága, figyelmetlensége miatt fékezés, irányváltás nélkül rohan bele egy műszaki hibás vagy egyéb okból veszteglő gépjárműbe. Ezek elkerülése érdekében:

  • A lerobbant gépjárművet haladéktalanul – körültekintően - el kell hagyni! Vegye fel a láthatósági mellényt - melyet az utastérben tartson, ne a csomagtartóban, valamint az utazók számával megegyező mennyiség legyen a gépjárműben!
  • A vészvillogót kapcsolja be, és az elakadásjelző háromszög kihelyezésével haladéktalanul fel kell hívni a többi közlekedő figyelmét a lerobbant gépjárműre! A háromszög kihelyezésekor mindenképp legyen körültekintő, figyeljen az érkező gépjárművekre!
  • Azonnal el kell hagyni az autópályát, javasolt tartózkodási hely: a szalagkorláton kívül, a lerobbant gépjárműhöz viszonyítva hátrébb körülbelül 15-20 méter. A segítség és a mentés megérkezéséig maradjon ott!

A közlekedők internetről letölthetik az ORFK-OBB kiadványát az „Autópálya kisokos”-t, mely a gyorsforgalmi utakon közlekedés legfontosabb tudnivalóit tartalmazza, különös tekintettel a nyári időszakra.

„… hogy mindenki hazaérjen!”


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.