Tragédia élethű előadásban

2018. 10. 11., cs - 16:41
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Látványos és tanulságos baleset-megelőzési programot szervezett a rendőrség Békéscsabán. A rendezvényen közel 2000 diák vett részt.

Közel 2000 diák nézte végig, ahogyan sérülteket mentettek a mentők és a tűzoltók, helyszíneltek a rendőrök Békéscsabán, a Széchenyi utcában. A valósághű előadás egy halálos közlekedési baleset okával és következményeivel szembesítette a fiatalokat. A Békéscsabai Jókai Színház művészei bemutatták, hogy egy kerékpáros fiút elütött egy személygépkocsi, majd az autó összeütközött egy másik kocsival. A fiú figyelmetlenül hajtott ki az úttestre, ráadásul nem is hallotta, hogy rádudáltak, mert fülhallgatóval hangosan zenét hallgatott. Közvetlenül a baleset előtt beszélt a barátaival, akiknek elmondta: azért hallotta meg nehezen a telefonja csörgését, mert zenét hallgatott. Barátai, miután letették a telefont, vissza akarták hívni, hogy figyelmeztessék, ez nagyon veszélyes, de nem fogadta a hívásukat és másodpercekkel később megtörtént a baleset.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság városi baleset-megelőzési bizottsága a középiskolás diákokat és az általános iskolák 8. osztályosait hívta meg a programra. Az élethű előadás legfőbb üzenete az volt, hogy a közúti közlekedésben kisebb szabálytalanság, figyelmetlenség miatt a másodpercek tört része alatt súlyos balesetek, tragédiák történhetnek. A szerencsétlenségeket pedig nem lehet utóbb meg nem történtté tenni, megváltoztatni, kijavítani. Jellemző, hogy sokan kerékpározás, futás közben fülhallgatóval zenét hallgatnak. A közúti közlekedésben azonban nem elég csupán látni, hallani is kell a környezet, a forgalom zajait. Ha valaki nem figyel, nem néz körül, nem hallja, mi történik körülötte, könnyen idézhet elő veszélyhelyzetet, amire aztán nem, vagy csak túl későn tud reagálni.

A rendőrség valósághű előadást szervezett azért, hogy a fiatalok átérezzék, mennyire súlyos következménye lehet a pillanatnyi figyelmetlenségnek, vagy egy jelentéktelennek tűnő szabálytalanságnak. Az előadásban balesetet szenvedett fiúnak is a jövőjére vonatkozóan számtalan terve volt és nagyon jól érezte magát barátnőjével. Ezt azonban már nem tudta elmondani barátainak és a terveit sem tudta megvalósítani. A diákok azt is láthatták, hogyan szembesült az édesanya azzal, hogy a fiát baleset érte és elveszítette őt.

Az élethű bemutató több szervezet együttműködésének köszönhetően jött létre. A rendőrök mellett a mentők, a katasztrófavédelem, valamint a városi közterület-felügyelet és a közreműködő temetkezési cég munkatársai igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a helyszín és az előadás is teljesen valósághű legyen. A Békéscsabai Jókai Színház művészei már nem először álltak baleset-megelőzési célú kezdeményezés mellé, és ezúttal is sok munkát fektettek abba, hogy a fiatalokra nagy hatást gyakoroljanak, közvetítsék számukra a rendőrség üzeneteit. A rendezvény megszervezését támogatta Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Békés Megyei Katasztrófa- és Polgári Védelmi Szövetség is.

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kitüntették

Hosszú időn át végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapott belügyminiszteri elismerést Izsák László rendőr alezredes, a Tamási Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője.

 

Nem sikerült

A ház tulajdonosa nem messze ingatlanától feltartóztatta azt a nőt, aki lakásába surrant be, ahonnan ékszereket és egy pénztárcát lopott el Tolnán.

 

A füle sérült

Befejezték az eljárást a rendőrök egy 50 éves bárnai férfival szemben, aki ismerősét bántalmazta.