Kiemelt figyelem a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak

2016. 02. 26., p - 13:15
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Ülésezett a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2016. február 26-án tartotta a 2015. évi tevékenységét értékelő értekezletét. A testület tagjait, az igazságszolgáltatás, az útüzemeltetés, valamint a tömegközlekedés területén dolgozó közlekedési szakembereket Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, a bizottság elnöke köszöntötte. Ezt követően tájékoztató hangzott el a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számának alakulásáról, az okok és okozók közötti megoszlásról. Békés megyében 2015-ben az előző évihez képest emelkedett a sérüléssel járó szerencsétlenségek száma, köztük a könnyű sérüléssel és a tragédiával végződő balesetek száma is nőt. A részletes elemzés adatai közül figyelmet érdemel, hogy a Békés megyében 2015-ben történt 609 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset közül 274 alkalommal kerékpárosok is érintettek voltak. Ráadásul az esetek több mint felénél, 148-szor a kerékpárosok szabálytalanságukkal maguk idézték elő a balesetet. Az okozók közül 36-an ittasan kerekeztek. Tavaly 7 külterületen balesetet szenvedett kerékpáros közül 6-an nem viseltek láthatósági mellényt. A szürkületben és sötétben megsérült 29 kerékpáros közül pedig 10-en nem használtak világítást. Kerékpárúton 73 baleset történt, 25 alkalommal pedig két biciklis ütközésének körülményeit kellett vizsgálniuk a rendőröknek.

 

A szervezet 2015-ben végzett munkájáról, a balesetek megelőzését célzó kezdeményezésekről Pardi Ildikó r. alezredes, a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára tájékoztatta az értekezlet résztvevőit. Kiemelte, hogy a hagyományos októberi rendezvényt, a „Megvilágosodás Napját” a bizottság idén 12. alkalommal tervezi megrendezni. Emellett működik a 10 éves Zebra Zsaru és Zebra Akadémia program is. A gyermekek mellett az időseknek is rendszeresen szerveznek előadásokat annak érdekében, hogy közlekedési ismereteiket felfrissíthessék. Munkahelyeken, köztéri rendezvényeken is gyakran találkozhatnak a rendőrség és a közlekedésben érintett hatóságok munkatársaival. Több olyan akciót is hirdetnek, amikor láthatóságot elősegítő eszközökkel segítik a kerékpárosokat. A balesetek, tragédiák megelőzése, a közlekedésbiztonság javítása közös érdekünk, ezért bízunk abban, hogy a biciklisek megfogadják a tanácsainkat, elsajátítják és betartják a szabályokat – zárta gondolatait a bizottság titkára.

 

A kerékpárosok és a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, akár egy elesésnek is súlyos következménye lehet. Ezért a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az előző évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.