Kevesebb baleset, kevesebb sérült

2017. 02. 24., p - 12:50
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Békés megye közlekedésbiztonsági helyzetét, a 2016-ban végzett baleset-megelőzési tevékenységét értékelte a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017. február 24-én tartotta a 2016-os évet értékelő ülését. A testület tagjait Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a bizottság elnöke tájékoztatta a közlekedési balesetek számának alakulásáról, a főbb baleseti okokról.

Elhangzott, hogy Békés megyében 2016-ban az előző évihez képest 8, 9 százalékkal, 54 esettel csökkent a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. A halálos, a súlyos és a könnyű sérüléssel járó esetek száma is mérséklődött. Közlekedési balesetben 2016-ban 6-tal kevesebben haltak meg Békés megye útjain, mint 2015-ben. Az ittasan okozott balesetek száma csökkent, de az összes baleseten belül a részarány emelkedett. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2017-ben is kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra és az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére. A baleseti adatok alapján is látható, hogy ez indokolt. Az 555 személyi sérüléses közlekedési balesetből 70-et okoztak ittas közlekedők. Figyelemreméltó, hogy közülük 39-en kerékpárral közlekedtek.

 

Az összes baleset közel felénél volt jelen kerékpáros, a 251 kerékpárosból 8-an életüket vesztették. Az elhunytak közül 4-en szabálytalanságukkal maguk idézték elő a balesetet, 3-an pedig ittasan közlekedtek.

 

Kerékpárosok az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 26, 8 százalékát okozták. Ez jóval magasabb az országos átlagnál. A gyalogosok 2, 3 százalékos részaránya viszont jóval kedvezőbb az országos adatnál.

 

A balesetmentes napok száma tekintetében az elmúlt 5 évben csak 2012-ben volt kedvezőbb a helyzet. Akkor 105 napon nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset Békés megye útjain, 2016-ban pedig 101 ilyen napot regisztrált a rendőrség.

 

Annak érdekében, hogy a balesetek száma csökkenjen, a balesetmentes napok száma emelkedjen, a bizottság tovább működteti programjait. Az országos és helyi kezdeményezések keretében a rendőrség minden korosztállyal foglalkozik – hangsúlyozta Pardi Ildikó r. alezredes, a szervezet tikára. Kiemelte azt is, hogy elsősorban a közlekedőkön múlik, hogy elkerülnek vagy előidéznek baleseteket. Ezért a rendezvényeken, előadáson azt kérik, hogy minden közlekedő tartsa be a szabályokat. A szabálytalanság ugyanis nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.