Kerékpáros felkészítő diákoknak

2019. 05. 20., h - 08:31
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A balesetmentes közlekedés jegyében tartott közlekedésbiztonsági előadást általános iskolásoknak a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nagy hangsúlyt fektet a gyerekek helyes közlekedési moráljának kialakítására, technikai felkészítésére. A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa, Kovács Mihály rendőr százados 2019. május 19-én a Hatvani István Általános Iskola alsó tagozatos tanulói részére tartott kerékpáros felkészítőt a családi nap keretében. A program során az elméleti oktatást követően, ügyességi pályán is kipróbálhatták tudásukat a gyerekek.

Közlekedési tanácsok gyerekeknek:

  • Gyalogosként közlekedve az egyik legfontosabb, hogy a járdán az úttesttől távolabbi oldalon haladjatok! Az úttesten való biztonságos áthaladáshoz lehetőleg keressetek egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, és ott is nagyobb csoporttal, felnőttekkel együtt lépjetek le az úttestre!
  • Álló jármű – busz, villamos – fa, oszlop, vagy egyéb tárgy takarásából soha ne lépjetek le az úttestre! Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten gyakran a külső forgalmi sávban forgalmi ok miatt álló járművek közötti áthaladás is jelentős balesetveszéllyel jár.
  • Amennyiben szüleitek visznek benneteket gépkocsival mindig a hátsó ülésre üljetek, ott is a számotokra nagyobb védelmet nyújtó biztonsági gyermekülésbe! És gépkocsiban mindig csatoljátok be a biztonsági övet!
  • Ha tömegközlekedési eszközzel (autóbusz, villamos, trolibusz) közlekedtek az ajtók záródását jelző hang után soha ne szálljatok fel, illetve le! Amennyiben nincs ülőhely a járművön mindig kapaszkodjatok, hogy az esetleges hirtelen fékezéskor el ne essetek!
  • Fontos, hogy ismerjétek a kerékpáros-közlekedés alapszabályait is:

Különösen fontos:

  • Éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között világítás, valamint az előírt kötelező tartozékok nélkül ne vegyetek részt a közlekedésben!
  • Irányváltoztatást, kanyarodást jelezzétek, és mindig győződjetek meg annak veszélytelenségéről!
  • Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblákat figyelembe véve hajtsatok be a kereszteződésbe!
  • Ne a járdáról figyelmetlenül lehaladva kapcsolódjatok be a forgalomba!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő egy kamionon

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.