Tegyünk együtt a balesetek megelőzéséért!

2020. 06. 29., h - 18:40
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

A Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az ittas járművezetők, a gyorsulási versenyt rendező sofőrök, illetve az engedély nélkül átalakított járművek kiszűrése érdekében akciót szervezett Sopronban.

A Soproni Rendőrkapitányság járőrei 2020. június 27-én 20 óra és június 28-án 4 óra között fokozott közúti ellenőrzést szerveztek a társszervek bevonásával Sopronban. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiszűrjék a forgalomból az alkohol fogyasztását követően volán mögé ülő járművezetőket, illetve felfedjék a városban - főként az éjszakai, illetve hétvégi időszakban - feltehetően gyorsulási versenyt rendező sofőröket, és az engedély nélkül átalakított járműveket.

Az akciót a rendőrök a közlekedési balesetek megelőzése érdekében szervezték, mivel az ittas járművezetők, illetve az engedély nélkül átalakított járművekkel közlekedők közvetlen baleseti kockázatot jelentenek a forgalom többi résztvevőire. Az ellenőrzést a város közútjain, és a közforgalom számára megnyitott parkolókban tartották, ahol a vizsgált járművek műszaki állapotának ellenőrzésébe - szaktanácsadóként - a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztály vizsgabázisának szakemberét, vizsgabiztosát is bevonták. Ennek során összesen 16 személygépkocsit és 13 motorkerékpárt vizsgáltak át a rendőrség és a társszervek szakemberei, amelyek közül 4 gépkocsi, illetve 5 motorkerékpár esetében engedély nélküli átalakításokat fedtek fel. Ezen járművek forgalmi engedélyét a járőrök a helyszínen elvették.

Az akcióban összesen több mint 300 sofőrt ellenőriztek, velük szemben minden esetben alkoholtesztert alkalmaztak, amely 6 járművezető esetében pozitív értéket mutatott. Közülük három sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök, míg három másik gépkocsi vezetőjével szemben büntetőeljárást indítottak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a gépjárművezetők figyelmét az alábbiakra:

  • Az ittas vagy bódult vezetés kiemelt baleseti kockázati tényező.
  • Alkohol hatására az érzékszervi észlelések összezavarodnak, tompul a látás, megnő a reakcióidő, ezzel fordított arányosságban viszont csökken a veszélyérzet, a távolság- és térérzékelés pontossága.
  • Már egy pohár szeszes ital elfogyasztása is számít.
  • Aki ittasan vagy bódult állapotban járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, és ezzel saját, illetve mások életét, testi épségét is veszélyezteti!

...hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset a 37-es számú főúton

Az újharangodi és a bekecsi elágazás között történt baleset miatt a rendőrök teljes szélességében lezárták az utat.

 

Határsértőket tartóztattak fel Szatymaznál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.