Közlekedésbiztonsági tábor Győrújbaráton

2018. 07. 07., szo - 07:48
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Véget ért a rendőrség által szervezett, egy hétig tartó rendezvény.

Immár hagyományosan ebben az évben is megrendezte a Győri Rendőrkapitányság „Ki a mester két keréken?” címmel a közlekedésbiztonsági táborát Győrújbaráton. Az egyhetes prevenciós programban a Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, a Győr-Ménfőcsanaki PS Általános Iskola és a Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola 5-6. osztályos tanulói vettek részt, 4 lány és 4 fiú csapatösszetételben.

A táborban a gyerekek megismerkedtek a rendőrség, valamint a társszervek munkájával, és játékos formában dolgozhatták fel a korosztályukat érintő, napjainkban jelen lévő kirekesztettséget, zaklatást, kiközösítést. A rendezvény egyik nagyon várt eseménye a Gyirmótig tartó kerékpártúra volt, amit minden részvevő sikeresen teljesített. A hét folyamán a csapatok különböző feladatokat kaptak, például egy közlekedési társasjátékot is ki kellett dolgozniuk, majd azt a gyakorlatban mutatták be egymásnak. Ezt a programelemet a fiatalok rendkívül ötletesen oldották meg. A táborban a gyerekek a feladványok során versenyeztek is egymással. Idén a végső győzelmet a  Győr-Ménfőcsanaki PS Általános Iskola diákjai érték el. Jutalmuk egy vándorserleg volt, amit a rendőrség munkatársa az évnyitón, ünnepélyes keretek között fog részükre átadni.  

 A diákok a közlekedésbiztonság témaköréből az alábbiakat tanulták meg:

  • Ne feledjük, hogy a nyár az önfeledt kikapcsolódásé és szórakozásé. Fontos, hogy ebben az időszakban is fokozottan figyeljünk magunkra és társainkra közlekedésünk során.
  • gyalogosként: mielőtt úttestre lépünk, nézzünk mindegyik irányba, balról kezdve és csak akkor induljunk el, ha az érkező gépkocsi a gyalogátkelő előtt már megállt.
  • Menet közben folyamatosan figyeljük a közlekedő forgalmat, hirtelen, figyelmetlenül az úttestre ne lépjünk!
  • Csak ott keresztezzük az úttestet, ahol szabad! 
  • kerékpárosoknak: ne feledjük, ha kerékpározunk, járművezetőknek minősülünk és a KRESZ szabályokkal tisztában kell lennünk.
  • Ha toljuk a kerékpárt, akkor gyalogosnak számítunk, kerékpárral így kelhetünk át a gyalogos átkelőhelyen,
  • ahol a gyalogátkelőhely mellett kiépített, felfestett kerékpárút van, elsőbbségadási kötelezettsége van a kerékpárosnak a védett útvonalon közlekedő járművek részére, ott az elsőbbség biztosítását követően közlekedhet csak a kerékpáros fennülve a járművén,
  • éjszaka, korlátozott látási viszonyok között a kerékpárt minden esetben ki kell világítani,
  • kanyarodás előtt mindig győződjünk meg, hogy nincs mellettünk, illetve közvetlen mögöttünk másik jármű,
  • kanyarodási szándékunkat minden esetben kezünkkel jelezni kell!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szállodai „mestertolvaj”

A újpesti rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyben egy férfi több európai ország hoteljeiből lopott.

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.