A fürdőzés veszélyei és szabályai

2018. 08. 10., p - 09:52
Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Néhány alapvető szabályra és gyakorlatra hívja fel az állampolgárok figyelmét a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Életet menthetnek a balatoni jelzőrendszerek, így nem véletlen, hogy a rendőrség folyamatosan arra figyelmezteti a fürdőzőket és a vitorlázókat: vegyék komolyan a riasztásokat. A vihar ugyanis nagyon hirtelen jöhet. Az emberek általában nem azért fulladnak meg, mert nem tudnak úszni, hanem a porózussá vált vízpárától, melyben nem tudnak levegőt venni.

Viharjelzés:

  • Az első fokú viharjelzésnél percenként 45-ször villan fel a sárga fényjelzés, ekkor a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürdeni és bármilyen vízi sporteszközt használni!
  • Másodfokú viharjelzésnél már 90-szer villan fel a sárga fényjelzés, amikor egyáltalán nem lehet a vízben tartózkodni!
  • Ha megjelenik a vízi rendészet helikoptere vagy motorcsónakja, vegyék komolyan a figyelmeztetést, és azonnal hagyják el a vizet.

A viharokban előfordul, hogy elszabadul egy vitorlás vagy egy hajó, ami általában a túlsó parton szokott kikötni. Mentésükkel még véletlenül se próbálkozzanak, megtalálásukat hagyják a rendőrökre, polgárőrökre, akik segítenek az elveszett vízi járművek visszajuttatásában.

Balesetmentes strandolást és nyaralást kíván a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság!

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.