Zivatarban még óvatosabban!

2019. 06. 19., sze - 18:23
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Több megyére figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt a meteorológiai szolgálat. Fogadja meg baleset-megelőzési tanácsainkat!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. június 19-én 18 óra 19 perckor kiadott előrejelzése szerint csütörtökön éjfélig sok helyen lehet zivatarok kipattanására számítani, legfőképpen az ország keleti felében. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt nagy mennyiségű eső, nagy méretű jég hullhat, erős széllökés várható. 

A zivatarok jelentős közlekedésbiztonsági kockázatot rejtenek. Ilyenkor a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében a látótávolság jelentősen, akár néhány tíz méterre is lecsökkenhet, ami gyakorlatilag kötelezővé teszi a járművezető késedelem nélküli lassítását, valamint a nagyobb követési távolság alkalmazását. A járműből való kilátást, a közlekedési környezet megfigyelését jelentősen rontja az előttünk haladó jármű által keltett vízfüggöny, hiszen ilyenkor esetenként még a hátsó fényszórók, és az irányjelzők sem láthatók (ilyen esetben, az észlelhetőség biztosítása érdekében az első és hátsó ködlámpák bekapcsolása is célszerű).

Jelentős esőzés után nemcsak az útfelület válik csúszóssá, hanem az úttesten átfolyó víz hatására könnyen kialakulhat a „vízen való felúszás” azaz aquaplaning jelensége, ami a jármű irányíthatatlanná válását eredményezi. Fontos tudni, hogy az „aquaplaning” kialakulása alapvetően két tényezőtől függ: a haladási sebességtől és a gumiabroncsok állapotától. Röviden összefoglalva: minél gyorsabban haladunk, illetve minél kopottabb a járművünkön lévő gumiabroncs, annál nagyobb az esélye a vízen való felúszás veszélyének. A legnagyobb gond természetesen akkor van, ha a jármű vezetője jelentős esőzéskor, vagy vízátfolyáson való áthaladáskor kopott gumiabroncsokkal, nagy sebességgel halad.

Ezért nagyon fontos, hogy zivatarban, illetve jelentős esőzés esetén, továbbá, ha az úttesten a víz nem képes elfolyni, vagy magunk előtt vízátfolyást látunk, késedelem nélkül csökkentsük le járművünk haladási sebességét, és a kormányt fogjuk stabilan, két kézzel. Ha már a jármű a nagy víztócsában halad, akkor az intenzív fékezés kerülendő, helyette alapvetően a gázelvételes, motorfékes lassítást alkalmazzuk.

Az autógumi futó felületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar idején azonnal csökkentsük a sebességünket, vagy álljunk félre, és ha csendesedik az eső, akkor folytassuk utunkat.

További baleset-megelőzési tanácsokat ide kattintva olvashat. 

 

..., hogy mindenki hazaérjen!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több nőt is inzultált

A csepeli rendőrök elfogták azt a férfit, aki öt nővel szemben is szeméremsértő módon viselkedett.

 

Körözött Peugeot Makón

A rendőrök a szlovén hatóságok által körözött gépkocsit foglaltak le Makó belterületén.