Vigyázat! Csúszásveszély!

2020. 11. 20., p - 14:40
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait a balesetek megelőzése érdekében!

Napról napra közelít a tél, csökken a hőmérséklet, amelynek eredményeként a hétvégére véget érhetnek a fagymentes éjszakák. Az utakon úgy alakulhatnak ki veszélyes szakaszok, hogy ez látványos kísérőjelenséggel nem is jár. A leeső minimális mennyiségű csapadék vagy az ónos szitálás az aszfaltra fagyva alattomosan alakíthatja korcsolyapályává úgy az úttestet, mint a járdát. A megfelelő tapadást biztosító és a síkos útszakaszok szeszélyesen váltogathatják egymást. A levélhullás időszaka sem fejeződött még be. Az úttestre került nedves falevelek hasonlóképpen csúszhatnak, mint a hó. Az időjárási körülmények lassan a zúzmara képződés feltételeit is megteremtik. A párával telített levegőből az út menti fákra kifagyó, majd a nappali felmelegedés időszakában az útburkolatra lehulló zúzmara szintén okozhat kellemetlen meglepetést a közlekedőknek.

Az évszakra jellemző időjárási és útviszonyok miatt mérsékelt sebességgel és fokozott figyelemmel kell közlekedni. Célszerű a megszokottnál nagyobb követési távolságot tartani, kerülni a hirtelen kormánymozdulatokat és az intenzív fékezést. Ha hagyunk magunk előtt megfelelő teret és előre gondolkodunk, lehet, hogy elegendő lesz a gázelvétel is. Kanyarban lehetőleg ne fékezzünk, még az azt megelőző egyenes végén csökkentsük a sebességünket! A fokozatosan romló fizikai körülmények mellett a biztonságos közlekedéshez szükséges menetidő növekedhet, ezzel mindenkinek számolnia kell!

... hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Békés megyéből

A rendőrök a román hatóság munkatársaival közösen tartóztattak fel a gyulai közúti határátkelőhelyen öt külföldi férfit, akik Romániából érkező kamionokban rejtőzködtek.