Vigyázat, szarvasveszély!

2020. 09. 16., sze - 10:03
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a vadonélő állatok okozta balesetek megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Ősszel különösen nagy a szarvasok elütésének veszélye, mert szeptembertől október végéig tart a „szarvasok násza”, a szaknyelven bőgésnek nevezett üzekedési időszak. Ilyenkor szarvasokkal lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk. A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A potenciálisan veszélyes útszakaszokon a veszélyre KRESZ-tábla figyelmezteti a sofőröket. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos a sebesség helyes megválasztása. Olyan szakaszokon, ahol közúti jelzőtáblák nem figyelmeztetnek vadon élő állatokra, ott a terep- és a természeti viszonyok alapján, illetve az út melletti területek beláthatósága alapján célszerű értékelni azt, hogy várható-e veszélyt jelentő vadak hirtelen megjelenése az úton.

Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Ha egy vadat lát az úton vagy mellette, számítson többre is, általában az állatok csoportokba verődnek. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezzen és használja a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást, mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha teheti, szereljen vadriasztó sípot járművére.

Ha baleset történt, akkor azonnal álljon meg, keressen egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudja kerülni. Amennyiben lakott területen kívül vagyunk, akkor a kötelezően előírt elakadásjelző háromszöggel és ha éjszaka van, a vészvillogóval jelöljük meg a járművünket, vegyük fel a láthatósági mellényt.

Miután a járművel biztonságosan félreálltak, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon. Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyeljünk oda, hogy kellő távolságból értesítsük a többi járművezetőt, a további balesetek elkerülése érdekében.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam