Kerékpárosok biztonságáért

2017. 09. 12., k - 14:34
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság a további kerékpáros balesetek megelőzése érdekében hívja fel a figyelmet a szabályok betartására.

Az idei év eltelt időszakában Szolnok városban a tavalyi évhez képest megnövekedett a kerékpáros balestek száma.  Azon baleseteknél, ahol a kerékpáros okozóként szerepelt a baleseti számadat stagnáló tendenciát mutat, viszont azokban az esetekben, ahol vétlen, azaz a balesetnek részese volt a kerékpáros, növekedést tapasztalhattunk. Sajnálatos tény, hogy az idei évben egy kerékpáros életét vesztette közlekedési balesetben. A helyszíneket megvizsgálva az a tapasztalat, hogy nagy részük Szolnok belterületén, a Szántó körúton, a Boldog Sándor István körúton és a Kossuth úton történt.

A balestek okait tekintve a szabálytalan kanyarodás és irányváltoztatás, az elsőbbség szabályainak megszegése, illetve a fényjelző készülék tilos jelzésén való áthaladás a legfőbb baleseti forrás. A városban közlekedve tapasztalható, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon az elektromos és robbanó motoros kerékpárok, amelyekkel nagyrészt az idősebb korosztály közlekedik. A balesetek jelentős hányadában szerepet játszik, hogy az elektromos kerékpár jóval nagyobb sebességgel halad, mint hagyományos társai, épp ezért a manőverek sokkal nagyobb odafigyelést, pontos reakciót és kiváló járművezetői készséget igényelnek.

 

Továbbra is probléma a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken történő átkerékpározás.

Sok kerékpáros nem tudja azt, hogy a gyalogos átkelőhelyhez érve le kell szállniuk és a kerékpárt áttolva kelhetnek át az úttesten. Ott, ahol a gyalogos átkelőhely mellett kerékpárút út van vezetve, a kerékpárosoknak elsőbbségadási kötelezettségük van az úttesten közlekedő járművekkel szemben.

A balesetek vizsgálatakor szembetűnő, hogy minden évben történik olyan baleset, amelyben a kerékpárúton, illetve gyalog- és kerékpárúton közlekedő kerékpárosok, valamint gyalogosok és kerékpárosok ütköznek egymással. Ezek a balesetek elkerülhetők lennének, ha minden közlekedő a számára kijelölt helyen, sávban közlekedne, a kölcsönös figyelem elvét alkalmazva. A kerékpár egyik kötelező felszerelése a csengő, amelynek meghatározó szerep jut a hasonló balesetek elkerülésében. Fontos, hogy a kerékpárosok a csengő használatával jelezzék előzési, valamint karjelzéssel irányváltoztatási szándékukat, így egyértelműsítve továbbhaladási szándékukat a többi közlekedő számára.

A legtöbb közlekedő nem tudja, hogy a kerékpárút is útnak minősül és nagyrészt vonatkoznak rá az úttestre érvényes szabályok, köztük a jobbra tartási kötelezettség. 

Szolnok város nagy részét lefedi a kerékpárút hálózat, így biztosítva a város legfrekventáltabb pontjaira történő biztonságos, az úttesttől elkülönített haladást. Azoknál az útszakaszoknál, ahol kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút fut az úttest mellett, az úttesten „Kerékpárral behajtani tilos” jelzőtábla van kihelyezve, tehát itt nem kerékpározhatnak. Ilyen például Szolnokon a Szántó körút, vagy a Széchenyi körút.

 

Sokan nem tudják azt, hogy járdán milyen feltételek mellett lehet biciklizni. Három fontos szabályt kell betartani:

1. csak akkor mehetnek a járdán kerékpárral, ha nincs kerékpárút, gyalog-és kerékpárút, kerékpársáv kialakítva és az úttest kerékpározásra alkalmatlan,

2. legfeljebb 10 km/h sebességgel haladhatnak,

3. és nem zavarhatják az ott közlekedő gyalogosokat.  ( Esetleg a csengő használatával figyelmeztethetik a gyalogosokat, ha ki szeretnék kerülni őket.)

A nyári időszakban a Szolnoki Rendőrkapitányság is nagy figyelmet szentelt a gyalogosan és kerékpárral közlekedők ellenőrzésére. A nappali és esti időszakban a polgárőrséggel közös szolgálatellátás keretében kerékpáros rendőrök járőröznek a belváros kerékpárútjain és a Béres József sétány vonzáskörzetében, mely egészen az őszi időszak közepéig folytatódik.

A rendőrök az ellenőrzések alkalmával kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárok kötelező tartozékainak meglétére és használatára, az utasszállítás szabályainak betartására, valamint az ittas járművezetők kiszűrésére.

A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy a közlekedésük során legyenek toleránsak és figyelmesek a gyalogosan közlekedőkkel szemben!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba tizenöt határsértő Csongrád megyében. A rendőrök ötöt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísértek, további tíz főt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.