Látni és látszani

2017. 11. 12., v - 09:51
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A közlekedési balesetek okairól és a láthatóság fontosságáról tartott előadást a városi rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója az egyik békéscsabai idősek klubjában.

A biztonságos közlekedésről tartott előadást a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója 2017. november 9-én, Békéscsabán, a Deák Utcai Idősek Klubjában. Kiemelt téma volt a láthatóság, hiszen az őszi és a téli hónapokban korán sötétedik. Emellett köd, eső miatt is egyre gyakrabban erősen lecsökken a látótávolság.   

A baleset-megelőzési előadó ábrák, fényképek segítségével szemléltette, hogy egy személygépkocsi vezetője sötétben mekkora távolságból vesz észre egy kerékpárost, ha nincs kivilágítva és nincs rajta láthatósági mellény. Ezután bemutatta azt is, mekkora jelentősége van a világításoknak, fényvisszaverő mellénynek, azok mennyivel növelik azt a távolságot, ahonnan a gépkocsivezető már észleli az előtte haladó kerékpárost, gyalogost. A főként gyalogosan és kerékpárral közlekedő időseket arra kérte, hogy tegyenek meg minden saját biztonságukért. Használják a láthatóságot segítő eszközöket, tartsák be a közlekedési szabályokat. Az előadó külön felhívta a figyelmet az elsőbbségadásra és kanyarodásra vonatkozó előírásokra, mivel ezeknek a szabályoknak a megszegése a legfőbb baleseti okok között van. Szó esett a „Látni és látszani” országos programról, amelynek keretében Békéscsabán is optikák, valamint  autószervizek várják díjmentes látásvizsgálattal, illetve ingyenes műszaki átvizsgálással a közlekedőket. Az előadáson résztvevő időseknek a rendőrség fényvisszaverő mellényeket ajándékozott.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Public transport to Mogyoród

During the weekend of the 2018 Hungarian Grand Prix, over and above the option of travelling individually by car, we would like to draw attention to the alternative of public transport.

 

Tömegközlekedéssel Mogyoródra

A Formula 1 Magyar Nagydíj 2018 versenyhétvége idejére az egyénileg, gépjárművel történő utazás mellett alternatív közlekedési lehetőségre hívja fel a figyelmet a rendőrség.

 

Életmentés összefogással - videóval frissítve

Fürdeni mentek a Drávára Felsőszentmártonnál, azonban egy gyermeket elsodort a víz, többen pedig egy kőgáton és egy szigeten rekedtek. A rendőrök, tűzoltók és mentők összefogásával sikerült megmenteni őket.

 

Kábítószert árult, fenyegetőzött

Fiataloknak is adott el kábítószert a gyanú szerint egy férfi Magyarbánhegyesen. Volt olyan fogyasztó, aki tartozást halmozott fel nála, őt megfenyegette. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság az ügy vizsgálatát befejezte.