Balesetmentesen, az ünnepek alatt is!

2017. 12. 25., h - 08:55
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az év végi ünnepek alkalmából sokan útra kelnek, ezért ebben az időszakban megnő a forgalom az utakon, amely a téli időjárás specialitásait is figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a közlekedőktől.

Télen a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát - ezekre a körülményekre.

 

  1. A gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit ajánlatos a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni, különös tekintettel az akkumulátor, a gumiabroncsok és a fékrendszer megfelelő működésére.
  2. Nagyobb követési távolságot tartva körültekintőbben, megfontoltabban kell vezetni, így csökkenthető a balesetek bekövetkeztének kockázata, mivel az esetleges hibák könnyebben korrigálhatóak. A köd, a hó, a jeges, esetleg nyálkás utak mindennapossá válnak, főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és jeges útszakaszok hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és körültekintést kíván.
  3. Látni és látszani! A kerékpárosok és gyalogosok figyelmét felhívjuk, hogy jól működő világítás és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) életeket menthet! Fontos tudni, hogy mind kerékpáron, mind, gyalog lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény használata kötelező.
  4. A gépjárművek izzóinak fényereje sokévi használat után csökkenhet, a szennyeződés, a sár és a vízpermet jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és a karbantartás.
  5. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek, cserélje le téli gumikra! Már +7° C hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság.
  6. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint üzemanyagra is.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Észak-macedón kamion alvázán bújt meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.