Kevesebb baleset, kevesebb sérült

2017. 02. 24., p - 12:50
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Békés megye közlekedésbiztonsági helyzetét, a 2016-ban végzett baleset-megelőzési tevékenységét értékelte a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017. február 24-én tartotta a 2016-os évet értékelő ülését. A testület tagjait Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a bizottság elnöke tájékoztatta a közlekedési balesetek számának alakulásáról, a főbb baleseti okokról.

Elhangzott, hogy Békés megyében 2016-ban az előző évihez képest 8, 9 százalékkal, 54 esettel csökkent a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléssel járó esetek száma is mérséklődött. Közlekedési balesetben 2016-ban 6-tal kevesebben haltak meg Békés megye útjain, mint 2015-ben. Az ittasan okozott balesetek száma csökkent, de az összes baleseten belül a részarány emelkedett. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017-ben is kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra és az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére. A baleseti adatok alapján is látható, hogy ez indokolt. Az 555 személyi sérüléses közlekedési balesetből 70-et okoztak ittas közlekedők. Figyelemreméltó, hogy közülük 39-en kerékpárral közlekedtek.

 

Az összes baleset közel felénél volt jelen kerékpáros, a 251 kerékpárosból 8-an életüket vesztették. Az elhunytak közül 4-en szabálytalanságukkal maguk idézték elő a balesetet, 3-an pedig ittasan közlekedtek.

 

Kerékpárosok az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 26, 8 százalékát okozták. Ez jóval magasabb az országos átlagnál. A gyalogosok 2, 3 százalékos részaránya viszont jóval kedvezőbb az országos adatnál.

 

A balesetmentes napok száma tekintetében az elmúlt 5 évben csak 2012-ben volt kedvezőbb a helyzet. Akkor 105 napon nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset Békés megye útjain, 2016-ban pedig 101 ilyen napot regisztrált a rendőrség.

 

Annak érdekében, hogy a balesetek száma csökkenjen, a balesetmentes napok száma emelkedjen, a bizottság tovább működteti programjait. Az országos és helyi kezdeményezések keretében a rendőrség minden korosztállyal foglalkozik – hangsúlyozta Pardi Ildikó r. alezredes, a szervezet tikára. Kiemelte azt is, hogy elsősorban a közlekedőkön múlik, hogy elkerülnek vagy előidéznek baleseteket. Ezért a rendezvényeken, előadáson azt kérik, hogy minden közlekedő tartsa be a szabályokat. A szabálytalanság ugyanis nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az M1-esen

Kocs közelében, a Budapest felé vezető oldalon csak a belső sáv járható.

 

Megindult a forgalom Szentesnél

Megszűnt a forgalomkorlátozás a 45-ös számú főúton, Szentes külterületén, ahol korábban személyi sérüléses baleset miatt volt teljes útlezárás.

 

Buszon lopott, keressük

A XXII. kerületi rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Nyári nagyüzem

Akad terület, ahol nyáron uborkaszezon van – a rendőrségi munka nem ilyen. A bűn­üldözésben akkor indul a nagyüzem, amikor bűnözés üti fel a fejét. Június derekán a hajdúsági nyomozók három városban három férfit egymással összefüggő cselekmények elkövetése miatt fogtak el.